Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měřidla času 2 (netradiční hodiny)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měřidla času 2 (netradiční hodiny)"— Transkript prezentace:

1 Měřidla času 2 (netradiční hodiny)
Miroslava Maňásková

2 Svíčkové hodiny Pomůcky: svíčky, stojánky na svíčky, fix, stopky

3 Svíčkové hodiny Postup: 2 svíčky postav vedle sebe do stojánků 2) Zapal jednu svíčku a začni měřit čas. 3) V pravidelných intervalech označ na druhé svíčce výšku hořící svíčky.

4 Přesýpací hodiny Pomůcky: 2 PET lahve s rovnými víčky (např. od mléka), hrubá mouka, lepidlo, smirkový papír, pilník

5 Přesýpací hodiny Postup: Víčka lahví očisti a přilep k sobě. 2) Slepenými víčky udělej otvor o průměru asi 3 mm a začisti pilníkem nebo smirkovým papírem. 3) Do jedné láhve dej mouku. 4) Upevni víčko a druhou lahev.

6 Sluneční hodiny Jak fungují? - ukazatel („polos“) je rovnoběžný se zemskou osou, svírá s vodorovnou rovinou úhel rovný zeměpisné šířce stanoviště Zjisti, v jaké zeměpisné šířce se nacházíš?

7 Sluneční hodiny Pomůcky: šablona hodin, krabička od sýrů, špejle, karton, lepidlo, nůžky, lepicí páska

8 Sluneční hodiny Postup: Šablonu hodin přilep na krabičku od sýrů. 2) Na karton narýsuj úhel odpovídající naší zeměpisné šířce a vystřihni trojúhelník. 3) V označeném místě udělej dírku na špejli. 4) Upevni špejli, podepři ji trojúhelníkem z kartonu a přilep.

9 Sluneční hodiny Jak hodiny použít? hodiny položíme vodorovně a nastavíme ukazatelem směrem k severu na stupnici přečteme čas Proč se čas, který hodiny ukazují, liší od času na hodinkách?


Stáhnout ppt "Měřidla času 2 (netradiční hodiny)"

Podobné prezentace


Reklamy Google