Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na dolním toku Moravy 2. setkání tentokrát ve Vedrovicích nedaleko Moravského Krumlova.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Projekt rozvoje sítě měst v regionu Weinviertel – jižní Morava Projekt zur Entwicklung eines Städtenetzwerkes Weinviertel - Südmähren MĚSTA ZAPOJENÁ DO.
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Škola obnovy venkova Třanovice Spolek obnovy venkova Česká republika Moravskoslezský kraj Francie Morbihan.
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
GUIDE ME! Projekt mezinárodní spolupráce. Anotace projektu  Moderní technologie pro podporu cestovního ruchu  Propagace cestovního ruchu  Výměna zkušeností.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Společně a každý zvlášť po stezkách Ing. Lenka Klimková MAS – Partnerství Moštěnka, o. s.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
 Zaměření: vznik šesti partnerských informačních center pro šest venkovských území  Financování projektu:  Celkové výdaje: ,- Kč  Způsobilé.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Prezentace turistické oblasti
VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Závěrečná konference projektu
Moje práce na Broumovsku
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III.3.1 008/005/3310a/672/001141

OVOCNÉ STEZKY 23.04.2010 Horní Moštěnice

Projekt : „Ovoce k lidem, lidé do sadů“ Projekt vznikl z iniciativy nadšenců z Opavska a Krnovska a představitelů Místních akčních skupin Opavsko a Rozvoj Krnovska. Na podzim roku 2009 byla podána grantová přihláška do projektu Spolupráce v rámci Programu rozvoje venkova.

  Proč ovocné stromy?   Ovocnářství se po staletí řadilo na Opavsku, Krnovskou a Osoblažsku k tradičním činnostem venkovského obyvatelstva s širokým vlivem na venkovské prostředí – ovocné stromy poskytují nejen potravu lidem i zvířatům, je s nimi spojována tradice výroby moštů, pálenek, sirupů a marmelád, sušení ovoce, včelařství i výroba předmětů z ovocného dřeva. Ovocné dřeviny se také významně podílejí na tvorbě venkovské krajiny – doprovázejí cesty, zkrášlují meze a obsazují kamenice ve volné krajině, obohacují intravilán obce na návsích v zahradách a vytvářejí sady.

Proč ovocné stromy? V posledních desetiletích se z mapy regionu vytrácí nejeden solitérní strom, alej nebo starý sad, v lepším případě zarůstají náletem, z obcí mizí moštárny, na pultech obchodů leží jablka z Polska a Španělska, zavařeniny, marmelády a sirupy dělá jen několik babiček ze setrvačnosti pro svá vnoučata a méně je také těch, kteří se o ovocné stromy dovedou náležitě postarat nebo dokonce poznat jejich odrůdy. Nelze se proto divit ani tomu, že zájem o obor ovocnářství na zemědělských školách v Opavě a Městě Albrechticích dlouhodobě klesá. Přitom potenciál rozvoje v oblasti ovocnářství je na území MAS Opavsko a MAS Rozvoj Krnovska vzhledem k poměrně bohaté tradici a vhodným podmínkám vysoký. Podstata a inovativnost projektu spočívá v procesu spolupráce veřejného, neziskového a soukromého sektoru při realizaci propagačních a vzdělávacích aktivit.

Cíl projektu Cílem projektu je přispět k zachování a rehabilitaci ovocných stromů, a to nejen jakožto dárců plodů, ale také jako součásti mnoha tradic a významných krajinných prvků. Základním pilířem projektu je nacházet společné zájmy a motivace – tzn. vytvářet vztah ke krajině jako k estetickým, kulturním a výrobním hodnotám nejen pro výrobce a zpracovatele, ale pro kohokoliv, kdo v krajině žije, a jí prochází, podpořit vnímání venkovského prostoru (jeho užitkovost, lokálnost, sousedskost, propojenost, recyklovatelnost, závislost, bezprostřednost, srozumitelnost i nekonečná proměnlivost jako kotva, zdroj, stálá inspirace a protiváha nastupující globalizaci, která přináší přesný opak).

