Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. Vlastnosti živých soustav

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. Vlastnosti živých soustav"— Transkript prezentace:

1 3. Vlastnosti živých soustav
ZÁKLADY BIOLOGIE 3. Vlastnosti živých soustav

2 Vlastnosti živých soustav
Jsou společné všem organismům a odlišují je od neživé přírody. Společné znaky všech živých organismů: chemické složení tj. přítomnost organických látek především bílkovin (tvoří základní strukturu buněk, zajišťují jejich základní funkce a druhovou a individuální specifitu organismu) a nukleových kyselin (obsahují dědičnou informaci a zajišťují její přenos na potomky.

3 Vlastnosti živých soustav
jsou to vysoce organizované soustavy se složitou strukturou, stupňovitě uspořádanou (atomy, molekuly, makromolekuly, nadmolekulární komplexy, buněčné organely, buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy, mnohobuněčný organismus)

4 Vlastnosti živých soustav
jde o soustavy otevřené tzn. vyměňují si s okolím látky, energii a informace mají schopnost samoregulace – pochody uvnitř živých soustav jsou v závislosti na vnějším okolí regulovány systémem zpětných vazeb

5 Vlastnosti živých soustav
všechny organismy charakterizuje metabolismus → tj. souhrn enzymatických reakcí, které probíhají uvnitř organismu a zajišťují přeměnu látek a energií

6 Vlastnosti živých soustav
jsou vnímavé (senzitivní, dráždivé), tzn. mají schopnost přijímat podněty (informace a impulsy) z okolí a reagovat na ně mají schopnost rozmnožovat se (reprodukovat) a vyvíjet se.


Stáhnout ppt "3. Vlastnosti živých soustav"

Podobné prezentace


Reklamy Google