PhDr. Lenka Průšová VŠZSP Bratislava VOŠSP Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Struktura poradenského procesu
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Rodina.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
SOS dětské vesničky.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Náhradní rodinná péče -NRP
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Rodina a typologie rodin
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Struktura poradenského procesu
SOS dětské vesničky.
Sociální práce s rodinou 4
Když vlastní rodina chybí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychologie výchovy a vzdělávání
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Školská sociální práce
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PhDr. Lenka Průšová VŠZSP Bratislava VOŠSP Praha Nástin typických psychologických a sociálních rizik v náhradním rodinném prostředí PhDr. Lenka Průšová VŠZSP Bratislava VOŠSP Praha

Výzkumný soubor Děti umístěné v DÚ Dobřichovice v létech 2000-2012 (osvojení, pěstounská péče, osobní poručnická péče) Rodiny, které tyto děti v minulosti přijaly do své péče (osvojitelé, pěstouni, poručníci, děti již v rodině integrované) Z celkového počtu 1639 dětí bylo umístěno v NRP ve sledovaném období 214 dětí (13%)

Techniky výzkumu Dotazník Studium listinných materiálů Rozhovory s rodinami a dětmi Validita byla zajišťována metodou triangulace Předmětem výzkumu jsou souvislosti mezi jednotlivými situacemi v rodině a jejich význam pro vývoj konkrétní náhradní rodinné péče.

Sociální klima, do kterého dítě v náhradní rodině vstupuje Partnerský vztah Příbuzní a přátelé rodiny Děti v rodině Interakce v rodině

Psychologické limity Schopnost náhradní rodiny vnímat dlouhodobost a náročnost výchovy přijatého dítěte („nikdo nám neřekl, že vychovat dítě je tak obtížné“) Mění se osvojitelské chování na pěstounské Rodiče se nechovali rodičovsky x cizí člověk se chová rodičovsky? Deprivace - dítě bez emocí využívá naučené algoritmy chování („když jsem se omluvil, tak co ještě chce?“)

Finančně dobře zajištěná rodina a dosažené vysoké vzdělání Náhradní rodič - jeho rezilience vůči neočekávaným reakcím přijatého dítěte Rozdílná saturace rodičovských či altruistických potřeb mezi partnery, případně krize ve vztahu Širší rodina nesouhlasí s přijetím dítěte nebo není o přijetí dítěte informována (nepřichází v úvahu hlídání, návštěvy pod dozorem atd.) Finančně dobře zajištěná rodina a dosažené vysoké vzdělání Důraz na maximálně možném vzdělání a rozvoji přijímaného dítěte

Profil dětí nepřijatých náhradní rodinou (osvojení) Nedokáže adekvátně reagovat na realitu (přání vydává za skutečnost) Při upozornění na nedostatky velmi tvrdě útočí a nerozlišuje sociální aspekty protistrany (věk, pohlaví..) Snaží se chovat účelově, ale nechápe význam řádu Neorientuje se v poskytované zpětné vazbě Obává se selhání – trpí úzkostí, strachem z nepoznaného Vnitřní napětí uvolňuje sexuální aktivitou, tabákem, THC, alkoholem atd. Ze sociálního hlediska je velmi významná fyzická podoba s rodinou, případně minimalizace etnické odlišnosti (sklon k nadváze, odlišné etnikum) Osvojené děti se velmi obtížně integrují ve vrstevnické skupině (častěji se vyskytuje šikana)

Profil dětí nepřijatých náhradní rodinou (pěstounská péče) Mají zkušenost s častějším střídáním prostředí (v průměru vystřídaly 3 prostředí) Jsou introvertnější, uzavřenější. Své odlišné názory neventilují (často mají vlastní vnitřní svět – píší o zlé a hodné postavě) Pokud jsou nucené k poslušnosti jsou agresivní Hůře předjímají důsledky svého chování Mají pozitivnější vztah k náhradní rodině i když jsou umístěné v ústavní péči Snaží se kontaktovat dospělé. V interakci s dospělými jsou snaživé Projevy citové deprivace jsou mylně označované za poruchy chování Výrazně se projevuje nižší rozumová kapacita, která při umisťování do rodiny není zřejmá (tzv. „opoždění“) V pěstounské péči se více vyskytují fyzické tresty a vysoká intenzita přípravy na vyučování

Společný problém Děti jsou ze světa totálně odlišného, který je osvojitelům i pěstounům absolutně cizí, neznámý a snaží se tomuto světu vyhnout. Parta nahradí dětem přijetí, které rodina nezvládá (toulky, útěky, krádeže).

Profil rodin, které nepřijaly dítě (osvojení) Priorita materiálního zajištění dětí v rodině, důraz na vzdělání a všestranný rozvoj (tlak na dítě v podobě výkonu ve škole nebo tlak v podobě toho, co nikdy nedosáhne) Problematický vztah k dítěti má především náhradní matka a tím startuje deprivační procesy Vlastní nebo již integrované děti v rodině jsou úspěšné, bez výchovných obtíží Problémy s výchovou vyplývají z temperamentu a etnické odlišnosti dítěte Rodina ze svých představ o dítěti postupně ubírá (rezignuje), dítě zaznamenává vítězství (potvrzuje si vlastní rezilienci) Obtíže v komunikaci rodiny s dítětem se vždy projeví v souvislosti s plněním PŠD Osvojitelé neřeší formu a způsob předání dítěte do ústavní péče

Profil rodin, které nepřijaly dítě (pěstounská péče) Pěstouni mají vyšší věk než osvojitelé. Vlastní děti jsou úspěšné v profesi i v životě Jsou finančně zabezpečení, ale závislí (živnostník, starobní důchodce…) Necítí se obohaceni soužitím s dětmi (vnímají jen vlastní vyčerpání z povinnosti pomáhat dítěti) Před přijetím dítěte byla v rodině diskutována „rasa, zdraví, věk, inteligence“ Tlak na úspěch „minimálně vyučení“ Okolí je k dětem v pěstounské péči tolerantnější, zejména učitelé a vychovatelé, ale i sousedé Pěstouni zdůrazňují svoji toleranci k prostředí a rodině dítěte takovou formou, kterou dítě čte jako odstup nebo opovržení Pěstouni hledají způsob, jak se zátěže v podobě nepřijatého dítěte zbavit (např. nařčením z pohlavního zneužití, umístěním do psychiatrické léčebny atd.) Problémem je genetická výbava dítěte a nedostatek informací o dítěti („lhaní úředníků“)

Společný problém Velká důvěra ve vliv výchovy na chování dítěte, bagatelizace vlivu genetického potenciálu (rozdílný přístup Matějček x Koukolík) Výchova neakceptuje individuální potřeby a limity dítěte technologická – technologie výkonu emocionální – nasytit a nechat žít Nepřijetí historie dítěte, vymezení se vůči jeho genetické, sociální a historické anamnéze

Náměty pro přípravy Témata, která žadatelé postrádají: Součástí přípravy by měla být i část týkající se zvládnutí vlastní bezdětnosti (tím by se snížil tlak na rychlost přijetí dítěte) a zároveň příprava na případné ukončení NRP Hyperaktivita, poruchy pozornosti Impulzivita Nižší schopnost poučit se ze zkušenosti Nižší rozumová kapacita Selhávání v zátěžových situacích Deprivace , specifika citového přijetí dítěte náhradní matkou

Odborná pomoc Dlouhodobá pomoc psychologa a speciálního pedagoga Pomoc pedagoga v MŠ a ZŠ - zvládání nástupu do kolektivního zařízení Dle potřeby odborná pomoc v partnerském životě

Děkuji za pozornost Lenka Průšová