Vánoce v Řecku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
 Vánoční dny- jsou 6. prosince, 20. prosince, 24. prosince  Před Vánocemi- děti si vyleští boty, dají je poblíž okna a očekávají příchod Mikuláše. 20.prosince.
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
VÁNOCE - RUSKO.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
Vánoce na Haiti Linda Teclová 8.A.
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Luďka Pavlíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Písmeno v TÉMATICKÝ.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Vánoce v Řecku

Co pro Řeky znamenají Vánoce? Vánoce v Řecku jsou svátkem narození Krista. Slaví se 25. a 26 prosince a znamenají druhý největší pravoslavný svátek po Velikonocích. Přičemž 24. prosinec je pro Řeky normální pracovní den.

Oslava Vánoc v začíná už 40 dní předem Oslava Vánoc v začíná už 40 dní předem. Na Štědrý den děti chodí od domu k domu s přáním všeho dobrého. V minulosti byl hlavním svátkem Nový rok, s postupným začleňováním Řecka do Evropy byla přijata tradice obdarování 25.12., v mnoha rodinách se však dárky dosud dávají o Vánocích i na Nový rok.

Ještě před několika desetiletími nebyl v Řecku znám pojem vánoční stromeček. Ale dnes se Athény chlubí jedním z největších venkovních vánočních "stromů" na světě. Je vyroben z tisíců kabely spojených světel.

Vzhledem k propojení každodenního života Řeků s mořem, je nejstarší tradicí zdobení lodí, loděk a člunů. Zvyk zdobení vánočních stromů se ujal mnohem později, především za vlády bavorského krále Otty.

Na Štědrý den Podává se krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso a piniové oříšky, někdy se peče sele, jehně nebo ryby. Dárky nosí Mikuláš až na přelomu roku. Podle pověsti zachraňoval potápějící se lodě, a tak mu z vousů crčí slaná voda.

Typickým vánočním pokrmem je posvátný chléb Christopsomo Typickým vánočním pokrmem je posvátný chléb Christopsomo. Je sladký a připomíná naši vánočku nebo mazanec.

Vánoce jsou v Řecku pojímány jako součást dvanáctidenního svátečního období, které zahrnuje Nový rok a končí svátkem Tří králů. Až do 1. ledna se rodiny setkávají, a hrají společenské hry. 1.ledna se nalévá svatá voda Sv. Vassila do všech mís a nádob na vodu po celém domě.

Nový rok v Řecku

Vypracoval: Ivan Brabec 9.B