RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Projektové řízení Modul č.1.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Vize, Strategie, Cíle.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Evidence kontaminovaných míst
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Investiční příležitosti v regionech Konference Development v regionech Praha, 6. října 2005.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Ekologická rizika u brownfields
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Likvidace starých ekologických zátěží
Institut environmentálního inženýrství 546
Evidence kontaminovaných míst s PCB
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ KOLOVEČ
Sanace havarijního úniku motorové nafty v areálu depa ČD v Trutnově
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
1 Ekologické závazky státu Řešení velkého dluhu České republiky Tisková konference Ministerstva financí ČR 17. prosince 2008.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Státní organizace.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Strategie regionu, obce
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
LOKALITY SE STAROU EKOLOGICKOU ZÁTĚŽÍ NA ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE, JEJICHŽ NABYVATELÉ MAJÍ UZAVŘENOU EKOLOGICKOU SMLOUVU Mgr. Eva Moučková.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Znečištěné místa na Slovácku
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Problematika nákladů na likvidaci ekologických škod v rámci revitalizace průmyslových nemovitostí RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11 163 00 Praha 6 – Řepy www.g-servis.cz guth@g-servis.cz

Představení G-servis Praha, s.r.o. vznikla roce 1993 zabývá se zpracováním průzkumů kontaminace, analýz rizika, projektů sanačních prací a jejich realizací společnost je spolutvůrcem metodického pokynu MŽP ČR pro zpracování Analýz rizik poškoditelnosti životního prostředí klienty jsou Ministerstva (MMR, MŽP, MZ) Fond národního majetku, České dráhy, Vojenské ubytovací a stavební správy, města a obce a průmyslové podniky

Využívání „brownfields“ = řešení ekologických problémů   většina průmyslových areálů starší 25 let má nějakou ekologickou zátěž (např. 80 % průzkumů pro čerpací stanice je pozitivních) tam kde stáří vyšší než doba lidského života jsou problémy velmi těžko předvídatelné investor nebo developer musí tedy toto nebezpečí kalkulovat a eliminovat

Zlaté pravidlo: Koruna ušetřená na průzkumu stojí osm korun na nákladech sanace kvalitně provedený průzkum znečištění je největší pomocník investora většinou na základě jeho výsledků se rozhoduje o koupi či dalším využití nemovitosti napravit chybu učiněnou na základě výsledků nedostatečného průzkumu je velmi drahé

Zhodnocení rizikovosti znečištění důležitý nástroj k efektivnímu sanačnímu zásahu (možná i nulová varianta) průzkum řekne jak je problém velký, ale analýza rizika řekne nakolik si z něj máme dělat hlavu stanovení tzv. „cílových limitů sanace“ je zásadním krokem při likvidaci znečištění kontakt s orgány státní správy (ČIŽP nebo oddělení ŽP kraje)

Zpracování projektu sanace různé metody mohou vést ke stejnému cíli za různé peníze realizuje se na základě schválené analýzy rizika a vydaných cílových limitů sanace a termínu ukončení podklad pro výběrové řízení na dodavatele

Realizace sanačních prací výběr dodavatele je klíčový garance za dosažení cílových limitů roli hraje rychlost sanace postsanační monitoring

Příklad č. 1: Lokalita kontaminovaná ropnými látkami (směs nafta/benzín) po ukončení sanačních prací lokalita financovaná ze státních prostředků byla prohlášena vyčištěnou na sanační limity po ukončení postsanačního monitoringu se postupně zvyšovaly koncentrace až nad sanační limity doplňujícím průzkumem bylo zjištěno dosud neobjevené ohnisko znečištění v zóně kolísání hladiny podzemní vody náklady na sanaci se zvýšily o 70 %

Příklad č. 2: Lokalita kontaminovaná chlorovanými uhlovodíky (odmašťovadla) špatně zpracovaný průzkum a AR na základě těchto podkladů vypsáno VŘ v průběhu sanace bylo zjištěno mnohem větší znečištění (vyšší koncentrace a zasažení většího prostoru) zjištěna fáze chlorovaných uhlovodíků až v podložních jílech na základě nově zjištěných skutečností bylo nutno vypsat nové výběrové řízení a stanovit nové cílové limity a zcela změnit technologii sanačních prací navýšení nákladů na doprůzkum a sanaci o více než 100 %