Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHŘIBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHŘIBY."— Transkript prezentace:

1 CHŘIBY

2 CHŘIBY Horské pásmo Chřiby, nazývané často rovněž jako Buchlovské kopce, vytváří pomyslnou hranici mezi severně položenou rovinou Hané a jižními rovinami Slovácka. Chřiby jsou velmi zajímavou oblastí z hlediska přírodovědného i historického.

3 PŘÍRODA Nalezneme zde velmi hodnotné krajinářské lokality, studánky, potoky, hluboká údolí i místa s dalekým rozhledem.

4 VODSTVO Na území Chřibů pramení velké množství vodních toků, jako je Kyjovka , Litava, Kotojedka. Všechny toky se vlévají do řeky Moravy (kromě Kyjovky, která ústí do Dyje). Na Kyjovce byla v Chřibech vybudována vodní nádrž Koryčany.

5 VODSTVO Baťův kanál – po celé délce Chřibů (uherskohradišťská strana) vede převážně uměle vyhloubená vodní cesta, která v minulosti sloužila lodní dopravě, dnes je však využívána pouze pro turistické účely.

6 PŘÍRODA Přírodní památka Kazatelna – osamocená, skála s vytesanými schůdky a upravenou plochou, na vrcholu je železný dvouramenný kříž, vyhlídkové místo. Osvětimanské skály  – skupina skal v bukovém lese

7 ZAJÍMAVOSTI Nejvyšším bodem je Brdo, na němž lze navštívit rozhlednu.
Kaple sv. Barbory – raně barokní kaple

8 ZAJÍMAVOSTI Oblast Chřibů má nejen velkou přírodovědeckou hodnotu, ale je bohatá i na kulturní památky jako: hrad Buchlov zřícenina hradu Cimburk zámek Buchlovice

9 Vypracovala: Barbora Páčová 9.A


Stáhnout ppt "CHŘIBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google