Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Péče o pracovníky.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Sluneční elektrárna.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Klinická propedeutika
Biopotraviny ve školním stravování
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Proces řízení rizik.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právní režim nakládání s odpady
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Definice, základní pojmy
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Jištění kvality technologických procesů
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ekonomika životního prostředí
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso Biologická bezpečnost v chovech kuřat chovaných na maso MVDr. Jiří KRUML 15. 04. 2010 - Větrný Jeníkov

CO JE BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST? Stav, kdy jsou na efektivní míru omezeny hrozby pro objekt a jeho zájmy a tento objekt je k omezení stávajících i potenciálních hrozeb efektivně vybaven a ochoten při něm spolupracovat. Terminologický slovník pojmů z oblasti krizového řízení a plánování obrany státu, Ministerstvo vnitra, Praha 2004)

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST minimalizace rizika vlivu potenciálně škodlivých biologických činitelů v rámci EU se pro zajištění biologické bezpečnosti potravin využívá koordinovaného a komplexního přístupu k politice hygieny potravin a koordinovaných reakcí na hrozby vyvolané přenosnými chorobami. využívá se mechanismů pro sdílení informací a pro včasné varování mezi členskými státy EU

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Základní opatření přesun zvířat pouze z důvěryhodných zdrojů izolace nových zvířat přivezených na farmu izolace, nebo vyřazení nemocných zvířat kontrola pohybu lidí, zvířat a zařízení správné používání krmiv postupy pro čištění a dezinfekci objektů a program dezinsekce a deratizace (DDD)

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Dobrý stav welfare pomáhá zvířeti udržet rezistenci vůči chorobám a dobrý zdravotní stav je předpokladem pro zdravý život jedince přizpůsobení podmínek potřebám zvířat by mělo být základní podmínkou jejich chovu základní faktory: teplota, vlhkost, čistota ovzduší a podestýlky, množství světla důležitá je dostupnost napájecí vody, odpovídající výživa a dostatek prostoru pro pohyb a odpočinek

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST stres by měl být vyloučen, má negativní účinek na odolnost zvířat vůči infekcím je známo, že působení jednotlivých i podprahových stresorů se mohou sčítat a způsobit závažný problém

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Podmínky životního prostředí zahrnují teplotu relativní vlhkost vzduchu čistotu ovzduší a podestýlky množství a kvalita světla odpovídající výživu a nezávadnou vodu dostatek prostoru pro pohyb a odpočinek

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST dobrý zdravotní stav je důležitý pro pohodu zvířat a optimální živočišnou produkci předcházení a tlumení chorob je nezbytnou součástí chovu zvířat vznik chorob lze omezit využitím vhodného řízení chovu, omezením vlivu patogenních vlivů způsobujících onemocnění, optimalizací životního prostředí zvířat, dobré zoohygieny, správné výživy

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Chov snahou šlechtitelských firem je brojlerové kuře s co nejkratší délkou výkrmu, největší intenzitou růstu a s co nejlepší konverzí krmiva tato snaha je provázena negativními jevy jako nedostatečnost dýchacího aparátu, srdeční selhání, výskyt edémové choroby, nedostatečný rozvoj skeletu, léze na běhácích biotechnologie a jejich využívání patří k prioritním otázkám naší současnosti

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST výběr hybridů = kompromis mezi růstovou schopností, odolností proti nemocím a stresu, vhodnou technologií a ekonomikou optimalizace parametrů stájového prostředí: CO2, NH3, relativní vlhkosti, teploty, proudění vzduchu, prašnosti, vlhkosti podestýlky, světla minimalizování zátěže na životní prostředí: dodržování zásad BAT, programy IPPC, snižování emisí CO2, NH3, pachů, prašnosti, hluku do okolí

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Biotechnologie biotechnologie a jejich využívání patří k prioritním otázkám naší současnosti poskytují velké možnosti využití za určitých okolností a při nedodržení dostatečných bezpečnostních opatření mohou ohrozit biologickou rozmanitost, bezpečnost, zdraví zvířat i lidí

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Princip předběžné opatrnosti tento princip je používán tam, kde existuje vědecký doklad o tom, že aktivita může ohrozit volně žijící organismy, prostředí či lidské zdraví měla by být přijata ochranná opatření, i když neexistuje úplná vědecká jistota. Slouží k tomu, abychom zabránili závažným škodám dřív, než k nim dojde.

