Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Opakování k maturitě.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Akce 13 - dokumentace k převodním cenám
VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn Meeting – Radmila Kulková GFŘ Podvody na DPH při obchodech s PHL VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2013 Praha, 13. února února 2014.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Mezinárodní spolupráce při správě daní Mgr. Michal Tuláček 9. listopadu 2015.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2016.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Mezinárodní spolupráce při správě daní
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Kalousek, ministr financí 5. listopadu 2012

Krácení DPH na trhu s pohonnými hmotami Již více než tři roky se pokouší stát ve spolupráci se soukromým sektorem o zastavení krácení DPH při obchodu s PHM. Podle odhadů Generálního finančního ředitelství zde přichází stát ročně o 5 - 8 miliard Kč. Typy daňových úniků Nepřiznání daňové povinnosti na DPH z titulu pořízení PHM z jiného členského státu (příp. ze třetí země) u prvního subjektu v řetězci Nepřiznání, resp. nezaplacení daňové povinnosti na DPH z titulu prodeje PHM v tuzemsku (PHM nakoupené v jiném členském státě, příp. ve třetí zemi) u prvního subjektu v řetězci Zkrácení daňové povinnosti na DPH z titulu prodeje PHM v tuzemsku (PHM nakoupené v jiném členském státě, příp. ve třetí zemi) u prvního subjektu v řetězci formou fiktivního nákupu zboží a jeho následného dodání do jiného členského státu (resp. třetí země)

Schémata daňových úniků

Výsledky boje s daňovými úniky Období Doměřená daň Trestní oznámení Zajištěné prostředky, exekuce 2011 3,2 mld. Kč 19 118,4 mil. Kč 1-9/2012 3,6 mld. Kč 5 286,1 mil. Kč 11/2008 – 9/2012 19,5 mld. Kč 96 404,5 mil. Kč

Cíle společných opatření Zlepšení výběru daní Zachování tržního prostředí – rovné podmínky Zavedení strukturálních opatření ________________________________

Navržená opatření Etapa - Cílem bariéra komplikující vznik „bílých koní“ Úprava zákona o pohonných hmotách Zpřísnění podmínek registrace distributorů PHM (velkoobchod) registrace již nebude nároková kauce po celou dobu registrace distributora beztrestnost a bezdlužnost odpovědných osob možnost rychlého výmazu z registru při porušení povinností

Připravovaná opatření Etapa – předložení do konce února 2013 Novela zákona o pohonných hmotách Evidence prodejů “záznamní povinnost” pro sklady, distributory a čerpací stanice pro využití finančních a celních orgánů Eliminace dalších rizikových oblastí zneužívání olejů nepodléhajících spotřební dani prodeje na čerpacích stanicích mimo registrační zařízení

Připravovaná opatření Etapa - předložení do konce února 2013 Novelizace živnostenského zákona Distribuce pohonných hmot jako koncesovaná živnost stanovení kvalifikačních požadavků na distributory (velkoobchod) – obdobné jako pro výrobu a zpracování paliv a maziv požadavek spolehlivosti podnikatele a bezúhonnosti všech osob, které vykonávají činnost obchodování s pohonnými hmotami (velkoobchod)

Děkujeme za pozornost