Zákon o sociálních službách Zkušenosti a výzvy do budoucna Václav Krása Seminář: Současnost a perspektiva sociální péče Litomyšl 20. září 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Financování sociálních služeb
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Financování regionálního školství
Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Uvažované modely financování sociálních služeb v r PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Informace ze sociální oblasti
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Podpora pečujících osob
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Zkušenosti poskytovatele sociálních služeb s vyrovnávací platbou Ing
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Zákon o sociálních službách Zkušenosti a výzvy do budoucna Václav Krása Seminář: Současnost a perspektiva sociální péče Litomyšl 20. září 2007

Příspěvek se zabývá ekonomikou služeb - rostoucí výdaje na výplatu příspěvku na péči  V současné době je nejvíc diskutovanými tématy v oblasti sociálních služeb - problémy poskytovatelů v ekonomické oblasti

Příspěvek na péči  Dle údajů MPSV ČR  Celkové měsíční výdaje na výplatu PnP vykazují stabilní objem v intervalu 1 až 1,1 mld. Kč, což v predikci celkového ročního čerpání znamená cca 12,5 mld. Kč.  Celkový počet uznaných nároků na dávku se pohybuje mezi 220 až 228 tisíci, ovšem dá se předpokládat další nárůst počtu oprávněných osob až do počtu 240 tisíc.

Příspěvek na péči  Největší počet dávek podle rozvrstvení do stupňů vykazuje I. stupeň, tj. cca dávek, což představuje 46,5 % z celkového počtu dávek. II. stupeň (36,5%), III. stupeň (16%), IV. stupeň (1%).  Největší objem výplaty dávek podle rozvrstvení do stupňů vykazuje II. stupeň, tj. cca 410 mil. Kč, což představuje 43% z celkového objemu čerpání. I. stupeň 220 mil.Kč (23%), III. stupeň 305 mil. Kč (32%), IV. stupeň 25 mil. Kč (2%).

Komentář k údajům MPSV ČR  Výdaje na výplatu Pnp jsou vyšší než bylo očekáváno  Očekávaný počet příjemců dávek také překročil očekávání  Nejvyšší počet příjemců I. stupně se dal očekávat, překvapuje mimořádně nízký počet příjemců IV. stupně

Výhrady k příspěvku na péči  Příliš vysoké čerpání prostředků na výplatu Pnp  Měkké podmínky na získání I. stupně závislosti a s tím spojené vysoké výdaje na výplatu Pnp  Riziko zneužití Pnp – rodinou, uživatelem  Nedostatečná výše Pnp především u III. a IV. stupně míry závislosti

Výhrady k příspěvku na péči  Výše nestačí na nákup služby  Nejasný účel příspěvku pro uživatele  Úbytek uživatelů ve službách  Nepřipravenost pro posuzování (kapacita, odbornost), absence metodiky – rozdílné posuzování

Komentář k výhradám k Pnp  Velké výdaje na Pnp - jsou logické, očekávatelné, původní odhad 9 mld. Kč nepočítal se zvýšeným zájmem vzhledem k finanční výši Pnp, vycházel především ze součtu zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvku při péči o osobu blízkou - špatně nastavené finanční rozdíly mezi jednotlivými stupni Pnp

Komentář k výhradám k Pnp  Měkké podmínky na získání I. stupně závislosti a s tím spojené vysoké výdaje na výplatu Pnp - nesouhlasím s tvrzením o měkkých podmínkách – 12 úkonů je dost. Problém je ve výši příspěvku, který motivuje k získání „za každou cenu“. I údaje MPSV ukazují I. stupeň jako finanční problém. - řešení: snížení výše příspěvku je politický problém, vytvořit škálu podstupňů (dva až čtyři) a odstupňovat Pnp 500,- až 2000,- - na základě místníhosociálního šetření

Komentář k výhradám k Pnp  Riziko zneužití Pnp – rodinou, uživatelem - nejčastější argumentace proti pojetí Pnp, problém existuje, ale je přeceňován, vychází ze strachu poskytovatelů o klientelu - zákon záměrně kodifikoval hotovostní pojetí Pnp – preference rodinné a sousedské pomoci - pomoc je možné realizovat i v místech bez poskytovatele ss - řešení: kontrola, jasně určit způsob zajištění služby, výrazně diferencovat výši Pnp při zajištění služeb akreditovaným poskytovatelem či rodinou, sousedy

Komentář k výhradám k Pnp  Nedostatečná výše Pnp především u III. a IV. stupně míry závislosti - vážný problém, tito příjemci realizují převážně část či celý Pnp u akreditovaných poskytovatelů, jsou často v nevýhodné situaci při dojednávání smluv, rozsah nutných služeb neodpovídá výši Pnp část či celý Pnp u akreditovaných poskytovatelů, jsou často v nevýhodné situaci při dojednávání smluv, rozsah nutných služeb neodpovídá výši Pnp - řešení – přerozdělit ušetřené prostředky z restrukturalizace Pnp v I. stupni

