Prof. MUDr. Igor Bazikov, DrSc.,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Farmakologie v produkci potravin
Financování vysokých škol
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
BIOCHEMIE.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Centrum pro kreativní průmysly Tartu - příklad úspěchu Ave Anniste vedoucí projektu.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Struktura atomového obalu
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
LIPIDY.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Picoliter Ondřej Hlaváč. 2 Seznámení s projektem Společnost Picoliter vyvinula novou mikrofluidní technologii bezkontaktního přenosu pikolitrových.
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Koloidní zlato: tradiční rekvizita alchymistů v minulosti - sofistikovaný (nano)nástroj budoucnosti? Eliška Marková – Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Povrchová modifikace materiálů vodivými polymery Поверхностная модификация материалов проводящими полимерами Návrh projektu dvoustranné spolupráce v rámci.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
MDN Hana Šourková NANOMATERIÁLY - TUL
Eco-Responsible Solutions to Protect the Environment.

Základní pojmy organické chemie
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
OKO pro výzkum nových technologií Pracovní setkání inovačních firem Konsorcium: BIC Brno, spol. s r.o. Grantika CS, a.s. Regionální poradenská agentura,
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
3. Vlastnosti živých soustav
Organická chemie Martin Vejražka.
Transkript prezentace:

Vědecké projekty a jejich význam pro inovace Ruské akademie přírodních věd Prof. MUDr. Igor Bazikov, DrSc., Česká pobočka Ruské akademie přírodních věd

Ruská akademie přírodních věd Russian Academy of Natural Sciences Ruská akademie přírodních věd РО Ruská vědecká organizace, sdružující vědce ze všech směrů– tvůrce v oblasti vyspělých technologií a humanitních věd, řízených společnou vůlí prosazovat vlastní vyjádření tvůrčí osobnosti, rozvoj základního a aplikovaného výzkumu. Akademie přírodních věd zahájila činnost 31.srpna 1990 na popud vědců z Ruska, aby reprezentovala akademické, vysokoškolské a průmyslové vědy.

Российская академия естественных наук: 2800 действительных членов 1300 членов-корреспондентов более 200 иностранных членов 96 почетных членов более 100 адъюнктов There are more than 5000 members of the RANS Incl. 200 foreign members

Среди членов РАЕН 12 Нобелевских лауреатов Среди членов РАЕН 12 Нобелевских лауреатов Более 200 членов Российской академии естественных наук являются членами государственных академий: РАН, РАМН, РАСХН, РАО Среди членов РАЕН заслуженные деятели науки, лауреаты Государственной премии, премии Правительства Российской Федерации, кавалеры государственных наград В состав Академии избраны иностранными членами ученые из 51 страны 12 Nobel winners, more than 200 RANS members are government academies members Scientists from 51 countries have been elected as the RANS Foreign members

Česká pobočka Ruské akademie přírodních věd Celá akce byla organizována v roce 2005 skupinou vědců z České republiky a Ruska. Účelem vzniku byl vývoj rusko-české spolupráce v oblasti zdravotnictví a biotechnologií. Zakladateli pobočky byli na české straně profesoři Blanka Říhová, Eva Syková, Miroslav Nosek , z ruské - profesoři Igor Bazikov, Jurij Ševčenko, Lída Ivanitskaya. Iniciativa byla podporována Ruským střediskem vědy a kultury v Praze.

Spoluprace RAPV 1. Budování mostů mezi ruskými a českými výzkumnými týmy. 2. Transfér inovačních technologií z Ruska do Česka a naopak. 3. Komercializace nových lékařských technologií a biotechnologie. 4. Organizace dvoustranných postgraduálních lékařských cyklů. 5. Stáže a účast ve výměnných programech studentů a akademických pracovníků.

Inovace v oblasti biotechnologií, jež nabízejí české pobočky RAPV, má 4 směry: Použití polymerních poliakroleinových nosičů pro rychlou diagnostiku atypických infekcí. Příprava preparátů s regenerujícími účinky (extrakt buněk fibroblastů) pro zevní použití. Vývoj transdermálních přípravků s využitím nanovezikul na bázi organických sloučenin křemíku pomocí speciálních náplastí. Obdržení nanoenkapsulovaného léku doxorubicinu pro cílenou dopravu v léčbě rakoviny kůže.

Inovace, podporované aktivitou MSMT, v rámci mezinárodní vědeckotechnické spolupráce ČR První projekt byl dokončen s finanční podporou programu KONTAKT (2008-2011). Další dva, zapojené do soutěže, se společností MEDigen (2011). Konečný projekt je připravován společně s Mikrobiologickým ústavem, Akademií věd České republiky (Prof.RNDr. Blanka Říhová, DrSc.).

Rusko-český vědecký objev Fenomén transdermální dopravy léčivé látky s dvoufázovou silikonovou nanovezikulou je považován za vědecký objev. Autoři vědeckých objevů: Igor Bazikov Blanka Říhová

Projekt: "Využití dvoufázové silikonové nanovezikuly pro transdermální léčbu rakoviny kůže" Niosomy - nanovezikuly o velikosti 30-80 nanometrů, skládající se z pláště, ve formě nerozpustných ve vodě dvouvrstvých neiontových emulgátorů (povrchově), které představují skupinu látek dimethicone kopoliolov.

Molekulární struktura PEG-12 Dimethicone: CH3 CH3 CH3 SiO (SiO) 12 Si O CH 2 (OCH2CH2) 12OH Transdermální doprava účinných látek je díky schopnosti neiontové povrchově aktivní látce (povrchově) tvořit dvojitou molekulární vrstvu, podobně jako plazmatické membrány živých buněk. Kovalentní Si-O-Si v hydrofobní části molekuly.

Tvoření organosilicon nanovezikul

Výhody silikonových nanovezikul : 1. Organosilicon mikrokapsle, které jsou složeny z PEG-12 Dimethicone, s amfifilními vlastnostmi, umožňují pohyb ve vodě rozpustné části (PEG), a rozpustné v tucích části (Dimethicone) - v lipidech. Vzhledem k této struktuře je snadné tvarovat mikrokapsle. 2. Při použití ultrazvuku multilamelyarnye mikrokapslí získávají monolammelyarnuyu immobiliziruya strukturu biologicky aktivních látek. Jejich velikost je menší než 100 nanometrů. 3. Tenké elastické „shell“ jim umožňuje pohybovat se přes mezibuněčné mezery, které jsou lipidovou matrix. 4. Kontakt Si-O 1,6 A (mikroenkapsulované kremniyorganicheskotsy příroda) je delší než C-o 1,4 angstrom (fosfolipidy - liposomy), který poskytuje unikátní elastické vlastnosti pronikání kůží. 5. Organická biologicky rozložitelná část je připojena k biologicky odbouratelným vlastnostem. 6. Reaktivní stránky umožňují cílenou distribuci intersticiálních biologicky aktivních látek.

Elastické vlastnosti pronikání kůží CH3 - (methyl) skupinu tvoří "cloud" kolem atomů Si a produkci reaktivních míst pro komunikaci s biologicky aktivními látkami . Délka Si - O je délka větší než svazku C - C, takže molekula PEG - 12 Dimethicone je více elastická než fosfolipidy použité při tvorbě liposomů, které mohou vytvořit puchýřky bez významného energetického úsilí. Délka vazby Si-O 1,6 (délka povrchových analogů C-C 1,4), dluhopisového úhlu Si-O-Si je 130 stupňů, na rozdíl od 109 stupňů C-C-C, což vede ke zvýšení flexibility a stability. Přítomnost PEG (polyethylenglykolové části) určuje stabilitu ve vodním prostředí a ochranu před útokem buněk retikuloendoteliálního systému. Link Si - O - Si se točí, a proto má také velkou pružnost.

Link Si - O - Si se točí, a proto má také velkou pružnost

Mikrofotografie nanovezikul (skenovací elektronové mikroskopie) Velikost nanovezikul se měří na multifunkčním rastrovacím elektronovém mikroskopu s integrovaným zaostřeným paprskem ion - Quanta 3D FEG. Výsledky potvrzují velikost nanovezikul-20-100 nm, což dokazuje, že systém dodávek léčivých látek pomocí nanotechnologie je správný.

Studie nanovezikul metodou dynamického rozptylu světla

Histologické studie potvrzují transdermální přenos (přes epidermis do dermis)nanovezikulami-niosomami - například zásadní zbarvení kyselého barviva trypanovou modrou. Kůže krys, zbarvení základního barviva (1). Vybraná oblast kůže (2) obsahuje kyselinu -barvivo v oblasti zbarevné trypanovou Blue (s niosomami).

Zeta potenciál nanovezikul 1/ Výsledky zeta potenciálu nanovezikul svědčí o jejich elektrostatické stabilitě.Prezentované protokoly výzkumu hodnot potenciálu zeta jsou niosomy 54,6 mV. 2/Také je třeba poznamenat, že ve formě gelu jsou nanovezikuly mezi sebou odděleny prostorovými mřížkami polymerů. To zvyšuje stabilitu nanovezikul při skladování.

Transdermální léčebně-preventivní a kosmetické přípravky: 1 Transdermální léčebně-preventivní a kosmetické přípravky: 1. regenerační gel "Regenerin" 2. zubní zdravotní a hygienické přípravky 3. probiotické čípky k léčbě onemocnění trávicího traktu a reprodukčního systému 4. kosmetické přípravky

Nutné financování výroby hotových farmaceutických léků, využívajících nanotechnologie, certifikované mezinárodní standardy kvality (GMP) ve výši 10 000 000 euro. Doba návratnosti je 4 roky.

Děkuji vám za pozornost.