Středisko podpory poradenských služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Kariérové poradenství
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Organizační struktura
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora procesů uznávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova 25 110 00 Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová freibergova@nvf.cz www.nvf.cz/spps

Ing. Zuzana Freibergová Uznávání neformálně získaných kompetencí kariérových poradců v Evropě – projekt IMPROVE Ing. Zuzana Freibergová

www.improveguidance.eu Uznávání neformálně získaných kompetencí kariérových poradců Projekt Grundtvig Partneři: Itálie - ASEV ČR – SPPS - NVF Španělsko – Institute DEP Řecko – Ison Psychometrica Německo – Univerzita v Heidelbergu Rumunsko – ODIP 2011 - 2012

IMPROVE – LLLP Grundtvig Zlepšení uznávání neformálního vzdělávání kariérových poradců v Evropě. Cílem je navržení rámce uznávání kompetencí poradenských pracovníků a jeho pilotní ověření. Výstupy: Studie existujících rámců uznávání Studie zásad hodnocení kompetencí kariérových poradců IMPROVE: Rámec hodnocení kompetencí kariérových poradců IMPROVE: Příručka pro hodnocení www.improveguidance.eu

IMPROVE přístup Kompetentní je pracovník, který má znalosti, dovednosti a schopnosti potřebné k výkonu daného povolání. Optimální cesta k posouzení, zda je pracovník kompetentní, je prokázání kompetencí v praxi (performance based validation of the competence). Rozhodnutí o tom, zda je pracovník kompetentní, je na hodnotiteli, který nemá k dispozici minimální standardy poskytované služby.

Co je v projektu o uznávání kompetencí diskutováno? Kdo, proč a z jakého důvodu je potřeba zavést proces uznávání neformálního vzdělávání kariérových poradců? Jaké by měly být principy tohoto uznávání? Jak by mělo uznávání probíhat? Jakými metodami se dají hodnotit kompetence? Jakou definici a model kompetencí zvolit? Jaké kompetence by měli mít kariéroví poradci? Jak tyto kompetence popsat? Jak zabezpečit kvalitu procesu uznávání? …

Jak by mohlo uznávání probíhat?

Modul č. 0) Popis zastávané pracovní pozice a poskytování informací 0.1 Obecný popis pracovních činností 0.2 Informace o trhu práce a vzdělávání 0.3 Rozvoj vlastních odborných poradenských kompetencí 0.4 Etika v poradenské práci 0.5 Rozvoj odborných kompetencí klientů

Modul č. 1) Poskytování kariérových informací 1.1 Shromažďování, organizování, vytváření a šíření informací o trhu práce a vzdělávání Jaké informace o trhu práce a vzdělávání shromažďujete? Jak tyto informace shromažďujete? Vytváříte si přehledy o aktuálním stavu na trhu práce? Jaké, pro koho a co obsahují? 1.2 Poskytování kariérových informací jednotlivcům, skupině osob … Jak zjišťujete informační potřeby klientů? Jaké nástroje používáte při poskytování informací? Jakým způsobem komunikujete s klienty? Máte připraven nějaký scénář této komunikace?

Modul č. 2) Poskytování individuálního kariérového poradenství 2.1 Techniky vedení rozhovoru Jaké fáze vedení rozhovoru používáte? Jak v průběhu rozhovoru sdělujete klientovi: svou roli, důvěrnost sdělených informací, maximální délku a ukončení rozhovoru? Jak klientovi sdělujete, že si jeho situace vyžaduje jiný druh služby, než k jaké máte vy kompetence? Jak při rozhovoru zjišťujete klientovy potřeby? Jak klientovi pomáháte při rozhodování? Jak klientovi doporučujete nejlepší řešení nebo varianty řešení? Z jakých modelů a teorie se při vedení rozhovoru vycházíte?

Modul č. 2) … 2. část 2.2 Identifikace kariérových (profesních a vzdělávacích) cílů Co je to kariérový cíl? Můžete uvést nějaký příklad? Proč je důležité, aby si klient stanovil kariérový cíl? Jakými metodami lze dovést klienta ke stanovení kariérového cíle? Z jakých teorií vycházíte při stanovování kariérového cíle? Jaké jsou nejčastější problémy, se kterými se setkáváte při stanovování kariérového cíle? Jak tyto problémy řešíte? Může uvést nějaký konkrétní problém a jak jste klientovi pomohl(a) tento problém vyřešit?

Modul č. 2) … 3. část 2.3 Plánování a řízení kariérové dráhy a cest k jejich dosažení Jakým způsobem pomáháte klientovi při plánování kariérové dráhy? Vysvětlete pojem akční plán v kariérovém poradenství. Co obsahuje akční plán a jakou má strukturu? Z jakých teorií vycházíte při sestavování akčního plánu? Jaké nástroje používáte při sestavování akčního plánu? Jak ověřujete realizovatelnost akčního plánu?

Modul č. 2) … 4. část 2.4 Vedení klientů při realizaci jejich kariérových cílů a plánů Proč je potřeba klienty podporovat v realizaci kariérových cílů a plánů? Jak klienty v realizaci kariérových cílů a plánů podporujete a jaké nástroje při tom používáte? Jaké nástroje se používají při hledání zaměstnání? Které způsoby hledání zaměstnání jsou efektivní? Jaké fáze má výběrové řízení? Jak připravujete klienty na přijímací řízení? Které dokumenty pomáháte klientům připravovat k přijímacímu řízení?

Modul č. 3) Poskytování skupinového kariérového poradenství 3.1 Techniky vedení skupinového poradenství 3.2 Identifikace kariérových (profesních a vzdělávacích) cílů 3.3 Plánování a řízení kariérové dráhy a cest k jejich dosažení 3.4 Vedení klientů při realizaci jejich kariérových cílů a plánů

Plánované akce v rámci projektu IMPROVE Vytvoření pracovní skupiny – upravení EAF pro naše podmínky Širší diskuse o rámci hodnocení na workshopu Odzkoušení na třech poradcích se supervizním výcvikem, kteří budou v procesu hodnocení v pozici hodnotitelů Pilotní ověření min. na 20 poradcích

Děkuji za pozornost