Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/01.0028.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Možnosti dalšího vzdělávání Šluknov Pracovní workshop v rámci projektu: PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
PaedDr. Vladimíra Štrynclová Ing. Petr Klíma Martina Cílková
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Obyvatelstvo ČR
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Nezaměstnanost.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Studijní obor: Sociální činnost
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
Kontaktní pracoviště v Mostě
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Transkript prezentace:

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/

Roky Potřeba změny kvalifikace Předpokládaný vývoj potřeby změny kvalifikace v důsledku vývoje technologií

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Zdroj: MPSV ČR - ÚP Procento nezaměstnaných podle dosaženého vzdělání

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Zdroj: MPSV ČR - ÚP Procento nezaměstnaných podle dosaženého vzdělání

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ • Za posledních pět let nedošlo k výrazným změnám ve vzdělanostní struktuře nezaměstnaných • Není významných rozdílů mezi muži ženami • Největší skupinu nezaměstnaných tvoří vyučení a lidé se základním vzděláním (muži více jak 80% nezaměstnaných a u žen téměř 80% nezaměstnaných) Základní shrnutí grafů Možné řešení • Zvýšení stupně dosaženého vzdělání – dálkové studium, kombinované studium • Využití zákona č. 179/2006 Sb. – profesní (dílčí) kvalifikace – úplná kvalifikace

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Zdroj: MPSV ČR - ÚP Procento nezaměstnaných podle věku

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Zdroj: MPSV ČR - ÚP Procento nezaměstnaných podle věku

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/

Základní shrnutí grafů • Není výrazných rozdílů mezi muži a ženami (rozdíly jsou dány plněním mateřských povinností žen) • Za posledních pět let nedošlo k dramatickým změnám • Stále jsou patrné dvě rizikové skupiny, které tvoří polovinu nezaměstnaných (mladí lidé do 29 let a senioři 50+) Možné řešení • Sestavení programů vzdělávání pro rizikové skupiny • Propojit primární vzdělávání s dalším vzděláváním – celoživotní učení • Důsledné uvádění do praxe zákona č. 179/2006 • Využívání projektů ESF – Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Uplatnění absolventů škol na trhu práce

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Rozdělení obyvatel dle dosaženého a navštěvovaného vzdělávání

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Stupeň dosaženého vzděláníPočet obyvatel 15+ v tisících Základní1500,2 Střední bez maturity3192,4 Střední s maturitou3086,6 Vysokoškolské1236,3 • 52 % obyvatel dosahuje nízkého stupně vzdělání a jsou rizikovou skupinou z hlediska nezaměstnanosti • Potenciálně existuje více jak 4,5 miliónů osob s nutností dalšího vzdělávání Zdroj ČSÚ

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/ Děkuji za pozornost Ing. Petr Kotulič