KARBOXYLOVÉ KYSELINY KOLEM NÁS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Karboxylové kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
LIPIDY.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
CZ.1.07/1.1.10/
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
zástupci karboxylových kyselin
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Karboxylové kyseliny Petra Ustohalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Soli karboxylových kyselin
Hydroxykyseliny.
Významné karboxylové kyseliny
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

KARBOXYLOVÉ KYSELINY KOLEM NÁS Doplňující prezentace k učivu o karboxylových kyselinách. Bc. Petra Pospíšilová

Karboxylové kyseliny Které karboxylové kyseliny už znáte? Věděli byste, kde tyto kyseliny v přírodě a ve svém okolí hledat? V následující prezentaci je u každé kyseliny uveden její vzorec a triviální název: => Vytvořte podle zobrazeného vzorce název dané kyseliny podle pravidel názvosloví karboxylových kyselin! (Správné řešení si můžete zkontrolovat v tabulce na konci prezentace.) => uhlík (C) = černý; kyslík (O) = červený; dusík (N) = modrý; vodík (H) = bílý

Kyselina Mravenčí Tuto kyselinu používají někteří zástupci hmyzu ke své obraně. => mravenec: po kousnutí vstříkne do rány => nepříjemné pálení pokožky v žahavých trichomech („chloupcích“) kopřiv použití: dezinfekční látka, konzervace potravin Jaký další hmyz používá tuto kyselinu ke své obraně ?

Kyselina octová 8% vodný roztok … ocet => vaření, konzervace potravin 100% … ledová kyselina štiplavě páchnoucí kapalina koncentrovaná leptá pokožku. Video: Odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice.

Kyselina máselná nepříjemný zápach mastná kyselina v živočišných tucích a rostlinných olejích => Její ester můžeme nalézt v másle, z něhož se uvolňuje při jeho žluknutí. v lidském potu Popište z chemického hlediska proces žluknutí másla.

Kyselina Kapronová bezbarvá olejovitá kapalina zápach kozla či propocených ponožek součást rostlin a jejich plodů => kozlíku lékařského jinanu dvoulaločného (ginkgo) => v malinách a meruňkách

Kyselina šťavelová dikarboxylová kyselina v rostlinách ve formě solí => ve špenátu, rebarboře, ve šťovíku (léčitelství) V lidském těle je vytvářena v játrech při látkové přeměně bílkovin. jedovatá šťavelan vápenatý: podílí se na tvorbě ledvinových kamenů.

Kyselina jablečná silně kyselá dikarboxylová kyselina v nezralém ovoci nebo ve víně obsahuje jeden chirální uhlík => tvoří enantiomery => v přírodě se vyskytuje L- kys. jablečná a D- kys. jablečná vyráběna synteticky Kyselina jablečná se označuje také jako E296. Prohlédněte si doma obaly od potravin. Ve kterých potravinách se s touto kyselinou můžete setkat?

Kyselina vinná dikarboxylová kyselina v hroznovém víně a jiném ovoci Získává se při výrobě vína jako vedlejší produkt a má velký vliv na výslednou kvalitu vína. v potravinářském průmyslu a vinařství

Kyselina mandlová v hořkých mandlích antibakteriální účinky použití: lékařství, kosmetický průmysl

Kyselina citrónová nasycená trikarboxylová kyselina v ovoci => nejvíce koncentrovaná v citrusových plodech meziprodukt citrátového cyklu přírodní konzervační látka použití: potravinářský a farmaceutický průmysl Proč se kys. citronová přidává v malém množství při zavařování a výrobě marmelád?

Kyselina jantarová nasycená dikarboxylová kyselina v ovoci => angrešt v Krebsově cyklu => přirozená součást živočišných a rostlinných tkání => regeneruje a omlazuje buňky Co je to jantar ?

Kyselina nikotinová niacin či vitamin B3. => nedostatek vitamínu B3: nemoc pellagra v obilovinách, kvasinkách, játrech a ledvinách použití: lékařství není v cigaretách !!!

Kyselina olejová vyšší mastná nenasycená kyselina v tucích a rostlinných olejích => součást slunečnicového oleje nebo olivového oleje (z oliv lisováním) Jaký olej používáte doma na vaření ? Který z uvedených olejů je podle Vás zdravější a proč?

