Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Zdravý obchod s krmivy s GMP Udržujte bezpečnost krmiv pod kontrolou
Jištění kvality technologických procesů
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Řízení jakosti, standardy
White paper on food safety
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Dokumentace k zajištění BOZP
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Systém kritických bodů
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Systém GMP+: krátké představení
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
EN ISO Správná výrobní praxe
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti QMS
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
1 H A S A P C o n s u l t i n g, s. r. o. Představení společnosti M ILOŠ Ž ÁČEK.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Jištění kvality technologických procesů
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Postup pro zavádění systému HACCP
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Výroba kvalitních a bezpečných krmiv = základní předpoklad pro důvěru zákazníka a ochranu spotřebitele Ing. Jiří Zedník, CSc ČMSOZZN Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Sdružuje 67 firem z toho je: 43 výrobců krmných směsí 5 výrobců premixů 19 obchodních firem, dovozci DL a premixů, obchodníci s obilím

Výroba krmných směsí v ČR pro hospodářská zvířata v tis. tun ROK 2006 2007 2008 ČR 2 839 3 002 2 750*) ČMSOZZN 2 282 2 382 2 184 tj. % 80,4 79,3 79,4*) *) odhad

Cesta za kvalitou a bezpečností r. 2008 – postupné zavádění GMP+ r. 2006 – povinné zavedení systému HACCP r. 2003 – zavedení systému kontroly jakosti a Správné výrobní praxe r. 1997 – 2002 zavádění optimalizace surovinového složení a systémů ISO

Správná výrobní praxe - r. 2003

Zaměřeno na zavádění SVP při výrobě premixů a krmných směsí Definice a pojmy Kritické body ve výrobě Výrobní prostory a zařízení výrobce Zaměstnanci ve výrobě Výroba premixů a krmiv – výrobní postupy Kontrola jakosti Skladování a doprava komponentů a výrobků Vedení evidence u výrobců Reklamace a stažení finálních výrobků

r. 2005

Zaměření na SVP výroby medikovaných krmiv: Systém jištění jakosti (QA), GMP, kontrola kvality (QC) Zaměstnance – klíčové osoby, školení, hygiena Prostory a zařízení – budovy, technologie Dokumentace – farmaceutika a imunologika, medikovaná krmiva Výroba- postupy, křížová kontaminace, procesní validace, obaly, Kontrola jakosti (QC) – farmaceutika, imunologika, medik. krmiva Stížnosti a reklamace – reklamace, stahování z oběhu, klasifikace závad Vnitřní inspekce – interní audity

Pokrytí celého procesu výroby, skladování a přepravy Zásady SVP při posklizňové úpravě obilovin, luštěnin a semen olejnin Zásady správné skladovací praxe při skladování krmiv, doplňkových látek a premixů – SLADOVACÍ ŘÁD Zásady správné praxe při výrobě premixů a krmných směsí Zásady správné praxe při přepravě krmiv, doplňkových látek a premixů Zásady pro zpracování analýz možných rizik a nebezpečí při výrobě krmných směsí a premixů, pro zavedení systému kontroly kritických kontrolních bodů - HACCP

Návaznost na Národní program tlumení výskytu salmonel Zavedení obdobného systému jaký je např. v severských státech EU, Holandsku, UK a Dánsku Zaměření na : Suroviny - převzetí, skladování, klasifikace, monitoring, odběr vorků a provádění analýz (serotypizace), vyhodnocení rizkových surovin, vyhodnocení dodavatelů, opatření

Výrobu a skladování krmných směsí – čistění a kontrola technologického zařízení, zařazení do HACCP, proškolení zaměstnanců, odběr vzorků a jejich analýza Opatření zamezující výskyt salmonel – technologická opatření, ošetření surovin a hotových krmiv Přeprava krmných surovin a krmných směsí Předání krmné směsi odběrateli Vedení evidence o kontrole výskytu salmonel Sběr zjištěných údajů o kontrole výskytu salmonel a opatřeních, vyhodnocení

Soulad s platnou legislativou EU a ČR SVP vycházejí z nařízení EP a Rady (ES) č. 183/2005, kterým se stanovují požadavky na hygienu krmiv Respektují ostatní právní předpisy EU a ČR, které se vztahují na výrobu krmiv a výživu zvířat, včetně předpisů týkajících se medikace a používání krmiv živočišného původu. Sborník zásad správných praxí je v souladu s Evropským kodexem průmyslových výrobců krmiv, který zveřejnil FEFAC Respektuje Codex Alimentarius

Trendy, očekávání a souvislosti Tlak na zvyšování úrovně bezpečnosti krmiv a potravin bude pokračovat – konzumenti v EU jsou nároční a očekávají, že veškeré potraviny, které se jim dostanou na stůl jsou bezpečné !!! Evropská komise spolu s členskými státy připravují stále přísnější požadavky a kritéria Nařízení a směrnice EK o MLR kokcidiostatik v krmivech a v potravinách Připravuje se nařízení o mikrobiologických rizikách v krmivech (salmonely) Zahajuje se revize předpisů o medikaci krmiv připravuje se nové nařízení o používání krmiv živočišného původu (částečné uvolnění požadavků týkajících se BSE/TSE)

Přehodnocuje se přístup k mykotoxinům v krmivech, max Přehodnocuje se přístup k mykotoxinům v krmivech, max. povolené obsahy budou pravděpodobně závazné V polovině roku bude zveřejněno nařízení o uvádění krmiv do oběhu (krmivářský sektor bude připravovat Katalog krmných surovin a Pokyny pro označování krmiv) – požadavek na transparentnost

Proč stoupá požadavek na auditované systémy samokontroly ? Odpověď: Získání důvěry mezi výrobci, dodavateli a odběrateli. Obchodní partneři se chtějí ujistit, že systémy ISO, SVP, HACCP a GMP+ jsou správně nastavené a funkční. Chtějí se ujistit, že zboží které kupují je kvalitní a bezpečné. Výsledkem je nejenom dosažení vyšší úrovně kvality a bezpečnosti krmiv, ale i úspora na její ověřování při příjmu. DĚKUJI ZA POZORNOST