Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Advertisements

PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Operační program Podnikání a inovace
ENVIROS - Company presentation
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
BIOMASA TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ PODMÍNKY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ IV Energetické programy Operačního programu Podnikání a Inovace MPO - České.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Základní kroky v administraci žádosti o dotaci. Přístup:  systém pro elektronické podávání žádosti o dotaci Výhody:  On-line.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Klastry a klastrové iniciativy Rozvoj klastrů v podmínkách ČR , Zlín.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele Výzva MAS č. 2 PRV
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Operační program životní prostředí
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Nízkouhlíkové technologie AERS.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Operační program Podnikání a inovace 1

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Program 2007 - 2013 Operační Program Podnikání a Inovace (OPPI) 15 programů celkem na OPPI: 3 578 014 760 € EKO-ENERGIE – 10,7 mld. Kč (cca 11,7%)

Eko-energie Vývoj alokace peněz

Eko-energie Cíle programu Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Cíle programu snížit energetickou náročnost využít potenciál energetických úspor a druhotných zdrojů omezit závislost na dovozu energ. komodit snížit spotřebu fosilních paliv zvýšit využití OZE 4

Eko-energie Podporované aktivity Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Podporované aktivity Zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie (úspory) Využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů 5

Eko-energie Úspory energie ve firmě Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Úspory energie ve firmě Chci ušetřit výdaje za energie Potřebuji zateplit objekt Potřebuji rekonstruovat tepelné hospodářství Modernizace zařízení na výrobu energie Využití odpadního tepla Zavádění MAR 6

Eko-energie Obnovitelné zdroje energie Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Obnovitelné zdroje energie MVE Bioplynové stanice Elektrárny na biomasu Tepelná čerpadla Solární panely (nikoliv FOTOVOLTAIKA) 7

Eko-energie Příjemci dotace Malé a střední podniky (s výjimkou podnikatelů ve vyloučených oborech - zemědělství, hutnictví, rybolov, apod.) Velké podniky (nad 250 zaměstnanců) aktuálně pro III. výzvu pouze pro první aktivitu (úspory energie)

Eko-energie Příjemci podpory Podnikat na území ČR Musí být poplatník daně z příjmu Nesmí být příspěvkovou organizací či společností 100% vlastněnou veřejným sektorem Nejpozději od roku zahájení projektu musí vést účetnictví Začínající podnikatel (matka)

Eko-energie Nepodporované sektory Zemědělství, rybolov a akvakultura Uhelný průmysl (výroba koksu) Výroba syntetických vláken Stavba a oprava lodí Ocelářský průmysl

Eko-energie Podmínky přijatelnosti projektu Vlastnická práva k nemovitostem Pořizovaný majetek musí být ve vlastnictví po dobu 3 let (5 let) Velké podniky dokládají motivační účinek Příjemce podpory je povinen po dobu 3 let umožnit přístup zaměstnancům poskytovatele k provádění kontroly Archivace dokumentů

Eko-energie Způsobilé výdaje Projektová dokumentace, inženýrská činnost Inženýrské sítě a komunikace Rekonstrukce, modernizace staveb Úpravy pozemků Novostavby (pouze u OZE!) Náklady na (pouze u OZE!) nákup pozemků (max. 10 % z celkových ZV) nákup staveb (max. 10 % z celkových ZV) Hardware a sítě Stroje a zařízení včetně řídícího software Publicita projektu 12

Eko-energie Nezpůsobilé výdaje Energetický audit, studie proveditelnosti Nákup použitých strojů DPH (pokud je plátcem DPH) Náklady uhrazené před datem přijatelnosti projektu Splátky půjček a úvěrů Sankce a penále Leasing

Eko-energie Závazné ukazatele ÚSPORY ENERGIE Roční úspora energie GJ/rok Termín pro splnění - 2 roky od ukončení projektu OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Instalovaný elektrický výkon kW Výroba elektřiny netto MWh/rok Instalovaný tepelný výkon Výroba tepla netto GJ/rok Termín pro splnění - 3 roky od ukončení projektu

Eko-energie Výše podpory podle priorit min. 0,5 mil. – max. 250 mil. Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Výše podpory podle priorit min. 0,5 mil. – max. 250 mil.

Výhody: http://www.czechinvest.org on-line přístup jednoduchá a bezpečná výměna informací (elek. podpis) komunikace přes „Nástěnku“ Formuláře jsou pro žadatele na jednom místě a po celou dobu. Sledování lhůt pro žadatele, nápovědy. http://www.czechinvest.org

Eko-energie Proces získání dotace Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie Proces získání dotace REGISTRAČNÍ ŽÁDOST popis žadatele, projektu, příloha FV SCHVÁLENÍ PROJEKTU Podepsání podmínek a vydání Rozhodnutí PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PLATBU A PROPLACENÍ DOTACE PLNÁ ŽÁDOST podrobný popis, EA+SP+doklad o vlastnictví HODNOCENÍ PROJEKTŮ 17

STATISTIKA 3 mld. 4,5 mld. 1,7 mld.

STATISTIKA – II.výzva

STATISTIKA – III.výzva

II.Výzva x III.Výzva

CELKEM I.výzva II.výzva III.výzva OPPI Počet PŽ Projekt schválen Úspěšnost I.výzva 286 151 52,70% II.výzva 508 403 79,30% III.výzva 650 ? OPPI Úspory energie [GJ/rok] Úspory CO2 [t/rok] I.výzva 511 234 51 999 II.výzva 3 000 000 1 214 229 OPPI Instalovaný výkon [MW] Výroba netto elektřiny [GWh] I.výzva 70 407 II.výzva 79 564 realizace těchto projektů by mohla přinést navýšení netto výroby elektřiny z OZE o cca 18,6 %

Ing. František Bečvařík CzechInvest DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. František Bečvařík CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Tel.: 296 342 491 E-mail: frantisek.becvarik@czechinvest.org