OPAKOVání Kde můžete tyto kyseliny najít ? Spojte názvy kyselin se správným obrázkem: Kyselina Místo výskytu kyselina octová kyselina citronová kyselina olejová kyselina máselná kyselina mravenčí kyselina šťavelová

řEŠENÍ JAKÉ JSOU NÁZVY UVEDENÝCH KYSELIN? Triviální název Vzorec Název kyselina mravenčí methanová kyselina kyselina octová ethanová kyselina kyselina máselná butanová kyselina kyselina kapronová hexanová kyselina kyselina šťavelová ethan-1,2-diová kyselina

řEŠENÍ JAKÉ JSOU NÁZVY UVEDENÝCH KYSELIN? Triviální název Vzorec Název kyselina jablečná hydroxybutan-1,4-diová kyselina kyselina vinná 2,3-dihydroxybutan-1,4-diová kyselina kyselina mandlová 2-hydroxy-2-fenylethanová kyselina kyselina citronová 2-hydroxypropan-1,2,3- trikarboxylová kyselina

řEŠENÍ JAKÉ JSOU NÁZVY UVEDENÝCH KYSELIN? Triviální název Vzorec Název kyselina jantarová butan-1,4-diová kyselina kyselina nikotinová pyridin-3-karboxylová kyselina kyselina olejová oktadeka-9-enová kyselina

Citace obrázků použitých v prezentaci: Hroznové víno [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.eshop-rychle.cz/bedynkydomu-cz/eshop/8-1-Dalsi-nabidka-ovoce-a-zeleniny/0/5/35-Hroznove-vino/download Mravenec s lupou [online 2011-05-19], dostupné z: http://mikesfrequency-raw.blogspot.com/2010/10/ant-told-me-this.html Mandle [online 2011-05-19], dostupné z: Mravenec [online 2011-05-19], dostupné z: http://rady.chcemschudnut.sk/stale-chudnutie-%E2%80%93-10-najlepsich-potravin-1-cast/ http://www.blizprirode.cz/showdoc.do?docid=86 Kopřiva [online 2011-05-19], dostupné z: Citron [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=629 http://www.eshop-rychle.cz/bedynkydomu-cz/eshop/2-1-Ovocna-bedynka/0/5/32-Citron Ocet [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.pikant-ostrava.cz/katalog-produktu/ocet-kvasny.php Kyselina citronová [online 2011-05-19], dostupné z: Máslo [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.hyperzbozi.cz/zbozi/kyselina%20citronov%E1/ http://asz.cz/redakce/index.php?clanek=49149&lanG=cs&xuser=&slozka=5880&xsekce=6068 Jantar [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.fler.cz/blog/drahe-kameny-sperky Kozel [online 2011-05-19], dostupné z: Šípek [online 2011-05-19], dostupné z: http://casopis.planetazvirat.cz/060819-tato-kup-mi-kozicku-1.html http://www.foreverlookingood.com/plum-benefits Potraviny [online 2011-05-19], dostupné z: Malina, fotoarchiv Petra Pospíšilová http://www.healthline.com/adamimage?contentId=1-002409&id=18104 Gingko [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.ialveo.cz/alveo.php Zákaz kouření [online 2011-05-19], dostupné z: Špenát [online 2011-05-19], dostupný z: http://www.dinarin.cz/art_list.jsp?section=healthcare&article_list_start=100 http://www.moda.cz/Kategorie/Zdravi_a_krasa/20100602_Zelenina_Je_Lepsi_Syrova_Nebo_Varena.html Pellagra [online 2011-05-19], dostupné z: Jablka [online 2011-05-19], dostupné z: http://www.healthline.com/adamimage?contentId=1-002409&id=18103 http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-poradna/100150/podzim-s-vuni-jablek.html Olivový olej [online 2011-05-19], dostupné z: Jojo [online 2011-05-28], dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/tajemstvi-zdravych-jizanu-olivovy-olej_170411.html http://www.plusprovas.cz/vyrobky-plus/3878-jojo-kysele-zizalky Připravila Bc. Petra Pospíšilová jako doplňující materiál k bakalářské práci v roce 2011.