Měření při výrobě a montáži strojních zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Digitální učební materiál
9. přednáška Měření ozubených kol
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Konstrukční řešení Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
Katedra textilních a jednoúčelových strojů
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Transformace souřadnic 2D a 3D
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
Rozbor přesnosti vytyčení
Geodézie v pozemním stavitelství
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
Předepisování přesnosti rozměrů -uložení, toleranční soustavy
Společné vyrovnání GNSS a terestrických měření
Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky
10. přednáška Odchylky tvaru, polohy
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
7. Polohové vytyčovací sítě
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Metodika měření svislých posunů staveb
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Metody vyrovnání nivelačních sítí
Měření úhlů.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 11: Jednoduché výškové vytyčovací úlohy.
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
6. Vytyčování jednoduchých geometrických prvků
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Měření účinnosti převodovky
FRÉZOVÁNÍ VÝŘEZŮ Název školy
PPK vs. 3Dosa Školení dodavatelů geodetických prací, Brno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
5. Polohové vytyčování Přesnost vytyčení polohy bodu polární metodou
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
Tato prezentace byla vytvořena
7. Polohové vytyčování 1. Úvod 2. Polohové vytyčovací sítě - rozdělení - stabilizace 3. Polohové vytyčování 1.Úvod 1 Inženýrská geodézie 1-7.
9. Výškové vytyčování 1.Výškové vytyčovací sítě 2.Výškové vytyčování 3.Prostorové vytyčovací sítě 1 Inženýrská geodézie 1-9.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_GEODETICKÉ.
Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Workshop „Příklady dobré praxe“ 22. června Váhy pro kontrolní (úřední) vážení vozidel Váhy pro obchodní vážení vozidel a materiálu Představení společnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Dilatace potrubí VY_32_INOVACE_16_305
Netolerované rozměry a lícování
8. Polohové vytyčování II
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Geometrie řízení a uložení kol.
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

Měření při výrobě a montáži strojních zařízení Antonín Staněk, 2014

Geodetická měření při: výrobě strojních dílů zkušební montáži strojů demontáži a transportu strojů stavbě základů strojů konečné (finální) montáži strojů provozních zkouškách strojů

Geodetická měření při výrobě strojních dílů většinou se omezuje na měření geometrických parametrů objemově velkých dílů a částí, kde je obtížné použití strojnických měřidel výsledkem měření je stanovení úchylek, které se použijí pro korekční opracování a správné seřízení vůlí

Geodetická měření při zkušební montáži strojů zpravidla se vykonává na zvláště zbudovaném montážním stanovišti - stendu s předem rozměřenými a stabilizovanými vztažnými body, přímkami a rovinami zkušební stanoviště (stend) bývá tvořeno ocelovou deskou se železobetonovým základem pro umístění montované strojní části okolo stendu jsou rozmístěna pevná stanoviska (pilíře, konzoly), pevně stabilizované cílové a orientační značky a krátké stupnice pro PN

Geodetické práce zahrnují: měření a vytyčování při zřizování montážního stanoviska vytyčení a stabilizace modulové sítě stroje, přístrojová stanoviska a fixní cílové značky a stupnice opakovaná měření při a po dokončení zkušební montáže strojů určování délkových a směrových úchylek vůči srovnávacím přímkám a rovinám zaměření definitivní 3D polohy všech dílů a částí

Geodetická měření při demontáži a transportu strojů zpravidla se nevykonávají geodetická měření výjimkou je měření při ukládání zvláště rozměrných částí strojů na přepravní zařízení jedná se o rozměření polohy bodů uložení při transportu stroje nebo strojní části např. při uložení na více vagonech, kdy se mění vzájemná poloha bodů uložení při průjezdu směrových oblouků trati

Geodetická měření při stavbě základů strojů uplatňují se běžné vytyčovací postupy v některých případech jsou kladeny vyšší nároky na realizaci některých geometrických parametrů (přímost, rovinnost, rovnoběžnost,...) základové konstrukce musí zaručovat stálost vzájemné polohy bodů podepření stroje projektované polohy na základy může působit nerovnoměrné sedání podloží vibrace stroje teplotní rozdíly

Geodetická měření při konečné montáži strojů měření umožňují obnovit prostorové umístění a vzájemnou polohu dílů stroje získanou po skončení zkušební montáže demontáž a transport stroje mohly vyvolat případné změny, které se musí odhalit kontrolou a opravit následnou korekcí

Geodetická měření při provozních zkouškách strojů ověřuje se správnost činnosti stroje a jeho částí při pracovním pohybu úkolem je zjistit případné účinky rušivých vlivů – vibrace, chvění spadají sem také periodická měření posunů základů stroje

Děkuji za pozornost