tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

BESKYDY.
BOŘEŇ Česko.
Hřensko.
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
ÚSTECKÝ KRAJ.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
ÚSTECKÝ KRAJ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_04.
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
Místo, které bych chtěl navštívit
NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Klocperková & Stejskalová
Šmídová, Křečková, Medková
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Česká republika-1 poloha, rozloha…
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Region severních a východních Čech Střecha střední Evropy
Fyzicko-geografická sféra
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Příroda Benešovska.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
 Mezní Louka leží v rekreační obci Mezná, v srdci národního parku České Švýcarsko.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem.
Krkonoše Robin Plch IX.A
České Středohoří Nela Kresanová 9.A
Česká republika Horopis IV.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
JIČÍNKA řeka našeho města.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Np České švýcarsko.
ČESKÉ ŠVÝCARSKO.
Elektronická učebnice - I
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Pískovcová města- exkurze
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_48_NP České Švýcarsko
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
CHŘIBY.
tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí Co možná nevíte, že bylo obrovskou inspirací pro tvorbu světoznámého spisovatele pohádek Hanse Christiana Andersena, který několikrát toto místo navštívil. Byl celou oblastí natolik okouzlen , že musel svoji návštěvu  zopakovat. V oblasti Labských pískovců a Pravčické brány - největšího  skalního  mostu v Evropě, se také natáčel veleúspěšný americký velkofilm "Narnia, the Lion, the  Witch and the Wardrobe".  Při shlédnutí  filmu spatříte nebývalé krásy celé oblasti a Pravčické brány.  Hřensko je výchozím bodem k její návštěvě. Dalším zajímavým  místem, které nezapomeňte navštívit je projížďka na loďkách v soutěskách řeky Kamenice, která je doprovázena  působivým vyprávěním převozníka. Obě tyto atrakce spojuje celodenní naučná stezka, jež vede ze Hřenska na Pravčickou bránu, hlubokými lesy lemovanými skalami se dostanete na Mezní Louku, odkud sejdete k řece Kamenice, kde začínají projížďky  na loďkách soutěskami řeky Kamenice zpět do Hřenska tak jdeme ... aspoň kousek

Historie obce Hřensko Původně v 15. stol. tady stála jen krčma sloužící plavcům a vorařům. K roku 1475 se už vztahuje písemná zmínka k Hřensku jako místu v souvislosti s přepadením tří norimberských kupců. Místo bylo dobře známé – od východu sem k Labi vedla odbočka České cesty. Při ústí Kamenice bylo skladiště dříví, dřevaři a plavci si postavili chýše, v provozu byl i mlýn. Plavení dříví si vyžadovalo i budování nutného zázemí. V letech 1530 – 1550 se na území Hřenska začali usazovat noví osadníci. Po Labi už se neplavilo jen dříví – v hřenských skladištích bylo ukládáno obilí, sklo, ale také sůl dovážená do Čech.

Dobový snímek obce Hřensko – pohled do skalního údolí

Hřensko  Malá hraniční obec Hřensko při hranici s Německem tvoří vstupní bránu do Národního parku České Švýcarsko.  Již samotná příjezdová cesta z Děčína do Hřenska je úchvatná pro svoji nádhernou scenérii  obrovského kaňonu pískovcových skal a řekou Labe, která  Vás nerušeně povede dál. Okolní skály vystupují z kaňonu stovky metrů nad hladinu řeky a jako strážci střeží okolí. Svoji polohou na soutoku řek Labe a Kamenice, je Hřensko se svými 115 m.n.m. nejníže položeným místem v České republice. I přes velmi nízkou nadmořskou výšku vytváří okolní krajina pozoruhodný jev, díky němuž budete mít pocit jako by jste byli na horách.

Hřensko

Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.

Grosser Winterberg - "Velký zimní kopec" je na německé straně . Z vrcholu kopce je nádherný výhled, při jasném počasí dohlédnete až k Drážďanům!

Na německé straně je údolí Großer Zschand, jedna z přírodovědecky nejcennějších roklí Saského Švýcarska

Podzim na Carolafelsen Carolafelsen je vyhlídková skála na německé straně asi 3 km severně od městečka Schmilka

Polenztal je také na německé straně - údolí s plochým dnem Polenztal je také na německé straně - údolí s plochým dnem. Jeho kaňon vytvořený říčkou Polenz je natolik charakteristický, že se údajně svého času dostal i do německých vlastivědných učebnic

Paprsek do ráje

Ranní mlhy ze Studence

Křídelní stěna jsou strmé skály (456m), lemující stezku od Pravčické brány k Mezní Louce

Václavská stěna Jehla Ostrov

Tichá neboli Edmundova soutěska

začátek Divoké soutěsky u Skalního hřibu

Hluboký skalnatý kaňon řeky Kamenice, navazující u Mezního můstku na Edmundovu soutěsku. Od Mezního můstku vede stezka k dolnímu přístavišti, další 450m dlouhý úsek přístupný jen na člunech.

Divoká soutěska – zúžený úsek na řece Kamenici

Pravčický důl Údolí začínající u ústí potoka (pramenícího mezi Pravčickou bránou a Křídelní stěnou) do Dlouhé Bělé a pokračující proti jeho toku vzhůru k státním hranicím.

skalní věž, vyhledávaná horolezci Velký Pravčický kužel skalní věž, vyhledávaná horolezci

Stříbrné stěny Strmé srázy pískovcového masívu (459 m) v Jetřichovických stěnách, při státní hranici, 2 km na sv. od Hřenska.

Růžovský vrch (Růžák) Mohutný čedičový kužel sopečného původu (619 m) 2 km na sz. od Srbské Kamenice, 8 km na jv. od Hřenska. Vrch asi míval kultovní význam, název snad odvozen od keltského označení "ros" - mohutný. Vlastní kužel zhruba od 350 m výše tvoří národní přírodní rezervaci označovanou jako Růžák.

Studenec z Růžáku

krásnou krajinou končí Procházka krásnou krajinou končí

hudba: Toulavej - Smolaři -Zlaté trampské časy foto: neznámý autor texty: http://www.hrensko.info/cz/historie/ http://jetrichovicko.euweb.cz/mistopis.htm http://www.mavlast.cz/top-vylety.pravcicka-brana-a-soutesky © 5. 6. 2009 JS www.jkk.estranky.cz