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Ochrana proti onemocnění Biologická zdravotní rizika vznikají v důsledku kontaktu s bakteriemi, viry, houbami, jinými mikroorganismy a s nimi souvisejícími toxiny tyto mikroorganismy jsou v přírodě rozšířené a představují potenciální nebezpečí pro lidské zdraví

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Ochrana proti onemocnění dobrý stav welfare pomáhá zvířeti udržet přirozenou rezistenci vůči chorobám a dobré zdraví je předpokladem pro zdravý život jedince na kvalitu welfare má velký vliv jakým způsobem je zvíře chováno potřebám zvířat by měly být přizpůsobeny nám známé a ovlivnitelné podmínky životního prostředí

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Pasivní ochrana chovů na globální úrovni na úrovni EU na úrovni státu na úrovni farem

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Pasivní ochrana chovů na globální úrovni zajišťuje prevenci toho, aby se choroby zvířat nedostaly do EU dovozem domácích zvířat ze zemí mimo EU, nebo osobními dovozy masa a mléčných produktů to má zajistit soubor opatření a systémy, jejichž cílem je regulace rizika komerčních dovozů EU zavedla přísná pravidla pro to, jaké produkty živočišného původu, jaká zvířata a za jakých podmínek mohou být dovážena

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Pasivní ochrana chovů na úrovni EU EU stanovila řadu opatření, která mají chránit dobré životní podmínky a přispět k prevenci a regulaci závažných onemocnění u zvířat, například ptačí chřipky Legislativa EU v této oblasti je mimoto doplněna o opatření pro krizové situace

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Pasivní ochrana chovů na úrovni státu Je odpovědností státních úřadů, aby zavedly pravidla EU týkající se dovozů produktů živočišného původu a domácích zvířat, včetně osobních dovozů, a zavedly mechanismus účinné kontroly a vymáhání těchto opatření

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Pasivní ochrana chovů na úrovni farem zabránit přístupu a šíření chorob v rámci farmy, i mimo farmu zabránit kontaktu volně žijících a synantropních živočichů s chovanými zvířaty zabránit kontaminaci krmiv na všech stupních od výroby po zkrmení sledovat zdravotního stavu zvířat zajistit účinné systémy DDD

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Identifikace a registrace lokalizace a sledování zvířat má zásadní význam pro regulaci infekčních onemocnění dosledovatelnost (např. výskytu reziduí cizorodých látek) Jen tam, kde je funkční identifikace a registrace, mohou být provedena rychlá a účinná opatření

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Aktivní ochrana chovů Veterinární opatření vakcinace preventivní aplikace léčiv léčebná aplikace léčiv usmrcení nemocných zvířat a zvířat podezřelých z nákazy a z nakažení (opatření v ohnisku onemocnění) usmrcení vnímavých zvířat (opatření v ochranných pásmech)

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Doprava Přepravováním živých i mrtvých zvířat se mohou šířit nemoci zvířat i zoonózy původci nemocí a jejich nosiči mohou přetrvávat v objektech a dopravních prostředcích i po přemístění zvířat

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Čištění zařízení a vozidel kontaminovaný materiál se může šířit na pneumatikách vozidel - mimo jiné i osobních vozidel majitelů a návštěvníků v případě propuknutí onemocnění by se proto všechna vozidla, která vjíždějí do areálu nebo z něj odjíždějí, měla důkladně očistit a vydezinfikovat

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Léčení k šíření nemocí může docházet prostřednictvím obuvi nebo oblečení minimalizovat jakýkoli kontakt s chovanými zvířaty nemocná zvířata je nutné včas nahlásit veterinárnímu lékaři u většiny použitých léčiv je nezbytné dodržet ochrannou lhůtu

Prevence je vždy levnější, než léčení! BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Léčení Zásada Prevence je vždy levnější, než léčení!

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Čištění a dezinfekce nemoci se mohou mezi zvířaty šířit přímo, kontaktem, nebo nepřímo, prostřednictvím lidí, oděvů, pomůcek je nezbytné dbát na čistotu pracovních pomůcek i pracovních oděvů dezinfekce provozních prostor se provádí až po důkladné mechanické očistě

Na farmu nemají přístup žádné nepovolané osoby! BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Čištění a dezinfekce Zásada Na farmu nemají přístup žádné nepovolané osoby!

