Priority prevence HIV/AIDS v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Národní strategie prevence násilí na dětech na období MUDr
The theme for World AIDS Day Women, Girls, HIV and AIDS
Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Hana Tkadlecová, KHS ZK se sídlem ve Zlíně, Vratislav.
Novinky v prevenci HIV infekce
SEXUALITA A JEJÍ RIZIKA U ČESKÝCH MUŽU S HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
- sociální a právní problémy - sociální a právní problémy Václav Strouhal, DiS Česká společnost AIDS pomoc „Život s AIDS“
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
GLBT kabinet sociálně zdravotní pomoci v roce 2008
prosinec Světový den AIDS
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Monitoring, prevention and treatment of HIV infection in prison facilities Sledování, prevence a léčba HIV infekcí ve věznicích MUDr.Lukosz Mečislav Ředitel.
CHUDOBA.
Aids.
Aids HIV.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Republika Jižní Afrika JUDr. Maxim Tomoszek. Charakteristika země 1,221 mil. km 2 47 mil. obyvatel 3 hlavní města – Pretoria (moc výkonná), Bloemfontein.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Syndrom získaného imunodeficitu
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
KITPN, Nemocnice Na Bulovce, Praha .2016
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Speciální Valné shromáždění o drogách – UNGASS 2016
Obor zdravotních služeb MZ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Priority prevence HIV/AIDS v ČR MUDr. Džamila Stehlíková Manager Národního programu HIV/AIDS v ČR Státní zdravotní ústav Praha

Globální epidemie HIV infekce ve světě 33 millionů osob [30–36 million] žijících s HIV, 2007

Odhadovaný počet osob žijících s HIV a prevalence HIV Globální HIV epidemie a epidemie v Subsaharské Africe, 1990–2007 Počet osob žijících s HIV % HIV prevalence u dospělých (15–49) % HIV prevalence, adult (15–49) Number of people living with HIV (millions) These bars indicate the range around the estimate NOTE: Even though the HIV prevalence stabilized in Sub-Saharan Africa, the actual number of people infected continues to grow because of ongoing new infections and increasing access to antiretroviral therapy. Globální HIV epidemie, 1990–2007 HIV epidemie v Subsaharské Africe, 10 20 30 40 1.0 2.0 3.0 4.0 1990 ‘91 ‘92 ‘93 ‘94 ‘95 ‘96 ‘97 ‘98 ‘99 2000 ‘01 ‘02 ‘03 ‘04 ‘05 ‘06 2007 5 15 25 6.0 9.0 12.0 15.0

Epidemie AIDS dnes – globální trendy Odhadem v roce 2007 žilo 33 milionů lidí s HIV/AIDS. V roce 2007 bylo zjištěno cca 2,7 milionů nových případů infekce HIV a 2 miliony lidí v tomto roce zemřelo na AIDS. Rychlost nárůstu nových případů HIV v několika zemích klesla, ale tyto příznivé trendy jsou kompenzovány zvýšením nových případů nákazy v jiných zemích.

Globální světové trendy Ženy představují polovinu všech infikovaných virem HIV ve světě. Ve všech regionech mimo Subsaharské Afriky, HIV infekce postihuje daleko častěji zranitelné skupiny: injekční uživatele drog, muži, kteří mají sex s muži sexuální pracovníci a pracovnice

Celosvětová strategie boje proti HIV/AIDS 2001 – Deklarace závazků v oblasti HIV/AIDS přijata Valným shromážděním OSN: zastavit a zvrátit trend šíření HIV/AIDS do roku 2015 2004 - Dublinská deklarace o partnerství v boji proti HIV/AIDS v Evropě a Centrální Asii 2005 – Sdělení Komise Radě a Evropskému parlamentu o boji proti HIV/AIDS v EU a v sousedních zemích na období 2006 – 2009 2006 - Program WHO pro boj s HIV/AIDS "Do roku 2010 přístup pro všechny", 2008 - Usnesení Evropského parlamentu ze dne 20. listopadu 2008 o včasné diagnóze HIV/AIDS a včasné léčbě

