Praktická část zkoušky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany přírody a krajiny v ČR – systém, prameny, orgány státní správy, účastníci řízení 8.přednáška Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č.9/ Vlastnické právo a ochrana přírody podle českého práva BOZO, ZF JU v Českých Budějovicích.
Právní vztahy a právní skutečnosti
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ochrana práv ve veřejné správě
JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
PŽP Nástroje ochrany životního prostředí v právu, právní odpovědnost při ochraně životního prostředí.
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Právní odpovědnost.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Ekologická újma na půdě legislativa, postupy ČIŽP RNDr. H.Kameníčková.
Právní úprava ochrany lesa
Obecně Lucia Madleňáková
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Jana Dudová.  Právní odpovědnost je spojována s nepříznivými právními následky vůči tomu, kdo porušil právní povinnost. Jedná se o sekundární povinnost.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Odpovědnost v právu životního prostředí
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
2. Správní trestání a správní delikty
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci (z.č.82/1998 Sb., v platném znění) Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ochrana vody, půdy a lesa
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Praktická část zkoušky Případ kategorie „závadný stav, havárie“ Postup při řešení případu: Informace o závadném stavu → relevantní právní předpisy Příslušné správní orgány (ČIŽP, MŽP, KHS...) Procesní možnosti obrany (stížnosti, podněty...) zvláštní zákon správní řád, soudní řád správní občanský zákoník Opatření k nápravě zákon č. 167/2008 Sb. (§ 8) Další možnosti obrany (petice, místní referendum, práva občanů obce, VOP, medializace...) Odpovědnost za porušení právních povinností (např. provoz zařízení bez povolení) + sankce

Právní odpovědnost v ochraně životního prostředí Zkouškové otázky: 28. Právní odpovědnost v ochraně ŽP 29. Správněprávní odpovědnost 30. Odpovědnost za ztráty na ŽP

Ekologicko-právní odpovědnost přehled Odpovědnost za protiprávní jednání trestněprávní odpovědnost správněprávní odpovědnost přestupky jiné správní delikty PO a FO - podnikatelů Odpovědnost za ztráty na ŽP odpovědnost za škodu odpovědnost za ekologickou újmu

Trestněprávní odpovědnost obecné poznámky nabývá na významu odstrašující funkce, ultima ratio nový trestní zákoník 40/2009 Sb. → hlava VIII (Trestné činy proti ŽP) Celkem 17 skutkových podstat (řada z nich je blanketní)

Trestné činy proti ŽP skutkové podstaty Poškození a ohrožení ŽP (§ 293) Poškození a ohrožení ŽP z nedbalosti (§ 294) Poškození lesa (§ 295, 296) Neoprávněné vypouštění znečišťujících látek (§ 297) Neoprávněné nakládání s odpady (§ 298) Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (§ 299, 300) Odnímání nebo ničení živočichů a rostlin (§ 301) Týrání zvířat (§ 302) Zanedbání péče o zvíře z nedbalosti (§ 303) Pytláctví (§ 304) Neoprávnění výroba, držení a jiné nakládání s léčivy a jinými látkami ovliv. užitkovost hospodářských zvířat (§ 305) Šíření nakažlivé nemoci zvířat (§ 306) Šíření nakažlivé nemoci a škůdce užitkových rostlin (§ 307)

Trestněprávní odpovědnost mezinárodní a evropské dokumenty Úmluva o trestněprávní ochraně ŽP (RE, Štrasburk, 1998) Úmluva CITES (1973) Cartagenský protokol o biologické bezpečnosti k rámcové úmluvě o biodiverzitě (2000) Rámcové rozhodnutí Rady EU 2003/80/SVV o ochraně ŽP prostřednictvím trestního práva Zrušeno rozsudkem ESD C-176/03 Směrnice ES o trestněprávní ochraně ŽP Návrh Komise ES KOM(2007) 51 21. 5. 2008 schválen v EP

Správněprávní odpovědnost přestupky subjektivní odpovědnost (za zavinění) jen FO přestupkový zákon + zvláštní zákony členění skutkových podstat: speciální základní zbytkové

Správněprávní odpovědnost jiné správní delikty objektivní odpovědnost PO a FO-podnikatelé právní úprava: roztříštěná ve zvláštních zákonech, nekodifikovaná, nejednotná

Odpovědnost za ztráty na ŽP shrnutí shrnuje soukromoprávní odp. za škodu i veřejnoprávní odp. za ekologickou újmu mezinárodní a evropské dokumenty: Luganská úmluva o občanskoprávní odpovědnosti za škody způsobené činnostmi nebezpečnými pro ŽP (1993) Směrnice Rady a EP 2004/35/ES o ekologicko-právní odpovědnosti s ohledem na prevenci a náhradu škod na ŽP

Občanskoprávní odpovědnost za škody možnosti použití na škody na ŽP Škoda = majetková ztráta na věcech, která je vyčíslitelná a uhraditelná v penězích Čl. 11 odst. 3 LZPS: Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem. Čl. 35 odst. 3 LZPS: Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem.

Občanskoprávní odpovědnost za škody možnosti použití na škody na ŽP § 415 + § 420 OZ Odpovědnost za škodu způsobenou porušením právní povinnosti (subjektivní) Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí. § 420a OZ Odpovědnost za škodu způsobenou jinému provozní činností (objektivní) Každý odpovídá za škodu, kterou způsobí jinému provozní činností. Škoda je způsobena provozní činností, je-li způsobena činností, která má provozní povahu, nebo věcí použitou příčinností, fyzikálními, chemickými, popřípadě biologickými vlivy provozu na okolí, oprávněným prováděním nebo zajištěním prací, jimiž je způsobena jinému škoda na nemovitosti nebo je mu podstatně ztíženo nebo znemožněno užívání nemovitosti.

Občanskoprávní odpovědnost za škody možnosti použití na škody na ŽP ne všechny složky ŽP jsou věcmi v právním slova smyslu potíže s vyčíslitelností škody princip volné dispozice ve vztahu k uplatnění škody účelová nevázanost náhrady škody nelze uplatnit proti vlastníkovi hierarchie náhrady: hlavní je náhrada v €

Odpovědnost za ekologickou újmu definice ekologické újmy § 10 zákona o ŽP (17/1992 Sb.) Ekologická újma je ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů, vznikající poškozením jejich složek nebo narušením vnitřních vazeb a procesů v důsledku lidské činnosti. § 2 zákona o ekologické újmě (167/2008 Sb.) ekologickou újmou je nepříznivá měřitelná změna přírodního zdroje nebo měřitelné zhoršení jeho funkcí, která se může projevit přímo nebo nepřímo; jedná se o změnu na 1. chráněných druzích volně žijících živočichů či planě rostoucích rostlin nebo přírodních stanovištích, 2. podzemních nebo povrchových vodách včetně přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod 5), 3. půdě znečištěním, jež představuje závažné riziko nepříznivého vlivu na lidské zdraví

Odpovědnost za ekologickou újmu základní charakteristika imateriální ztráta, kterou zasahuje nejen případného vlastníka, ale i veřejnost vzniká z protiprávního jednání i jednání v souladu s právem uplatnění i vůči vlastníkovi újma i na těch složkách ŽP, které nejsou věcmi Náprava (§ 27 zákona o ŽP) naturální restituce (1), náhradní plnění (2), peníze (3) oprávněným je stát napravuje primárně původce, vlastník (dotčené nemovitosti), stát

škoda ekol. újma pramen práva OZ Zákon o ŽP definice Objekt vzniká na… Majetková ztráta na věcech, která je vyčíslitelná v € § 10 zákona o ŽP Objekt vzniká na… věci ŽP Vzniká v důsledku... protiprávního jednání Jednání protiprávního i po právu Důsledkem je… snížení ceny (hradí se skutečná škoda + ušlý zisk) ztráta nebo oslabení funkcí ekosystémů Oprávněný vlastník stát Odpovědný Škůdce (zásadně ne vlastník i vlastník Způsob náhrady/nápravy peněžní naturální restituce kompenzace peníze

Zákon č. 167/2008 Sb. o předcházení ekologické újmě a o její nápravě účinnost od 17. 8. 2008 změna dalších zákonů: Zákon č. 114/1992 Sb. (příroda a krajina) Zákon č. 254/2001 Sb. (voda) Zákon č. 334/1992 Sb. (zemědělská půda) Zákon č. 289/1995 Sb. (lesy) Zákon č. 164/2001 Sb. (přírodní léčivé zdroje) Zákon č. 282/1991 Sb. (ČIŽP) provedení směrnice 2004/35/ES o odpovědnosti za ŽP v souvislosti s prevencí a nápravou škod na ŽP

Zákon č. 167/2008 Sb. upravuje právní režim pro předcházení ekologické újmě a pro její nápravu, pokud bezprostředně hrozí nebo pokud vznikla na vybraných složkách ŽP vybrané složky ŽP: chráněné druhy, přírodní stanoviště, vody, půda objektivní odpovědnost provozovatelů vybraných provozních činností dle přílohy č. 1 principy: prevence, odpovědnost původce, PPP