Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Genderový audit v praxi
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Audit administrativních činností
Hodnocení škol a školských zařízení
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Genderový mainstreaming a genderový audit
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity Jihlava.
Řízení vztahu se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu se sportovními potřebami Autor bakalářské práce: Daniel Baumruk (147.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Hodnota vnímaná zákazníkem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ústav podnikové strategie
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Obhajoba diplomové práce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady její činnosti zahrnuje analýzu personálních a institucionálních bariér cíl: zlepšování výkonnosti organizace (zvýšení kvality pracovního prostředí, snížení fluktuace…)

Cíle genderového auditu navrhnout firmám konkrétní realizovatelné změny, které jim umožní dosáhnout pokroku v oblasti prosazování genderové rovnosti v praxi identifikovat dobré praktiky motivovat zaměstnavatele k uplatňování principu genderové rovnosti prosazovat genderovou rovnost na trhu práce

Konkrétní přínosy pro zaměstnavatele zlepšení spokojenosti a loajality zaměstnaných zvýšení výkonnosti a efektivity práce pozitivní atmosféra v pracovním týmu zlepšení motivace zaměstnaných pozitivní vliv na stabilitu zaměstnanců a zaměstnankyň (snížení fluktuace) snižování nákladů na nábor nových pracovníků a pracovnic ztotožnění zaměstnance či zaměstnankyně s vykonávanou prací integrace životních rolí zaměstnaných lepší pozice v oblasti získávání lidských zdrojů společenská prestiž, dobrá pověst firmy v dlouhodobém horizontu zvýšení zisků

Struktura genderového auditu širší rámec prosazování genderové rovnosti = společenský, politický a ekonomický kontext, ve kterém organizace funguje a který strukturuje její aktivity institucionální kontext = cíle organizace, jak explicitní tak i implicitní, související s prosazováním genderové rovnosti, a jejich zohlednění v personální politice organizační kultura = normy a hodnoty socializace v rámci organizace, které souvisí s prosazováním genderové rovnosti otevřenost genderové problematice = vnímání a prosazování genderové problematiky uvnitř organizace

Metody – co může zaměstnavatel očekávat? analýza dokumentů a statistik – základní, ověřitelné odpovědi na některé z klíčových otázek, zároveň̌ poslouží jako východisko pro vedení rozhovorů dotazníkové šetření – doplňující informace od zaměstnanců/kyň rozhovory s vedením organizace a personálním odd. fokusní skupina se zaměstnanci/zaměstnankyněmi

Výstupy – co z auditu pro zaměstnavatele vzejde? závěrečná zpráva – základ pro jakékoliv následné kroky či opatření ze strany organizace zpětná vazba – vhodnou formou je například uspořádání semináře, na kterém jsou vedení i zaměstnanci/kyně organizace seznámeni s metodikou, průběhem a závěry genderového auditu i s doporučeními, jak lépe uplatňovat strategii genderového mainstreamingu

Co může genderový audit odkrýt? problémy pod povrchem vyšší vertikální segregace, než jak je vnímána nízká míra povědomí o problematice RP zesměšňování tématu (zejm. ze strany vedoucích pracovníků/ic)

Vypracování akčního plánu v návaznosti na závěrečnou zprávu lze pro organizaci vypracovat i akční plán akční plán = strategický dokument, který: mapuje a pojmenovává problémy ve vztahu k rovnosti žen a mužů stanovuje měřitelné cíle, kterých chce organizace/podnik dosáhnout v oblasti rovnosti žen a mužů definuje konkrétní strategie a aktivity pro naplnění cílů

Děkuji za pozornost! Veronika Šprincová sprincova@padesatprocent.cz