Úloha státu v tržní ekonomice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Konkurence a hospodářská soutěž
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Hospodářská politika státu
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Agregátní poptávka a nabídka
Veřejné podniky a státní monopoly
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Podoby trhu Dokonalá konkurence – pouhá teorie
VÝVOJ CEN Tak tedy za kolik FINANČNÍ GRAMOTNOST. VÝVOJ CEN změny ceny zboží pečivo mobil benzin tablet Proč došlo ke změnám ceny zboží? obr. 1.
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Soustava veřejných rozpočtů II.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Marketingové prostředí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_PODSTATA.
2.Marketingové prostředí
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_89 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
TRH (tržní mechanismus)
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.19 Ročník1. ročník.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Zásahy do tržního mechanismu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ing. Veronika Dostálková MBA
Střední škola obchodně technická s. r. o.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Úloha státu v tržní ekonomice

Úloha státu v tržní ekonomice 1.Zabezpečení vnitřního pořádku a bezpečnosti země fungování policie bezpečnost země zajišťuje armádou a spojeneckými dohodami v rámci NATO

2.Tvorba a dodržování práva tvorba práva připadá parlamentu dodržování je záležitosti soudů Úkolem státu je omezovat stínovou ekonomiku (jsou to takové činnosti, které nejsou přihlášeny ke zdanění) šedá ekonomika černá ekonomika

Představuje péči státu o životní podmínky obyvatelstva 3. Sociální funkce Představuje péči státu o životní podmínky obyvatelstva stát poskytuje veřejné statky a služby (zřizuje organizace působící ve školství, zdravotnictví, obraně státu, veřejné dopravě atd.) usiluje o zmenšování sociálních rozdílů poskytuje finanční pomoc (nemocenské, sociální dávka), stanoví výši minimálních mzdových tarifů včetně minimální mzdy a působí na ceny výrobků a služeb, které mají vliv na životní úroveň (elektřina, plyn, léky atd. řeší otázky nezaměstnanosti

a) Působí na stabilní hospodářský vývoj 4. Hospodářská funkce a) Působí na stabilní hospodářský vývoj Úkolem státu je zabezpečit stabilní hospodářský vývoj a stabilní měnu b) Podporuje rozvoj důležitých odvětví a regionů stát vyhlašuje programy podpory v rámci programů mají podnikatelé usnadněn přístup k úvěru nebo jim stát přispívá na úroky investiční pobídky především na podporu vstupu zahraničního kapitálu stát na určitou dobu poskytne slevy na daních z příjmů, případně i dotace, pokud jsou prostředky využity na tyto potřeby

c) Chrání konkurenční prostředí Stát omezuje dohody podniků, které by mohly vést k dominantnímu postavení na trhu. V ČR má tuto funkci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Úloha státu při regulaci externalit Externalitami rozumíme výsledky činnosti podniku, které neplatí odběratel ani dodavatel. Negativní externality určitá osoba nebo podnik nehradí všechny náklady své činnosti, ale část jich přenáší na někoho jiného (nejčastěji na stát). Stát může negativním externalitám čelit tím, že zakáže výrobu a prodej zboží, nebo nařídí poplatky (např. za znečišťování životního prostředí).

Příklad: Podnik nemá čističku odpadních vod a splašky vypouští do řeky. Díky tomu vyrábí poměrně levněji, avšak přenáší náklady na město po proudu, které musí vybudovat čističku.

Pozitivní externality představují výsledky činností, jejichž část využívají jiní zdarma. Příklad: Typické je školní vzdělání, kdy podniky využívají znalostí absolventů, aniž by přímo platily školné. Škola přestože poskytuje své absolventy podnikům, nemusí od nich za to dostat nic