Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba kapsičky (na cokoliv) podle střihu Co si musíme připravit? střih z papíru dva druhy látky + kousek látky na ozdobení kapsičky vatelín, vlizelín.
Advertisements

ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Hladový hroch Klára Soukupová Veronika Zemánková.
Siločáry elektrického pole
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Princip řešení úloh soustav těles s uvážením pasivních účinků
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
EU ICT2/1/1/8 Člověk a svět práce - 4.,5. ročník Téma: Barevné deštníčky – práce s papírem Průřezová témata: enviromentální výchova,mediální výchova,
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Určení polohy těžiště Laboratorní práce č. 2.
Pokusy s nápojovými plechovkami
Fyzika - opakování.
TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ
Magnetické kyvadlo stativ nit matička magnety.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Za předpokladu použití psacích potřeb.
JEDNODUCHÉ STROJE.
Zobrazení síly.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
KMD Stříbro, Jitka Soukupová a Zuzana Kalčíková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Měřidla času 2 (netradiční hodiny)
Jak pracovat s vodováhou
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Síla.
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
KREATIVNÍ PRÁCE S PET LAHVÍ 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Fyzika Elektrický náboj.
Skládání sil opačného směru
Výroba bílých myšek pomocí skládaných pruhů papíru
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
PČ_010_Práce s papírem – baňka na stromeček
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Základní škola a Mateřská škola Řepníky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_GEODETICKÉ.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Kouzelné ruce Pomůcky - Papír, nůžky, špendlík, modelína, obyčejná tužka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
KREATIVNÍ PRÁCE S PET LAHVÍ Mgr. Jakub Karásek
Elektrické vlastnosti látek
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Geometrické konstrukce v technickém kreslení Bogdan Nogol
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
Elektrické vlastnosti látek
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová BRČKA NEJEN NA PITÍ Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová

1. Stavba Marshmallow Pomůcky: brčka, bonbony Marshmallow, nůžky BRČKA NEJEN NA PITÍ 1. Stavba Marshmallow Pomůcky: brčka, bonbony Marshmallow, nůžky

BRČKA NEJEN NA PITÍ 2. Hrazda z brček Pomůcky: dvě brčka s kloubem papírový cvičenec izolepa Nůžky Postup: Brčka ohneme v kolínkách a zasuneme kratšími stranami do sebe tak, aby nám vznikly tři strany obdélníku – hrazda. Izolepou na kratší stranu přilepíme ve svislém směru cvičence. Otáčíme delšími částmi brček proti sobě.

BRČKA NEJEN NA PITÍ 2. Hrazda z brček Vysvětlení: Zároveň se otáčí i vodorovná část obou brček, která pohybuje cvičencem nahoru a dolů, takže to vypadá, jako by sám cvičil na hrazdě Obměna: Je možné vytvořit soustavu několika navzájem propojených pravoúhelníků do prostoru, kde se otáčením dvou krajních brček pohybují všechny části soustavy (to už chce ale pohrát si s tím, aby byly všechny zhruba stejně těžké, jinak se soustava kroutí)

BRČKA NEJEN NA PITÍ 3. Elektrostatika do kapsy Pomůcky: tři brčka špendlík modelína vlněná šála nebo bavlněný šátek

BRČKA NEJEN NA PITÍ 3. Elektrostatika do kapsy Postup: Najdeme těžiště jednoho brčka a propíchneme jej v daném místě uprostřed špendlíkem. Druhé brčko zapíchneme svisle do válečku modelíny, který nám tvoří stojánek. Brčko se špendlíkem vložíme do svisle upevněného brčka tak, aby se ve vodorovném směru mohlo volně otáčet. Zelektrujeme šátkem jednu stranu vodorovně zavěšeného brčka a třetí brčko. Zelektrované třetí brčko přiblížíme ke zelektrované straně vodorovného brčka.

BRČKA NEJEN NA PITÍ 3. Elektrostatika do kapsy Vysvětlení: Obě brčka jsou třením zelektrována souhlasnými náboji, které se navzájem odpuzují, proto se vodorovné brčko roztáčí. Obměna: Je možné zelektrovat jen třetí brčko, potom je vodorovné brčko naopak přitahováno (indukce).

4. Těleso I Pomůcky: brčka s kloubem, izolepa, nůžky BRČKA NEJEN NA PITÍ 4. Těleso I Pomůcky: brčka s kloubem, izolepa, nůžky

BRČKA NEJEN NA PITÍ 4. Těleso I

4. Těleso II Pomůcky: brčka, čističe dýmek, nůžky BRČKA NEJEN NA PITÍ 4. Těleso II Pomůcky: brčka, čističe dýmek, nůžky

BRČKA NEJEN NA PITÍ 4. Těleso II

4. Tělesa – Eulerova věta Pomůcky: těleso I + těleso II BRČKA NEJEN NA PITÍ 4. Tělesa – Eulerova věta Pomůcky: těleso I + těleso II

BRČKA NEJEN NA PITÍ 5. Vodní rozstřikovač Pomůcky: brčka špejle izolepa nůžky sklenice s vodou

BRČKA NEJEN NA PITÍ 5. Vodní rozstřikovač Postup: Středem brčka propíchneme špejli. Brčko na obou stranách v jedné třetině délky od špejle shora nastřihneme a ohneme směrem dolů. Izolepou brčko přilepíme ke špejli tak, abychom si neutěsnili otvory. Ponoříme otvory brček do vody a otáčíme špejlí. Vysvětlení: Otáčením soustavy „vytahuje“ odstředivá síla vodu brčky do bočních otvorů, kde je rozstřikována do okolí.

BRČKA NEJEN NA PITÍ 6. Oko na výrobu bublin Pomůcky: brčka provázek roztok na bubliny Postup: Brčky provlékneme provázky různých délek a vytvoříme ovál, jež má na delších stranách brčka. Namočíme v roztoku, držíme za jedno brčko a táhneme.

BRČKA NEJEN NA PITÍ 6. Oko na výrobu bublin Vysvětlení: Druhé brčko na opačné straně zatěžuje provázek aby neměnil tvar, proto mýdlová blána nepraská a táhneme velké bubliny. Recept na osvědčený bublinový roztok 1: 1 hrneček jaru, 12 hrnečků vody, 1 hrneček kukuřičného škrobu a dvě polévkové lžíce kypřícího prášku Recept na osvědčený bublinový roztok 2: 4 hrnečky jaru, 8 hrnečků glycerinu, 2 hrnečky šťávy

BRČKA NEJEN NA PITÍ 7. Optický efekt + reliéf Pomůcky: brčka, krabice

BRČKA NEJEN NA PITÍ 7. Blesk Pomůcky: brčka, karton, lepidlo

BRČKA NEJEN NA PITÍ 8. Chladič Pomůcky: brčka s kloubem PET lahev se studenou vodou horký nápoj prázdný hrnek

BRČKA NEJEN NA PITÍ 9. Zábavné pití Pomůcky: stavebnice DIY STRAWS, dlouhé brčko, svítící brčko… , nápoj Jeden ze dvou Dva z jednoho

Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová BRČKA NEJEN NA PITÍ Děkujeme za pozornost. Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová