Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Farmakologie v produkci potravin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Farmakologie v produkci potravin"— Transkript prezentace:

1 Farmakologie v produkci potravin
POLOTUHÉ LÉKOVÉ FORMY

2 POLOTUHÉ PŘÍPRAVKY Praeparata semisolida
polotuhé přípravky určené k podání na kůži nebo sliznice s místním účinkem k penetraci léčivých látek kůží jednoduchý nebo složený základ, v němž je zpravidla rozpuštěna, dispergována jedna nebo více léčivých látek složením základu lze ovlivňovat účinnost přípravku vhodné pomocné látky: protimikrobní l., antioxidanty, stabilizátory, emulgátory, l. zvyšující viskozitu sterilní polotuhé přípravky jsou určené k aplikaci na velké otevřené rány a na vážně poškozenou kůži

3 Rozlišuje se několik druhů:
masti krémy gely pasty kataplazmata náplasti s léčivy čípky

4 MASTI Unguenta tvořeny jednofázovým základem, v němž mohou být dispergovány tuhé nebo kapalné látky dobře roztíratelné, měknou při teplotě těla obsah vody do 10 % Hydrofobní masti Masti emulgující vodu Hydrofilní masti

5 HYDROFOBNÍ MASTI hydrofobní (lipofilní) masti mohou absorbovat pouze malé množství vody základ: tvrdý, lehký tekutý nebo tekutý parafín rostlinné oleje, živočišné tuky syntetické acylglyceroly vosky tekuté polyalkylsiloxany

6 MASTI EMULGUJÍCÍ VODU HYDROFILNÍ MASTI
mohou absorbovat větší množství vody základ: emulgátory typu voda v oleji (v/o) vosk z ovčí vlny alkoholy vosku z ovčí vlny estery sorbitanu monoglyceridy a mastné alkoholy HYDROFILNÍ MASTI přípravky se základem mísícím se s vodou základ: směs tekutých a tuhých polyethylenglykolů (makrogolů)

7 KRÉMY Cremores vícefázové přípravky
obsahují lipofilní a vodnou fázi, > 10 % vody oleokrémy: emulze voda v oleji - obsahují emulgátory typu voda v oleji (v/o): tuk z ovčí vlny, estery sorbitanu a monoglyceridy hydrokrémy: emulze olej ve vodě - obsahují emulgátory typu olej ve vodě (o/v): sodná nebo triethanolamoniová mýdla, sírany mastných alkoholů a polysorbátů

8 GELY Gelata tvořeny tekutinami, které gelovatí za přítomnosti vhodných gelotvorných látek k ošetření kůže citlivé na tukové a parafínové složky mastných přípravků k použití u kůže seberrhoické (mastného typu) Hydrofobní gely Hydrofilní gely

9 PASTY Pastae polotuhé přípravky obsahující vysoký podíl tuhé látky jemně dispergované v základu „masti s vyšším obsahem práškovitých částic“ – více než 25 % práškovaných látek např. zinková mast 25 % (zinková pasta 50 %)

10 KATAPLAZMATA Cataplasmata
tvořena hydrofilním základem zadržujícím teplo, ve kterém jsou dispergovány pevné nebo tekuté léčivé látky obvykle se roztírají v silné vrstvě na vhodný obvaz a před aplikací se zahřívají

11 NÁPLASTI S LÉČIVY Emplastra medicata
pružné přípravky obsahující jednu nebo více léčivých látek určeny k aplikaci na kůži zajišťují udržení léčivé látky v těsném kontaktu s kůží látka může být pomalu vstřebávána, může mít ochranný nebo keratolytický účinek

12 ČÍPKY Suppositoria tuhé jednodávkové přípravky
tvarem, velikostí a konzistencí jsou vhodné pro podání do konečníku příprava: - lisování (farmaceutická firma) - lití (lékárny – čípkovnice)

13 LÉČIVÉ PĚNY Spumae medicatae
přípravky tvořené velkým objemem plynu dispergované v tekutině jedna nebo více léčivých látek povrchově aktivní látky, umožňující tvorbu pěny pomocné látky určeny k aplikaci na kůži nebo sliznice


Stáhnout ppt "Farmakologie v produkci potravin"

Podobné prezentace


Reklamy Google