Komentář k výhradám k Pnp  Výše nestačí na nákup služby - to je sice konstatování pravdivé vyplívající z neznalosti filozofie zákona - není reálné, aby Pnp pokryl plně náklady služby, poskytovatel má mít vícezdrojové financování. Obdobný systém je v zahraničí. Směrováním veřejných prostředků je možné regulovat síť, přesto posílit finanční participaci uživatele – především ve III. a IV. stupni Pnp

Komentář k výhradám k Pnp  Nejasný účel příspěvku pro uživatele - uživatelé (mimo institucionální služby) často uvádějí, že neví na co příspěvek využít – léky, pomůcky, platit příbuzným apod., uvádějí také služby, ale především senioři si nedovedou často představit konkrétní úkony - příští novela zákona – prováděcí vyhlášky by měly lépe popsat účel Pnp, sociální pracovníci by měli umět vysvětlit účel Pnp a samozřejmě je to také úlohou poraden

Komentář k výhradám k Pnp  Úbytek uživatelů ve službách - statisticky není prokázán, je to obava některých poskytovatelů, dojde nepochybně k pohybům klientů od různých poskytovatelům k jiným, je to věc žádoucí

Komentář k výhradám k Pnp  Nepřipravenost pro posuzování (kapacita, odbornost), absence metodiky – rozdílné posuzování - vážný problém systému, přiznání příspěvku trvá neúměrně dlouho, chybí posudkový lékaři, dochází k rozdílnému posuzování v jednotlivých pověřených obcích, není jednotná metodika, jednotný přístup, je obava z přiznání IV. stupně - řešení: vrátit celý systém posuzování a správy Pnp pod státní správu, systém posuzování musí být na celém území jednotný

Výhrady k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Největší výhrada poskytovatelů - poskytovatelé dostanou na provoz služeb méně finančních prostředků než v roce tvrzení není pravdivé - podle údajů MPSV ČR tvořily dotace v roce 2006 necelých 8 mld. Kč, v letošním roce tvoří dotace včetně odhadovaných příspěvků uživatelů služeb více než 11 mld. Kč - výši skutečných disponibilních prostředků může ovlivnit ještě přístup obcí

Výhrady k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Dotace poskytovatelům jsou - nevyvážené přidělování dotací různým typům služeb - střet zájmů na úrovni krajů - netransparentnost a absence jednotné metodiky - dotace nedává stabilitu službám

Komentář k výhradám k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Nevyvážené přidělování dotací různým příjemcům a typům služeb - z údajů MPSV ČR jednoznačně vyplývá, že nejvíce prostředků obdržely poskytovatelé zřizované kraji, případně obcemi - dotace byly nejvíce směrovány do institucionálních celoročních pobytových zařízení, pokrývaly základní rozpor – klienty sou občané bez nároku na Pnp, či poskytovaný v I. či II. stupni. Ostatní druhy služby tuto výsadu nemají

Komentář k výhradám k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Střet zájmů na úrovni krajů - jedna ze zásadních výhrad proti současnému způsobu dotačního řízení – kraje se podílejí na hodnocení projektů a sami jsou největší provozovatel sociálních služeb. Snaha krajů, aby plně rozhodovaly o dotacích by mohla způsobit různou úroveň soc. služeb. Tento problém dnes řeší v řadě okolních zemí

Komentář k výhradám k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Netransparentnost a absence jednotné metodiky - dosud není Národní střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, - v řadě krajů dosud nejsou krajské plány rozvoje sociálních služeb – posuzování žádostí je tudíž velmi nesystematické a netransparentní

Komentář k výhradám k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Dotace nedává stabilitu službám - zcela zásadní problém - rozvoj sociálních služeb nelze očekávat bez jistoty poskytovatelů, že dostanou za svoje služby zaplaceno

Komentář k výhradám k dotacím poskytovatelům sociál. služeb  Řešení: - financování sociálních služeb musí nastavit stejné podmínky pro všechny, musí dát jistotu poskytovatelům, že za poskytnutou službu dostanou zaplaceno. Část ceny uhradí uživatel, část přispěje zřizovatel či zadavatel. Další část – příspěvek na realizovanou službu z veřejných zdrojů na základě stanovené ceny. Nárokový příspěvek po splnění stanovených kriterií.

Závěrem  V oblasti Pnp lze přistoupit na parametrické změny příspěvku především v I. stupni.  Výše Pnp může být výrazně odlišná pokud jsou služby zajišťovány v rodině či agenturou  Často zmiňované vouchery by byly krokem zpět, lze je použít pouze v omezené míře.  Dotační řízení nelze v této podobě dále prodlužovat. Cestou je příspěvek na realizovanou službu.

Děkuji za pozornost!