Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Seminář k výběrovému řízení 2014
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Informace k vyplňování monitorovacích zpráv v rámci individuálního projektu „Vybrané služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ reg. č. CZ.1.04/3.1.00/
Seminář k výběrovému řízení 2013 Způsob přihlášení do výběrového řízení.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
E-utility report 9. Národní konference kvality 20.února 2013.
Program dnešního setkání OPS ( )
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Realizační tým ICZ duben 2005
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
Systém pro podporu komunitního plánování
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora krajského akčního plánování
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Individuální projekt IP 3 „Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb v Libereckém kraji“ Závěrečná konference k projektu.
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Ing. Stanislava Správková
Informace pro externí administrátory
Informační systém sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Klíčové aktivity projektu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Katalog sociálních služeb BENCHMARKING v katalogu sociálních služeb SocialniSluzbyUK.cz Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Transkript prezentace:

Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji 10.12.2012

Agenda 1) Představení změn v metodikách vykazování benchmarkingu 2) Webová aplikace BEOK Navigace v aplikaci, uživatelská příručka, metodiky ke stažení Uživatelské role Ukázkové vyplnění výkazu Práce s reporty Správa poskytovatelů, uživatelů a osob, nejčastější dotazy 3) Sběr dat 2011, 2012 Organizační pokyny Metodická a technická podpora, reportování chyb, aktualizace Shrnutí dalšího postupu, diskuze Aktivita Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji Individuální projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“ CZ.1.04/3.1.00/05.00061

Kontext vzniku v rámci individuálního projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“, reg. č.: CZ.1.04/3.1.00/05.00061 financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Zahájení prací červen 2012 Termín dodání březen 2014

Dodavatel Partnerská společnost DERS s.r.o. (subdodavatel) MESAC s.r.o. Vznik v roce 2007 Systémová integrace Realizace software na míru Partnerská společnost DERS s.r.o. (subdodavatel)

Subdodavatel DERS s.r.o. Vznik v roce 1999 Vývoj IS – systémy pro vysoké školy Konzultační služby: Zdravotnictví – kvalita, ekonomika, IS Systémy jakosti ISO 9001:2000 Optimalizace procesního řízení

Cíle aktivity zajistit jednotnou metodologii vykazování činností sociálních služeb jako systémový a udržitelný nástroj pro plánování financování sociálních služeb na území Olomouckého kraje

Cíle aktivity sběr dat o síti sociálních služeb a financování této sítě, což se může stát podkladem pro rozhodování Olomouckého kraje při poskytování státních dotací poskytovatelům sociálních služeb

Benchmarking Benchmarking je nástroj řízení organizace, se kterým poprvé přišla firma Xerox na počátku 80. let 20. století. „Smyslem benchmarkingu je zjištění pozice vlastní společnosti na trhu a její zlepšení na základě srovnání s konkurencí a s důrazem na využití vlastních předností a potlačení vlastních nedostatků. Součástí zlepšení by mělo být i učení se od konkurenčních společností.“ Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Benchmarking

Výstupy   Název výstupu 1. softwarový nástroj pro sledování, analýzu a vyhodnocování dat, včetně jeho údržby 2. návrh metodiky vymezení kapacit ve vztahu k definovaným druhům sociálních služeb 3. metodiky k vyplňování jednotlivých položek v systému, aktualizace metodik práce se softwarem včetně jejich vysvětlení (proškolení klíčových osob KÚOK a nově zapojených subjektů) 4. databáze naplněná daty od všech poskytovatelů sociálních služeb, sběr dat za roky 2011 a 2012 5. celková analýza sociálních služeb v Olomouckém kraji za období 2007 – 2012 6. analýzy za jednotlivé typy sociálních služeb za období 2007 – 2012 7. analýzy vývoje jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb za období 2007– 2012 8. závěrečný seminář

Rámcový harmonogram Etapa Termíny Aktualizace metodik Červen- listopad 2012 Setkání poskytovatelů – představení metodiky Prosinec 2012 Zprovoznění a konfigurace aplikace Září-prosinec 2012 Proškolení klíčových osob KÚOK z obsluhy aplikace Školení poskytovatelů z obsluhy aplikace Sběr dat 2011, 2012 Prosinec 2012 - únor 2013 Zapracování připomínek/úpravy Únor 2013 Kontrola výkazů Únor-březen 2013 Analýzy Duben-červen 2013 Migrace dat 2007-2010 Leden – duben 2013 Závěrečný seminář Konec r. 2013 Ukončení aktivity 31.3.2014

Největší změny Změna Proč? Nové metodiky Identifikovány nové potřeby v oblasti analýz, zpětná vazba uživatelů, zjednodušení vyplňování, srovnatelnost s jinými kraji Nová aplikace Usnadnění práce, nový dodavatel, nová filosofie Nový sběr dat 2011, 2012 Nový přístup kraje v nakládání s daty Využití pro rozhodování, plánování služeb

