Fyziologie zažívacího systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Trávicí žlázy játra slinivka.
Otázky z fyziologie – přednášky
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
JÁTRA.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus látek a energií
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Endokrinologie pro bakaláře
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Základy přírodních věd
Regulace metabolismu glukózy
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Chemická stavba buněk Září 2009.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Metabolismus lipidů.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Biochemie živin Ludmila Hanáková
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS LIPIDŮ.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Žlázy s vnitřní sekrecí
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava tercie.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Fyziologie zažívacího systému Metabolismus- Proces výměny látek a energie základní podmínka pro zachování existence organismu přeměna živin po trávení a vstřebávání v organismu z chemické energie živin vzniká energie biologická využitelná v organismu na metabolismu se podílí kromě soustavy trávicí také soustava cévní, dýchací a močová. metabolické pochody: ANABOLICKÉ - biosyntéza - vznik nových látek (stavba tkání, skladování energie) KATABOLICKÉ – rozkladné, oxidativní procesy, které uvolňují ze sloučenin energii

Metabolismus živin- cukry Cukry (sacharidy=glycidy=uhlovodany): V potravě přijímáme cukry od nejjednodušších- glukoza, fruktoza, přes složitější- laktoza, sacharoza, maltoza až po cukry složité- škroby Cukry jsou během trávení rozštěpeny na jednoduchou glukozu,ta se vstřebá v tenkém střevě a je odvedena vrátnicovou tepnou do jater, kde je přeměněna na složitý glykogen, ten je postupně opět ve formě glukozy, na základě údajů z glukoreceptorů v hypothalamu, uvolňován do krve a odveden do tkání Stálá hladina krevního cukru-glykémie, je jednou z podmínek homeostázy- je řízena hormonálně : Hormony slinivky-inzulin pumpuje glukozu do buněk, glukagon působí opačně a glykemii srovnává Glukokortikoidy-(hormony kůry nadledvin)-např. adrenalin- ten stimuluje štěpení cukrů v případě zvýšené zátěže

Metabolismus živin- bílkoviny Bílkoviny(proteiny ) jsou složkami enzymů (tělesných katalyzátorů), základem některých hormonů, slouží k tvorbě protilátek, vystavují některé tělesné struktury- svalové bílkoviny, vlasový keratin, pojivový kolagen(kosti, vazivo) Přijaté bílkoviny se štěpí v žaludku a tenkém střevě na na peptidy a aminokyseliny,ty jsou odvedeny vrátnicovou žílou do jater a ty je dávkují do krve, tak aby doputovaly do tkání, kde jsou z nich syntetizovány buněčné bílkoviny Játra umí vyprodukovat jen některé aminokyseliny, tzv. esenciální ale ne, ty musíme přijmout v potravě Při štěpení bílkovin (tzv. deaminace) v játrech vzniká NH3 (amoniak), který je toxický, ten je opět v játrech redukován na netoxickou močovinu , která je ledvinami odfiltrována do moči a vyloučena

Metabolismus živin- tuky Tuky (lipidy) jsou dlouhodobým zdrojem energie, zásobárnou energie v podkoží, základem některých hormonů, vyztužují buněčnou stěnu, chrání neurony (myelin)… V potravě přijímáme tuky ve formě triacylglycerolů (triglycidy), fosfolipidů a cholesterolu. Přeměna tuků probíhá v játrech. a/Triglycidy- tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami- až 95% tuků v krevní plazmě- v játrech jsou vstřebány do lymfy a odvedeny do jater- zde se syntetizují na lipoproteiny a jsou uloženy do podkoží jako tělesný tuk zásobní- 1g=38 kJ energie b/Fosfolipidy- jsou zpevňující složkou buněčných membrán c/ Cholesterol- také složka buň. membrán, myelinové pochvy neuronu, základ pro tvorbu steroidních hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin

Energetický výdej v klidu a při zátěži Energetický výdej má 3 složky: 1/ Bazální metabolismus- tvoří 60-70%celkového energ. Výdaje Slouží pro udržení organismu v chodu (růst, obnova buněk, činnost mozku, svalová práce…) Záleží na tělesné výšce, váze, věku genetice, teplotě prostředí S věkem klesá- 20 let 100%/ 50 let=94%/ 70 let 69% 2/ Termický efekt potravy- 10%- je to energie potřebná pro strávení přijaté potravy 3/ Pracovní metabolismus- podle pohybové aktivity 15-400% bazálního metabolismu- průměrně asi 30% energ.výdeje, sportovci asi 50% Při těžké práci- např. horská etapa Tour de France stoupá až 15%

Pracovní metabolismus podle druhu činnosti Např.horská etapa Tour de France připraví závodník y o 40 000 kJ