Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Advertisements

Vodní elektrárny Marek Mik.
Vytvořila Beata Duchková
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Vodní nádrž Šance.
Vypracovala Darina Krajská
Vyučující: Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum
Francisova turbína A vše kolem ní Autor: Pavel Barvíř T1.B.
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Digitální učební materiál
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
VODNÍ TURBÍNA Šimon SRP 2. E.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Elektrárny v ČR.
HYDROSFÉRA.
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Energetika.
Vysoké učení technické v Brně
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Šumava je rozsáhlé pohoří na hranici Česka, Rakouska a Německa.
Vodní nádrže.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Kaplanova turbína. Viktor Kaplan -žil v letech den jeho narození patří mezi světová kulturní výročí UNESCO Vynálezce Kaplanovy turbíny (1912)
Základní informace VD a PVE Dalešice
Výroba elektrické energie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak fungují vodní elektrárny
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Příroda naší republiky
Vodní elektrárny.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Rybníky a rybníkářství
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Vypracoval: Martin Půr
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: Vodní díla, vodní turbíny Autor: Ing. Lenka Kurčíková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Přehled velkých vodních elektráren
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Transkript prezentace:

Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374 671 25 Hodonice Jihomoravský kraj barevna.skola@zs.skola-tasovice.cz

K čemu slouží vodní elektrárny Vodní elektrárna slouží k výrobě elektrické energie, jedná se o technologický celek, přeměňující potenciální energii vody na elektrickou energii.

Rozdělení vodních elektráren Vodní elektrárny dělíme na: 1. vodní elektrárny 2. malé vodní elektrárny 3. přečerpávající vodní elektrárny 4. přílivové elektrárny

Malá vodní elektrárna Malá vodní elektrárna je označení pro vodní elektrárny s instalovaným výkonem maximálně do 10 MW včetně. Evropská unie však považuje za MVE vodní elektrárny do výkonu 5 MW.

Přečerpávající vodní elektrárna Přečerpávací vodní elektrárna, zkráceně PVE, představuje typ vodní elektrárny, která si energii v podobě naakumulované vody dokáže sama uložit. Umělou akumulaci vody provádí v době, kdy je elektrické energie přebytek, tedy v době mimo energetickou špičku (např. v noci).

Přílivová vodní elektrárna Přílivová elektrárna je vodní elektrárna, která pro roztočení turbín využívá periodického opakování přílivu a odlivu moře a tím vlastně kinetickou energii rotace Země; de facto nepatrně zpomaluje otáčení Země. Přílivové elektrárny zároveň můžou fungovat i jako přečerpávací elektrárny.

Vodní turbína Vodní turbína je točivý mechanický stroj, který přeměňuje kinetickou či tlakovou energii vody na mechanickou energii. Předchůdcem vodní turbíny bylo vodní kolo. Mezi nejznámější vodní turbíny patří Kaplanova a Francisova turbína

Kaplanova turbína Kaplanova turbína je přetlaková axiální turbína s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád. Turbínu vynalezl profesor brněnské techniky Viktor Kaplan.

Francisova turbína Francisova turbína je typ vodní turbíny, vyvinutý Jamesem B. Francisem. Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě varianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Francisovy turbíny dnes patří mezi nejpoužívanější. Používají se především pro produkci elektrické energie.

Přehrada Přehradní hráz také nazývaná jen přehrada je vodní dílo přehrazující vodní tok (řeku či potok) a zadržující vodu. Tím se vytváří přehradní nádrž (také nazývaná jen přehrada). Výraz suché přehrady (poldery) se někdy používá pro hráze využívané pouze k zachycení vodních přívalů.

Nejvyšší přehrada v České republice Nejvyšší přehradní hráz v České republice je vodní nádrž Dalešice s výškou hráze 100 m.

Nejstarší přehrada v Česku Přehrada Jevišovice Jedna z nejstarších kamenných přehrad ve Střední Evropě, vystavěna v letech 1894 - 1897. Díky svému technickému řešení byla vyhlášena technickou památkou. V současné době je využívána převážně k rybolovu a k rekreaci.

Největší přehrada ve světě Je to největší přehrada světa, která leží v Číně  Hráz je vysoká 185 metrů a dlouhá 1725 metrů. Objem vody  v přehradě je 40 miliard m3 což jsou asi 4 biliony litrů vody. Délka celé přehrady je celých 660 kilometrů a plocha jezera je 1000 km2 Jen pro zajímavost, přehrada je po Velké Čínské zdi druhou stavbou lidskýma rukama, která jde vidět z vesmíru

Vranovská přehrada Největší vodní nádrž na Dyji. Přehradní zeď o délce 292 m a šířce 60 m byla postavena podle švýcarského projektu v letech 1930 až 1933. Na pravém břehu pod přehradní zdí je Největší vodní nádrž na Dyji. Přehradní zeď o délce 292 m a šířce 60 m byla postavena podle švýcarského projektu v letech 1930 až 1933. Na pravém břehu pod přehradní zdí je dosud v provozu elektrárna se třemi turbínami.

Největší přehrada v České republice Lipenská přehrada je vodní dílo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. S rozlohou 48,7 km2 jde o největší přehradní nádrž a vůbec o největší vodní plochu na území České republiky

Děkuji vám za pozornost Doufám, že se vám moje prezentace líbila.