PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zajištění a utvrzení dluhu
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Právo na duševní a tělesnou integritu
Základní právní předpisy
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Komanditní společnost
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Veřejnoprávní smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Čtvrtá přednáška z UCPO
Závazkové právo – obecná část
Všeobecné osobnostní právo
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Práva a povinnosti mezi manželi
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Obecné otázky pojišťovacího práva
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovněprávních vztahů
Komerční pojišťovna.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Pojišťovací právo, PF UK
Pojištění v novém občanském zákoníku
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí Některé změny v právní úpravě pojistné smlouvy podle návrhu nového občanského zákoníku PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí

Pojistná smlouva Opětovné zařazení ustanovení o pojistné smlouvě do občanského zákoníku Změny nemají revoluční charakter Jestliže je něco pro ekonomiku, potažmo pro podnikání skutečně škodlivé, pak je to zejména nestabilita právního prostředí

Pojistná smlouva jako smlouva odvážná (aleatorní) Odlišnosti od ostatních smluv z této skupiny, zejména od smlouvy o sázce a o důchodu Smlouva o sázce - ujednané majetkové plnění získá strana, jejíž tvrzení se ukáže správným. Tato smlouva tedy nevylučuje úmysl spekulační nebo zištný. Účelem pojištění není obohacení oprávněné osoby, ale podstatný je pojistný zájem

Pojistná smlouva jako smlouva odvážná (aleatorní) smlouva o důchodu - jejím pojmovým znakem je povinnost plátce platit příjemci pravidelné peněžní dávky po ujednanou dobu pojmovým znakem pojistné smlouvy je synallagma spočívající ve vzájemné povinnosti poskytnout pojistné plnění oprávněné osobě, nastane-li pojistná událost, a v povinnosti pojistníka platit pojistiteli pojistné

Některé změny pojistné smlouvy Nebyly převzaty definice řady pojmů Nezužuje se pojem pojistitele jen na pojišťovnu s povolením provozovat pojišťovací činnost Možnost ujednání, která budou pojistitele zavazovat i k plnění v nepeněžité formě Vyjmutí informačních povinností pojistitele vůči zájemci o pojištění a pojistníkovi

Úprava institutu pojistného zájmu Oprávněná potřeba ochrany před následky nahodilé skutečnosti vyvolané pojistným nebezpečím, tj. před následky pojistné události Pojištění osob skutečný a podstatný rozumný důvod vyplývající z jejich vzájemného vztahu, založený na jejich příbuzenství nebo podmíněný prospěchem nebo výhodou jedné osoby z pokračování života jiného Pojistník má pojistný zájem na vlastním životě a zdraví, ale i na životě a zdraví jiné osoby, osvědčí-li zájem podmíněný vztahem k této osobě, ať již vyplývá z příbuzenství nebo je podmíněn prospěchem či výhodou z pokračování jejího života

Úprava institutu pojistného zájmu Pojištění majetku skutečný a podstatný zájmem určité osoby, aby škoda náhodně vzniklá na určitém majetku pro tuto osobu neznamenala přímou finanční ztrátu Pojistník má pojistný zájem na vlastním majetku, ale i na majetku jiné osoby, osvědčí-li, že by mu bez jeho existence a uchování hrozila přímá majetková ztráta.

Úprava institutu pojistného zájmu Dal-li pojištěný souhlas k pojištění, má se za to, že pojistný zájem pojistníka byl prokázán. V případě života, zdraví a majetku jiné osoby jde o tzv. vyvratitelné právní domněnky. Je-li pojištěným osoba odlišná od pojistníka, pak samotný pojištěný pojistný zájem mít nemusí; pojistný zájem se vyžaduje u pojistníka. Fikcí důkazu existence pojistníkova pojistného zájmu je souhlas pojištěného.

