Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Transkript prezentace:

Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Jan Dejl poradce ředitele sekce fondů EU, MPO

Obsah vystoupení Podpora kreativity v rámci OPPI Příprava na budoucí programovací období 2014 - 2020

I. Podpora kreativity a inovací v rámci OPPI OPPI je do velké míry zaměřen na podporu kreativity v podnikání, a to jak v technickém smyslu, tak ve smyslu rozvíjení soft-skills. Programy podpory Inovace, Potenciál, ICT a strategické služby, Spolupráce a Prosperita jsou přímo zaměřeny na rozvoj kreativity ve smyslu podpory vytváření, komercializace a přenosu nových poznatků (inovací) na základě VaV (vlastního, externího i společného).

Podpora inovací a VaV se setkává s obrovským zájmem podnikatelů   Proplaceno (v mil. Kč) Počet projektů Částka dotace ICT a strategické služby 356  3 207  Inovace 838  7 998  Potenciál 279  3 105 Prosperita 56  2 281 Spolupráce 51  631  Stav k 29. 10. 2013 Z celkových 51 mld. Kč vyplacených na účty českých podnikatelů proplaceno v oblasti podpory inovací více než 14 mld. Kč. Příjemci: malé, střední i velké podniky, veřejné výzkumné instituce, VŠ i fyzické osoby

Na podporu kreativity je možné podívat se také z jiného úhlu, a to je podpora oborů a odvětví, které se zaměřují především na vytváření nových poznatků Odvětvová struktura ekonomických činností dle CZ-NACE zahrnuje následující kreativní obory: Architektonické činnosti Inženýrské činnosti a související technické poradenství Výzkum a vývoj v oblasti biotechnologie Ostatní výzkum a vývoj v oblasti přírodních a technických věd Činnosti reklamních agentur Specializované návrhářské činnosti Tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti V rámci těchto oblastí bylo z OPPI vyplaceno více než 3 mld. Kč.

Ukázka úspěšně realizovaného projektu Žadatel: akademický sochař Jaroslav Jelínek Projekt: Školicí středisko umělecké výroby CZ NACE: 90030 - Umělecká tvorba Podpora přislíbená z OPPI: 4 789 000 Kč Cílem projektu je vybudování infrastruktury pro vzdělávání a rozvíjení zaměstnanců firmy Jaroslav Jelínek a zaměstnanců firem působících v odvětví umělecké výroby. Nově vybudované středisko bude sloužit jak pro teoretické, tak i praktické vzdělávání v oborech kamenictví, sochařství, štukatérství, zednictví, výuky uměleckých a uměleckořemeslných technik a zacházení s materiály při stavebních úpravách historických konstrukcí, architektonické a inženýrské činnosti, průmyslové služby apod.

Interní projekt v OPPI: Design pro konkurenceschopnost Interní projekt zahrnuje aktivity, zaměřené na posílení mezinárodní konkurenceschopnosti průmyslových podniků prostřednictvím efektivního využívání designu v inovačním procesu. Realizátor: CzechTrade Alokace: 6 735 470 Kč Příjem přihlášek: 20. 9. 2013 - 28. 11. 2014 Podporované aktivity: Individuální spolupráce s designérem dle vlastního výběru z inovovaného Adresáře designérů Propagace průmyslového designu na odborném zahraničním veletrhu formou společné expozice Zdarma poskytované vzdělávací služby zaměřené na design management a efektivní řízení inovačních procesů Zdarma poskytovaný informační servis prostřednictvím tištěného periodika DESIGN NEWSLETTER a odborné Publikace

II. Strategie MPO pro nové programovací období Na konci listopadu 2012 vláda schválila vymezení 8 operačních programů. Jedním z nich je Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) koncentrujícího se na: Znalostní ekonomiku a inovace - podpora projektů založených na technologickém rozvoji, inovacích, uplatnění principů znalostní ekonomiky, transferu technologií apod. Vylepšení podnikatelského prostředí a individuální podpory (s využitím zejména finančních nástrojů) - posílení úlohy nových finančních nástrojů, jejich uplatnění předurčí analýza EIF

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Zaměření programu: Podpora podnikatelského prostředí a inovativních aktivit, zejména MSP, propojení vazeb na výzkum a vývoj podporovaný v rámci OP VVV Podpora snižování energetické náročnosti a podpora inovativních řešení přispívajících ke snižování emisí, zavádění vysokorychlostního internetu a dalších moderních komunikačních prostředků v podnikové sféře Zvýšení konkurenceschopné ekonomiky, Rozvoj páteřní infrastruktury, Integrovaný rozvoj území.

Návrh prioritních os OP PIK Menší počet tematicky více koncentrovaných priorit PO 1 „Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace“ PO 2 „Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních firem“ PO 3 „Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin“ PO 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií“

Operační program MPO pro období 2014 - 2020 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OPPI 2007 - 2013 OPPP 2004 - 2006 Důraz na znalostní ekonomiku, transfery technologií a spolupráci VaV s inovačními firmami Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory

Podpora kreativních oborů v rámci OP PIK Připravovaná koncepce OP PIK sice a priori nepočítá s cílenou podporou ve formě výzev pro zástupce jednotlivých ekonomických oborů a odvětví NICMÉNĚ: Záběr nově nastavených prioritních os bude natolik široký, že v něm mnoho představitelů kreativních oborů nalezne možnost získání podpory pro svůj projekt!

Ing. Jan Dejl e-mail: dejl@mpo.cz Zdroje informací www.mpo.cz www.czechinvest.org Zelená linka: 800 800 777 Děkuji za Vaši pozornost Ing. Jan Dejl e-mail: dejl@mpo.cz