Nové případy HIV v Evropě

HIV/AIDS v Evropě V období 1999–2006 byl v Evropské unii HIV nově diagnostikován u 269 152 nakažených osob, přičemž v evropském regionu Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo ve stejném období diagnostikováno 806 258 nakažených V tomto regionu bylo v roce 2007 nově zjištěno 48 892 případů HIV. Největší nárůst byl zaznamenán v Estonsku, na Ukrajině v Portugalsku a Moldavsku. Nejvážnější je epidemie HIV/AIDS na Ukrajině, kde je seroprevalence 1,63 % (cca HIV + 400 tisíc lidí). V Rusku a na Ukrajině žije přibližně 90% všech HIV pozitivních regionu. Hlavním způsobem přenosu je používání nesterilních jehel při injekčním používání drog.

Epidemie HIV v Rusku a na Ukrajině Epidemie HIV v Ruské federaci i nadále expanduje, i když pomalejším tempem, než na Ukrajině, kde je roční nové případy infekce HIV od roku 2001více než zdvojnásobily. V Ruské federaci se prevalence HIV u injekčních uživatelů drog pohybuje od 3% ve Volgogradu do více než 70% ve městě Biysk. Téměř 60% hlášených případů HIV jsou dosud v 10 velkých městech, včetně Petrohradu a Moskvy. Prevalence je ještě vyšší u injekčních uživatelů drog na Ukrajině, která se zvýšila z 11% v roce 2001 na 17% v roce 2006.

Prevalence HIV infekce v ČR pro rok 2008 Česká republika patří mezí státy s relativně nízkou prevalencí HIV infekce (ke konci roku 2008 9.45 na 100000 obyvatel), ovšem v posledních letech dochází ke strmějšímu nárůstů nových případů HIV/AIDS. V roce 2008 bylo zachyceno 148 nových případů HIV infekce, o 26 více než v roce předešlém a dosud nejvyšší počet nových případů HIV diagnostikovaných za jediný rok.

Podíl homosexuálního způsobu přenosu HIV v porovnání s heterosexuálním způsobem přenosu

Frekvence rizikového sexuálního chování u MSM ve vybraných státech EU (dle projektu EU SIALON)

Frekvence vysoce rizikového sexuálního chování MSM s náhodným partnerem

Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v ČR v období let 2008 - 2012 Program byl schválen vládou ČR 11. února 2008

Principy prevence v národních státech Soulad s cíli světového programu boje proti AIDS OSN (UNAIDS) Zapojení občanské společnosti do všech aktivit programu, především nevládních organizací a osob žijících s HIV/AIDS Ochrana lidských práv a svobod, dodržování zásad rovnosti mužů a žen Základem jsou vědecké poznatky Komplexní charakter národní strategie včetně prevence, léčby, péče a podpory osob žijících s HIV/AIDS

Skupiny populace ČR s vzestupnou tendencí výskytu HIV/AIDS Muži mající sex s muži Migranti a cizinci zejména ze zemí východní Evropy Mladí lidé ve věku 20 až 30 let, zejména ženy ve věku 20-24 let Injekční uživatelé drog Injekční uživatelé drog ve vyloučených etnických komunitách

Cílové skupiny preventivních programů Skupiny ve vyšším riziku infekce HIV: Muži mající sex s muži (MSM) Cizinci ze států s generalizovanou epidemií (Východní Evropa, Subsaharská Afrika) Osoby poskytující sexuální služby za úplatu a jejich klienti, osoby v erotickém průmyslu Injekční uživatelé drog Vězni Pacienti s pohlavně přenosnými infekcemi HIV pozitivní osoby a jejich partnery Ohrožená mládež

Další cílové skupiny prevence HIV/AIDS: Široká veřejnost Gravidní ženy (z ohledem na riziko přenosu HIV z matky na plod) Zranitelné skupiny: bezdomovci, sociálně vyloučené komunity Zdravotníci

Cíle programu Primární prevence, zvýšení znalostí o významu bezpečnějšího sexu a změna sexuálního chování ve smyslu minimalizace rizikového chování v cílových skupinách Propagace a podpora HIV testování a zkvalitnění „prae“ a posttestového poradenství Zajištění přístupu k testování a léčbě HIV/AIDS Ochrana lidských práv a prevence diskriminace HIV pozitivních osob