Cíl projektu Projekt rovněž napomůže k seznámení různých skupin lidí, kteří propadli kouzlu ovoce, např. při tematicky laděných exkurzích, při záchraně starých krajových odrůd ovocných stromů a řadě dalších aktivit majících za cíl propagovat ovoce ve všech jeho formách a využití v krajině i doma na stole. Základním principem a metodou je vzájemně se poznat, spolupracovat a spojit své síly s cílem pomoci ke zlepšení života ve venkovských oblastech.

Konkrétní výstupy projektu Publikace seznam pěstitelů a zpracovatelů ovoce, včetně map, adres a kontaktů terminář akcí – výstavy, slavnosti atd. vhodné druhy a odrůdy ovoce pro pěstování na území obou MAS návody výsadby a péče o ovocné stromy, zpracování ovoce, recepty

Konkrétní výstupy projektu Propagační panely, letáky a plakáty tematicky zaměřené – program akcí projektu, ovocná stezka, pěstitelé a zpracovatelé ovoce na sledovaném území, kontakty, staré a krajové odrůdy ovoce na sledovaném území, netradiční druhy ovoce

Konkrétní výstupy projektu Webová stránka prezentace mapování území – krajinných prvků se zastoupením ovocných stromů přehled pěstitelů a zpracovatelů ovoce, včetně map, adres a kontaktů informace o akcích – výstavy, slavnosti atd. vhodné druhy a odrůdy ovoce pro pěstování na území obou MAS návody výsadby a péče o ovocné stromy, zpracování ovoce, recepty

Konkrétní výstupy projektu Lokální propagační akce propagační akce proběhnou v 16 obcích formou prezentace cílů projektu, propagace Ovocné stezky, pěstitelů a zpracovatelů ovoce v okolí, bude vytvořen doprovodný program, ukázky jednotlivých druhů ovoce, ukázky zpracování ovoce, ochutnávky, soutěže a hry pro děti řada těchto propagačních akcí bude součástí tradičních místních aktivit – výstavy ovoce, obecní slavnosti atd

Konkrétní výstupy projektu Ovocná stezka ovoce, ale také širší sociokulturní a historické vazby na základě mapování území vznikne tzv. Ovocná stezka virtuálně propojující celé území, prezentovaná na webové stránce, v propagačních publikacích, ve vybraných lokalitách na informačních tabulích a v informačních centrech v Opavě, Hradci nad Moravicí, Krnově a v Osoblaze 14 informačních tabulí bude prezentovat hodnotné krajinné prvky – aleje, sady, meze a kamenice se zastoupením ovocných stromů, netradiční ovocné druhy, zpracovatele

Konkrétní výstupy projektu Exkurze Ovocné stromy jako součást krajiny Krnovska a Opavska dvě exkurze zaměřené na poznávání krajinných struktur s přítomností ovocných stromů, starých sadů, ukázky nových výsadeb, poznávání tradic pěstování a zpracování ovoce a návštěva zpracovatelů ovoce.

Konkrétní výstupy projektu Ovocnářský kurs dva dvoudenní semináře v Městě Albrechticích a Lhotě (část Háje ve Slezsku) - teoretická přednášková část vedená odbornými lektory, exkurze a praktická výuka v terénu

Konkrétní výstupy projektu Exkurze k modelovým příkladům pěstování a zpracování ovoce v Bílých Karpatech jednodenní exkurze za příklady realizace projektů rozvoje pěstování a zpracování ovoce v oblasti Bílých Karpat – moštování ovoce (Hostětín), sušárna ovoce (Pitín), ovocná školka starých odrůd (Bojkovice), genofondový sad NPP Zahrady pod Hájem – (Velká nad Veličkou)  