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Bezpečnost a kvalita potravin a krmiv potravinový řetězec začíná produkcí krmiv až a končí konzumací potravin spotřebitelem krmivo a systémy krmení a napájení jsou součástí plánování biologické bezpečnosti častým prostředkem kontaminování krmiva je zařízení používané k manipulaci s podestýlkou součástí prevence nemocí je kvalita napájecí vody a způsob skladování krmiva

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Bezpečnost a kvalita potravin a krmiv zdraví zvířat je důležitým faktorem v oblasti bezpečnosti potravin pro šíření nemocí, přenosných z člověka na zvířata a naopak, tak zvaných zoonóz, v tomto případě především salmonelóza, může být riziko vyvolané původci onemocnění přítomnými v potravinách a produktech živočišného původu

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Rezidua cizorodých látek Potraviny živočišného původu jsou pod stálým veterinárním dozorem. zásadní problém jsou rezidua chemických látek v krmivu a potravinách k jejich výskytu dochází buď nedodržením ochranné doby po aplikaci, nebo kontaminací krmiv a živočišných produktů v průběhu technologických postupů

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Bezpečnost krmiv a aditiv výskyt salmonel v potravinovém řetězci je vážným rizikem ohrožujícím lidské zdraví jedním z možných zdrojů výskytu salmonel jsou také krmiva

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 Nařízení Komise (ES) 808/2003 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, které od 4.3. 2011 nahradí NR 1774/2002

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty vedlejší produkty živočišného původu VŽP, které nejsou určeny k lidské spotřebě, představují potenciální riziko pro zdraví lidí a zvířat a pro životní prostředí nové technologie umožnily využití VŽP, pravidla jsou regulována tak, aby se rizika použití snížila na minimum

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty nové technologie umožnily využití VŽP, pravidla pro používání těchto technik jsou regulována výše uvedenými nařízeními tak, aby se rizika použití snížila na minimum v souvislosti výkrmem kuřat se jedná především o odstraňování kadaverů z chovů a kuřat utracených v souvislosti s mimořádnou událostí

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty jako zajímavá alternativní možnost se v současné době jeví odstraňování kadaverů spalováním přímo na hospodářství zřejmé výhody jsou: zvýšená nákazová bezpečnost hospodářství, snížení pravděpodobnosti rozvlékání nákazy při převozu kadaverů mimo hospodářství

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Bezpečnost chemikálií Bezpečnostní opatření se týkají toxicity a chemických a látek, jejichž použití může mít škodlivé účinky na zdraví a životní prostředí. DDD - programy dezinfekce, dezinsekce a deratizace, používat pouze přípravky určené k tomuto účelu léčiva - problém jsou rezidua v tkáních obvykle při nedodržení ochranných lhůt

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Ochrana životního prostředí biologická bezpečnost také pomáhá snižovat náklady na léčení chorob, zvyšovat efektivitu, chránit okolní farmy a krajinu dopady na životní prostředí jsou minimalizovány definováním správných zásad a postupů při běžném provozu a při krizových situacích cílem je minimalizovat produkci znečišťujících látek a minimalizovat újmy na životním prostředí

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Environmentální rizika Globální změny nelze jednoznačně souhlasit s některými teoriemi o antropogenním původu klimatických změn a jejich prognózou neznamená to, že se producenti mohou chovat bezohledně k životnímu prostředí naopak, využívání nejlepších dostupných technologií (BAT) je základ trvale udržitelné produkce

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Energie z obnovitelných zdrojů (větrná energie, sluneční energie) zdroje jsou závislé na vhodných klimatických a povětrnostních podmínkách obě technologie jsou velmi drahé, jejich současná ekonomická výhodnost pro provozovatele je založena na tom, že výkupní cena této energie je nadsazená a je dotována cenou elektrické energie z jiných zdrojů

BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Energie z obnovitelných zdrojů (systémy pro alternativní paliva) spalování biomasy je vhodné jako zdroj energie tam, kde vzniká dostatečné množství biomasy jako vedlejšího produktu (odpadu) spalování kadaverů je možný zdroj energie, malá spalovací zařízení na farmách ale nejsou primárně konstruována pro výrobu energie spalování metanu vzniklého z biomasy je vhodný a čistý zdroj energie

Konečnou odpovědnost za biologickou bezpečnost nesou vlastníci zvířat. BIOLOGICKÁ BEZPEČNOST Konečnou odpovědnost za biologickou bezpečnost nesou vlastníci zvířat.

Vývoj spotřeby drůbežího masa

Oběť - podle Společnosti pro zvířata

Optimální hybrid

Kontakt: jiri.kruml@mze.cz

DĚKUJI ZA POZORNOST