Jordán Jordán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

- Nachází se v obci Tábor v Jižních Čechách na toku Košínského potoka.
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Vytvořila Beata Duchková
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
REKREAČNÍ ZAŘÍZENÍ Podhradí nad Dyjí
CZ KVÍZ.
Vodní nádrž Šance.
EXKURZE ČEŇKOVA PILA Projekt: „Fyzika nás baví „ Sportovní gymnázium, Táborská 28, Plzeň za finanční podpory města Plzně.
Vypracovala Darina Krajská
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Zábavná matematika.
VODNÍ NÁDRŽ PLUMLOV -AKTUÁLNÍ STAV
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Autor: Mgr. Ilona Nováková

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
PROJEKT PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Předpověď počasí na
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Jihočeský kraj C.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODSTVO ČR.
Střední škola rybářská a vodohospodářská
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Terénní cvičení z EKOLOGIE Třída: 4. A
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Význam vodních ploch Pří_263_Člověk a příroda_Význam vodních ploch Autor: Mgr. Pavla Martincová Škola: Základní škola Velehrad, Salašská 300, Velehrad.
Živočichové kolem rybníku
KARLŮV MOST.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Rybníky a rybníkářství
Lednické rybníky Rozloha 552,5 ha Skládá se z pěti rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký Největší rybník na Moravě Nachází se u Sedlece.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_13_Třeboňská_soustava_rybníků_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Jordán Jordán

Něco málo o Jordánu… Jordán je vodní nádrž v Táboře o ploše přes 51 ha. Vznikl roku 1492 přehrazením Košínského potoka je nejstarší přehradní nádrží v Česku. Jeho původním účelem bylo zásobování města pitnou vodou, později začal být využíván i k chovu ryb. Pro obtížnost vypouštění (naposledy v roce 1830) nebo technicky náročné výlovy dlouhou sítí (prováděné do poloviny 20. století) se upustilo od většího chovu ryb a nádrž sloužila a slouží převážně jen sportovním rybářům a rekreaci. Jeho sypaná hráz je vysoká 20 m a 284 m dlouhá, zadržuje asi 3 milióny krychlových metrů vody. Největší hloubka je 12,5 metru. Z nádrže vytéká Tismenický potok, na kterém se těsně pod hrází nachází 18 m vysoký Jordánský vodopád. Na Košínském potoce, pod vodní nádrží Košín I. se těsně před Jordánem nachází ještě jedna malá přehrada Malý Jordán.

Most Nepřehlédnutelnou dominantou se stal nový harfový most přes Jordán. Svými 26 závěsnými lany na vysokém pylonu připomíná dvojici harf, je dlouhý 212, široký 23 metrů a byl budován v letech 1984 až 1991.

Trochu historie…. Výměra. Podle Certifikátu c. k. odhadní komise z 27. února 1873 měl Jordán plochu 91 jiter 1400 sáhů, čili 52,87 hektaru. Při stavbě železnice byl zasypán výběžek a plocha se zmenšila na 51,77 hektaru. Název. Do poloviny 19. století byl Jordán označován jako rybník a potom - podle vysvětlení Ústavu pro jazyk český ČSAV – jako nádrž. Čerpání vody z Jordánu je od roku 1508. Mistr Jan "vody vůdce" a mlynář Matouš Zycha z Náchoda pod hrází (dnes zde rybářské sádky) postavili první vodárnu - sloužila 365 let (jen v r. 1569 bylo instalováno nové stejné dřevěné čerpadlo - po předešlém ohni); voda vytékala do městských kašen (první na rynku) od roku 1567. Po výnosu ministerstva zemědělství z 1. prosince 1932 o zásobování města pitnou vodou ze stávajících vrtů a nadlepšení náležitě čištěnou a chlorovanou vodou z Jordánu došlo k rozhodnutí o vybudování čisticí a filtrační stanice "U rytíře" (vybudávána roku 1936). Vodopád - jordánský přepad (katarakt) byl vybudován asi roku 1693. Odtokové koryto vede pod silnicí, po skále a voda padá do tůně a potom teče dál Tismenickým potokem do řeky Lužnice. Ryby. V červnu 1875 byl uloven kapr o váze 24 kg, v roce 1951 rybář J. Pilař ulovil kapra o váze 17 kg, ten byl darován do sbírek Národního muzea Praha. Největší rybou byl kapr o váze 28 kg nalezený roku 1890 uhynulý u brlení u hráze.

Co bylo o nádrži napsáno… Jordán na prodej? Tábor – Jordán promluvil. Na jeho hladině totiž pluje polystyrénový nápis For sale.  Tedy česky na prodej.  Logicky se nabízí vysvětlení záměru neznámého autora. Někdo tímto způsobem vyjádřil svůj  nesouhlas s  bagrování vodní nádrže.

Galerie-vlastní foto

Vypracovali: Dohnalová Mirka Novotná Tereza Nápravníková Šárka Tkadlecová Anna Třída: 2.ročník Datum: 8.6.2012

Táborský deník píše… Jordán má asi na měsíc zavřený kohoutek Tábor - Voda z táborské nádrže odtéká jen do štičí líhně. Stavebníci pracují na dělicí hrázi.