Zahraniční obchod Význam, formy a členění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zahraniční obchod.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Celnictví Celní režimy.
EK3 _06/07 URL: MAIL: Kapitola 3 Zahraniční obchod rb KH ÚT, ST 13:30 – 14:15.
Volný pohyb zboží.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A22 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Agregátní poptávka a nabídka
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Ekonomická gramotnost
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Celnictví Význam a druhy cel.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Zahraniční obchod I. Obchodování s jinými zeměmi
Daňová teorie a politika
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Účtování DPH účet 343.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Obecná ekonomie 16. Zahraniční obchod.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
TRH (tržní mechanismus)
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zahraniční obchod I. Obchodování s jinými zeměmi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Obhajoba bakalářské práce
Společná obchodní politika
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Zahraniční obchod Význam, formy a členění

Význam zahraničního obchodu Ekonomický – znamená úsporu výrobních faktorů (práce, půdy, kapitálu), díky které dojde k úspoře nákladů. Politický – vzájemných obchodem dojde k navázání přátelských vztahů mezi jednotlivými zeměmi. Kulturní – vzájemné poznání kultury jednotlivých zemí.

Význam obchodování s ostatními zeměmi je pro ekonomiku státu tím větší, čím je stát menší a ekonomicky vyspělejší.

Formy zahraničního obchodu EXPORT (vývoz) – prodej výrobků a služeb do ostatních zemí. IMPORT (dovoz) – nákup výrobků a služeb z ostatních zemí. REEXPORT (vývoz dovozu) – nákup výrobku v určité zemi a jeho prodej v nezměněné podobě do jiné země.

Důvody využití reexportu: Obchodně politické překážky – státy, které spolu obchodují mohou mít mezi sebou např. vysoká cla, množstevní omezení, zákazy dovozů a vývozů. Ekonomické – např. nákupy ve velkém nebo nákup levnějšího zboží umožňuje reexportérovi dosáhnout nižších cen a prodávat do dalších zemí za vyšší ceny. Doplnění vývozů reexportéra –podnik může kompletovat sortiment svých výrobků s výrobky které dovezl z jiného státu a tím rozšířit svou nabídku.

Členění zahraničního obchodu VNITROUNIJNÍ obchod mezi jednotlivými členskými státy EU, obchod probíhá bez celního řízení, bez cel a poplatků, mezi plátci DPH je zboží dodáváno bez DPH, jinak s DPH i spotřební daní,

povinnost podávat hlášení celním orgánům vzniká podnikatelům při pořízení zboží z členských států EU nad 2 miliony Kč nebo při dodání zboží do členských států EU nad 4 miliony Kč v následujícím měsíci po dosažení uvedených hodnot.

MIMOUNIJNÍ OBCHOD obchod členských zemí EU se třetími zeměmi (nečleny EU), např. obchod ČR s Mongolskem, EU vystupuje při mimounijním obchodu jako celek a pro všechny členské státy platí jednotné právní normy EU, tento obchod podléhá celnímu dohledu, při dovozu se vybírá clo, poplatky, DPH i spotřební daně,

vývoz je od DPH i spotřebních daní osvobozen, ale může na něj být uvaleno vývozní clo a poplatky.