Mapování Zmapování historicky, krajinářsky či jinak významných alejí, sadů a jiných prvků, v nichž jsou přítomny ovocné stromy, je jedním z důležitých cílů projektu – získáme-li potřebné údaje o území, krajině, ovocných stromech, lidech a jejich aktivitách, budeme moci informovat širokou veřejnost (obyvatele, turisty, zahrádkáře, pěstitele a další skupiny obyvatel) v publikacích, informačních letácích, tisku i na internetu. Díky těmto informacím bude možné vytvořit tzv. ovocné stezky, uspořádat kurzy péče o ovocné stromy, informovat veřejnost o pěstitelích či zpracovatelích ovoce, zprostředkovat rady a návody pro pěstování ovoce a nejen to. Mapováním projekt pro návrat ovoce k lidem a lidí do sadů nekončí, nýbrž začíná…

Metodika mapování - co mapovat a jak? Ze všeho, co nabízí naše krajina, budeme vybírat především:   historicky, krajinářsky či jinak významné solitéry, aleje, sady a jiné prvky, v nichž jsou přítomny ovocné stromy, pokusíme se o posouzení jejich stavu, případně navržení péče, povšimneme si rovněž vlastnických vztahů staré a krajové odrůdy ovoce pro případné zachování unikátních genofondů regionu lidi a služby tvořící infrastrukturu zpracování ovoce – moštárny, palírny, podniky zabývající se zpracováním ovoce a další služby jako jsou zahradníci, školkaři atd.

Plánovaný projekt ovocné stezky na Moravě 7 MAS

Setkání partnerských MAS k novému projektu ovocných stezek v Beňově Zástupci sedmi partnerů budoucího projektu spolupráce "Moravské a slezské ovocné stezky", který má za cíl propojit Jeseníky s Karpaty, se poprvé společně sešli v pátek 9. dubna v klubovně zahrádkářů v Beňově. Projekt iniciovala MAS Opavsko, která v současnosti již uskutečňuje projekt se sousední MAS Krnovsko "Ovoce k lidem, lidé do sadů".

Plánovaná spolupráce 7 MASEK Na novém projektu se má podílet 7 MAS: Nízký Jeseník, MSK Rýmařovsko, MSK Region Poodří, MSK Rozvojové partnerství Regionu Hranicko, OK Partnerství Moštěnka, OK/ZK Bojkovsko (Hostětín), ZK MAS Horňácko - Ostrožsko, ZK/JMK. Projekt bude předložen do 10. kola PRV IV.2.1. Projekty Spolupráce

Plánovaný budoucí projekt – Moravské a slezské ovocné stezky ( 7 MAS) Cíle projektu: zvýšení zájmu obyvatel o pěstování a zpracování ovoce a povědomí o významu ovocných stromů pro krajinu zmapování historicky, krajinářsky či jinak významných solitérů, alejí, sadů a jiných prvků v nichž jsou přítomny ovocné stromy, posouzení jejich stavu, navržení péče propagace ovocnářství jako součásti místního kulturního a přírodního dědictví  zmapování a propagace starých a místních odrůd ovoce jako předpoklad k zachování unikátních genofondů jednotlivých regionů

Další cíle projektu: zmapování stávající infrastruktury zpracování ovoce - moštáren, palíren, podniků zabývajících se zpracováním ovoce aktivní zapojení místních pěstitelů a zpracovatelů do projektu – prezentace lokálních výpěstků a výrobků, výměna zkušeností  zvýšení potenciálu obnovy a péče o ovocné stromy formou vzdělávání v oboru pěstování a zpracování   zvýšení informovanosti spotřebitelů o lokálních produktech a vytvoření sítě pěstitelů a zpracovatelů ovoce zvýšení turistické atraktivity obou MAS – nalezení a prezentace doplňkových turistických cílů v rámci tzv. ovocné stezky – propagace formou informačních tabulí, publikace a webové stránky

Přehled relevantních aktivit projektu Webová stránka Mapování Propagační publikace Propagační panely, letáky a plakáty Ovocná stezka Exkurze Ovocnářský kurz Pracovní setkávání Závěrečná konference a seminář

Harmonogram projektu Začátek projektu: 1/2011 Konec projektu: 5/2012

Bc. Naděžda Klvaňová Projektová manažerka SMARV o.p.s Děkuji za pozornost Bc. Naděžda Klvaňová Projektová manažerka SMARV o.p.s