Právní význam pojistného zájmu Jeho existence podmiňuje vznik a trvání pojištění Chybí-li pojistný zájem od počátku, je smlouva neplatná Zanikne-li později, tj. po uzavření pojistné smlouvy, pojištění zanikne. Pojistiteli má v takovém případě náležet pojistné až do okamžiku, kdy se o zániku pojistného zájmu dozvěděl

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Účinnost smlouvy týkající se pojištění cizího pojistného nebezpečí se podmiňuje udělením souhlasu pojištěného do 3 měsíců od uzavření smlouvy Pokud pojistník v písemné formě požádá pojistitele (např. o vysvětlení, proč zamítl likvidaci škodné události), musí mu i pojistitel odpověděl v písemné formě

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy U povinných pojištění může pojistitel odstoupit od smlouvy nebo vypovědět pojištění pouze v rozsahu stanoveném zákony, které stanoví povinnost pojištění S výjimkou povinného pojištění bude mít pojistitel právo odečíst od pojistného plnění splatné pohledávky pojistného nebo jiné pohledávky z pojištění

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Povinnost pravdivě a úplně odpovědět na všechny se bude vztahovat jen na dotazy, které mohou mít význam pro pojištění jako majetkovou transakci význam. Povinnost k pravdivému sdělení bude splněna, nezatají-li smluvní strana nic podstatného, tj. je-li skutečnost, na niž tázána, v podstatném souladu s jejím tvrzením

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Povinnost pojistitele upozornit zájemce o pojištění na nesrovnalosti mezi jeho požadavky a mezi nabízeným pojištěním, musí-li o těchto nesrovnalostech vědět Zvláštní význam má, pokud je zájemci při uzavírání smlouvy nápomocen nezávislý zprostředkovatel Porušení této informační povinnosti zakládá pojistníkovi právo od smlouvy odstoupit.

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Zvýšení pojistného nebezpečí, resp. pojistného rizika, návrh rozlišuje, zda ke změně došlo v závislosti na vůli povinné osoby nebo nezávisle na její vůli Musí jít o změnu okolností uvedených ve smlouvě nebo na které se pojistitel předepsaným způsobem dotázal, a že se musí jednat o zvýšení výslovně ujednaného pojistného nebezpečí

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Událost, s níž spojuje svůj požadavek na pojistné plnění bude moci oznámit jak pojistník, popřípadě pojištěný nebo obmyšlený, tak každý, kdo má na pojistném plnění právní zájem (např. zástavní věřitel) Přiměřenou zálohu pojistitel neposkytne má-li rozumný důvod vyplacení zálohy odepřít. Důvodová zpráva spojuje takový důvod s porušením obecných ustanovení navrhovaného nového občanského zákoníku, kdy má každý povinnost jednat v právním styku poctivě a nikdo nesmí těžit ze svého nepoctivého nebo protiprávního činu, nebo z protiprávního stavu, který vyvolal nebo nad kterým má kontrolu

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Právo pojistníka vypovědět pojištění v případě, že pojistitel porušil při určení výše pojistného nebo pro výpočet pojistného plnění zásadu rovného zacházení Vypovídá se pojištění, tedy obligace! U skupinového pojištění musí být určeno, jak se členové pojištěné skupiny určí. Absence souhlasu pojištěného se nahradí osvědčením pojistníkova pojistitelného zájmu na pojištění skupiny

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Nálezem pojištěného majetku vlastnické právo vlastnické právo na pojistitele nepřechází, pokud nebylo ujednáno jinak Majetek se však nepovažuje za nalezený, je-li sice doložena jeho fyzická existence, ale vlastník se nemůže ujmout jeho držby buď vůbec nebo jen s nepřiměřenými obtížemi nebo náklady, anebo je-li nalezená věc natolik poškozena, že již ztratila svůj původní charakter, nebo ji lze opravit jen s nepřiměřenými náklady.

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Zvláštní ustanovení o pojištění lidských tkání nebo orgánů, lidské krve nebo jejích složek a mrtvého těla nebo jeho oddělené části Návrh oproti současnosti nerozlišuje u škody vyvolané zvláštní povahou provozu, zda jde o dopravní prostředek motorový nebo bezmotorový a klade tak důraz na zvláštní povahu provozu dopravního prostředku více než na samotnou povahu dopravního prostředku

Některé změny jednotlivých institutů pojistné smlouvy Návrh opouští současné zbytečné omezování autonomie vůle smluvních stran (pojištění finančních ztrát) U pojištění velkých rizik se lze odchýlit od jakéhokoli ustanovení části týkající se pojištění ve prospěch kterékoli strany, vyžaduje-li to účel a povaha pojištění

Přeji Vám hodně úspěchů v osobním i pracovním životě a zejména kvalitní a dlouhodobě stabilní právní úpravu Vaší činnosti Děkuji za pozornost