Změny v metodikách vykazování Změna   Filosofie Sbíráme to, co použijeme - top-down/bottom-up Co umí systém počítat sám, nepočítáte Přehlednost Členění do sad Údaje společné všem službám x údaje jedinečné pro daný druh služby Nový design Nápověda Zjednodušení údajů Menší množství Nová terminologie Nastavení metrik, reportů Zvýšení validity dat Schvalovací proces Historizace dat Migrace dat minulých let

Metrika Měřitelný ukazatel (má veličinu, např. ks, Kč) srovnatelný v čase (dají se určit trendy) + možná interpretace - můžu se na základě toho rozhodnout. Definuje zadavatel na základě potřeb. X Údaj je většinou číselná hodnota, sama o sobě těžko interpretovatelná. Kolonka ve formuláři.

Report Grafická reprezentace metriky (tabulka, graf), příp. kombinace metrik a těch hodnot, kde to dává smysl.

Sledované údaje 1) Přibyly údaje Pouze ty, které jsou zapotřebí pro výpočet metrik. 2) Vypuštění údajů Ty, které nebyly využity pro další analýzy.

Sledované údaje Vztahují se vždy k dané službě. Všechny údaje se sbírají za celé sledované období, pokud není uvedeno jinak. Pouze základní činnosti!

Výkaz Je formulář, do kterého budete zadávat data. Je jedinečný pro každý druh sociální služby. Vyplňuje se pro každou službu zvlášť.

Benchmarkingová skupina Služby v jedné skupině obsahují vždy jednotku služby, kterou jde při zachování základních principů (jednotná definice), srovnávat. Služby jedné BS mají shodné vymezení kapacit a metriky.

Webová aplikace https://beok.ders.cz/ Uživatelské jméno Heslo

Webová aplikace Navigace v aplikaci, uživatelská příručka, metodiky ke stažení Uživatelské role Ukázkové vyplnění výkazu Práce s reporty Správa poskytovatelů, uživatelů a osob, nejčastější dotazy

Uživatelské role Zástupce služby Zástupce poskytovatele Statutární zástupce

Reporty Report I - musím vybrat právě jednu službu, můžu sledovat trendy Report II - můžu více služeb, právě jedno období, řazení dle vybraného kritéria

Webová aplikace Můj poskytovatel Moje zařízení Moje služby Moje výkazy Reporty

Můj poskytovatel Hlavičky připraveny Je potřeba provést kontrolu údajů

Moje zařízení Adresy, na kterých je služba poskytována Vybíráte z číselníku

Moje služby

Moje výkazy Co psát do poznámek? Např. Kapacita počtu lůžkodnů navýšení o lůžko k 1.9. , zrušení lůžek k 1.6.

S čím se můžete obracet na metodika? Nefunkční přihlášení Změna názvu poskytovatele Změna IČ Přidání uživatelů Schválení služby Nejasnost v metodikách ve vyplňování výkazů Nejasnost při schvalování - předáno ke schválení předčasně

Sběr dat 2011, 2012 Zahájení ihned po obdržení přístupů Co služba, to samostatný výkaz Pokyny na stránce po přihlášení 2 stupně schvalování (statutár, kraj) Termín 13.2. 2013

Shrnutí vašich úkolů Do konce roku 2012 vyzkoušení přístupů, změna hesla kontrola údajů v menu: můj poskytovatel, moje zařízení, moje služby průběžně se seznamovat s metodikou jsou zde emaily bez uzivatelu (není statutar, doplněno "admin") jsou zde duplicitni loginy, tj. je zde více uživatelů se stejným jménem (sevcikd, vodickovam ..) jsou zde jména bez emailu chybí ICO ICO všude 7 místné, jsou ale i 8místné jsou pracoviště bez statutara Penzion pro seniory Jeseník - Chráněné bydlení: více mailů u jednoho uživatele - vybrán jen jeden; totéž Pomadol s.r.o., Sociální služby Lipník nad Bečvou u některých vyplněných doc je u uživatele více emailu, bral jsem jen jeden

Shrnutí vašich úkolů 2013 do 13.2.2013 vyplnit data za 2011 2012 doplnění údajů ve výkazech, pokud budete kontaktováni zaznamenávat data ve službách dle nové metodiky

Shrnutí úkolů kraje Do konce r. 2012 Do konce března 2013 zaslání přístupů všem, kteří se přihlásili kontaktování těch, kteří předali neúplné údaje ke zřízení přístupů otevření období sběru 2011 a 2012 doplnění nejaktuálnější verze materiálů ke stažení Do konce března 2013 kontrola výkazů

https://beok.ders.cz/ langrova@ders.cz Děkuji za pozornost https://beok.ders.cz/ langrova@ders.cz Aktivita Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji Individuální projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“ CZ.1.04/3.1.00/05.00061