Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Osnova RIPP Vytváření a posilování protikorupčního klimatu
Konference Asociace aktivních škol
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Odborné diskusní fórum, 13. února 2014 Rámcový rezortní interní protikorupční program bod 5: Vyhodnocování IPP.
ANTIKORUPČNÍ AUDIT a PROGRAM. PRÁVNÍ ZÁKLAD PROJEKTŮ ANTIKORUPČNÍ AUDIT V bodě II/10 c) doporučila Vláda ČR „provést vnitřní protikorupční audity v rámci.
Boj proti korupci a lichvě
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Ke schválení Protikorupční strategie hl.m.Prahy K tisku z
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Řízení korupčních rizik
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Investiční potřeby & dluhové financování Jan Šnajdr Odbor poradenství infrastrukturních projektů Česká spořitelna.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Efektivní systém oznamovacích mechanismů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Mgr. et Mgr. Radka Pavlišová vedoucí Právní.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Audit seminář CGI duben 2014.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
Ke schválení Protikorupční strategie hl.m.Prahy K tisku Z
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Doporučený postup výběru externí inkasní agentury
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Boj proti korupci v rezortu MO – historie a současnost.
ESF 3/EQUAL Rob Straver Koordinátor správy dotací Odbor práce, aktivace a dotací Úřad sociálních záležitostí a veřejného blaha Workshop A Administrativa.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Strategie řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Inspekční a prosazovací přístup
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Výsledky auditu OVAK-A
Transkript prezentace:

Postupy při podezření na korupci a následná opatření Odborné diskuzní fórum o rezortních interních protikorupčních programech Tomáš Kafka, EY 13.února 2014

Postupy při podezření na korupci Sběr podnětů a podezření Posouzení podezření Plán prošetřování vč. nastavení rolí Prošetřování podezření na korupci Nápravná opatření Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Jak „hledat“ podezření korupci Vnitřní kontrolní systém - kontrola podřízených (pravidelné zprávy, zohlednění korupčního rizika) Interní oznámení Stížnosti Interní audit Analýza dat Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Metody odhalení korupce Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Indikátory korupce Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Indikátory korupce I uchazečem je nově vzniklá společnost do výběrového řízení se přihlásil pouze 1 účastník, přestože existuje mnoho potenciálních dodavatelů zadavatel mluví o dodavateli jako o svém dobrém příteli, používá střídavě tykání a vykání úředník a dodavatel zakázky bydlí na stejné adrese oslovený dodavatel veřejné zakázky nemá webové stránky tolerování nekvalitních služeb Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Indikátory korupce II nákup nepotřebného zboží a služeb nákupy těsně před koncem projektu chybějící dokumentace nadměrné utajování informací platby za vícepráce, které jsou součástí smluvní ceny ručně psané faktury na vysoké nebo kulaté částky Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Plán postupu při podezření na korupci Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Plán postupu pro případ korupce zvyšuje šanci na úspěch prošetřování a minimalizuje škody způsobené korupcí obsahuje seznam opatření pro případ korupce, aby: Zabránil dalším škodám Pomohl při získání a zabezpečení důkazů (nastavením postupu) Informoval odpovědnou osobu o vzniklé situaci Nastavil způsoby komunikace Určil osoby odpovědné za prošetřování Pomáhal při případném vymáhání škody Pomáhal při hledání důvodů vzniku podvodu Pomáhal zajistit, že odpovědné osoby/zaměstnanci jsou patřičně poučeni Plán obsahuje seznam kroků a opatření pro případ vzniku podvodu- jméno kontaktní osoby pro oznámení podvodu, věcný a časový plán postupu, jména osob/oddělení odpovědných za prověření oznámeného či zjištěného případu podvodu, nastavení postupů pro komunikaci, nastavení možností pro jednání s podezřelým, detailní rozpis jednotlivých kroků, opatření Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Postup při interním prošetřování Posouzení podezření Zajištění důkazů Analýza důkazů Rozhovory Podání zprávy o výsledcích Plán vč. nastavení rolí Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Doporučení pro interní prošetřování důvěrnost a objektivita prošetřování, nepodjatost vyšetřovatelů bezodkladné zajištění dat zabrání zničení důkazů umožnit podezřelým osobám se k věci vyjádřit všechny závěry podepřít důkazy, ne spekulacemi spravedlivá a transparentní disciplinární opatření doporučení dalších kroků na základě šetření Interní šetření sumarizuje fakta. Nejde o odsouzení pachatele. Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Externí vyšetřování korupce Oznámení policii, státnímu zastupitelství a případně dalším státním orgánům Každá organizace by si měla nastavit pravidla, kdo, komu a jakým způsobem bude informace pro orgány činné v trestním řízení předávat Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Nápravná opatření Disciplinární opatření vůči zaměstnancům zapojeným do či odpovědným za korupci Náhrada škody Opatření snižující riziko opakování podobného případu (posílení kontrolních mechanismů, zvýšení povědomí o indikátorech daného případu korupce) Postupy při podezření na korupci a následná opatření

Kontakty Tomáš Kafka| Výkonný ředitel | Investigativní služby a řešení sporů Ernst & Young Audit, s.r.o. Na Florenci 15, 110 00 Praha 1 Tel: +420 225 335 682 Mobil: +420 732 402 826 tomas.kafka@cz.ey.com Postupy při podezření na korupci a následná opatření