Pro mluvčí romského etnolektu češtiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dejte slova do věty II Put the words between slash marks into the appropriate case. Vzor: Se /sestra/ je vždycky problém. Se sestrou je vždycky problém.
Advertisements

Kamarádi :o) :o).
Practice with Numbers Answer the following questions in Czech. Remember to use the correct case of nouns after numbers. Vzor: Kolik minut má hodina?
Practice with moci Insert the appropriate present tense form of moci into the following sentences. Vzor: Neznáte tady nikoho? ___ vám pomoct já? Neznáte.
Eportfolio Otázka číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
BĚŽÍ, BĚŽÍ, NEPOLEŽÍ, NEMÁ VŮZ ANI SÁNĚ, PŘECE NIKDY NEUSTANE.
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Efektivní učení.
Umělecký styl a odstraňování chyb při studiu češtiny jako cizího jazyka Karolína Štěpánková Západočeská univerzita v Plzni.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Věta vedlejší příslovečná podmínková
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Co je to smíšený pocit? Když se vám tchýně zabije ve vašem úplně novém autě.
Poslechněme píseň: Buď na mě hodná. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Declension Practice Insert the words in parentheses into the following sentences, using the correct case. Vzor: Ten antikvariát musí být kdesi na hlavním.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs In each of the following sentences, change all masculine animate nouns into their feminine counterparts,
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Šest čtyři pět tři osm deset sedm devět dvě jedna.
Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
Opakování, sloveso mít.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
OPAKOVÁNÍ PROBRANÉHO UČIVA – ČTEME PŘÍBĚH.
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Interpunkce v souvětí podřadném
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: březen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_18 TÉMA:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
„A teď mi děti řekněte, čím jsou vaši tatínkové a kde pracují. Tak třeba ty Pepíčku.“ „Prosím, můj tatínek je úředník a pracuje jako prostitut.“ „Prosím.
Pohádka (čtení souvislého textu) Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Něco pro dobrou náladu !. Něco pro dobrou náladu !
Upevnění poznatků o podstatných jménech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jméno autora výukového materiálu
Věta se skládá ze slov Název školy
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
motto „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Podstatná jména Opakování
Anotace: Dědeček vypráví své vnučce Popletenou pohádku. Děti jistě
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ČÍSLOVKY - SKLOŇOVÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_CISLOVKY Název materiálu: Číslovky
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs
AUTOR: Kateřina Křížová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Numerals 0 nula 1 jeden, jedna, jedno 11 jedenáct
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Ten little indians.
Transkript prezentace:

Pro mluvčí romského etnolektu češtiny Cvičení Pro mluvčí romského etnolektu češtiny

Efektivní konceptualizace problému Mateřštinou většiny romských dětí je čeština, přičemž většina z nich nemluví romsky. Výroky „Neumíš dobře česky.“ nebo „Máš problém s češtinou.“ můžou vnímat jako 1) zpochybnění členství, narážku na odlišnost, se kterou nic nenadělají 2) obecněji: jako výrok „Neumíš mluvit.“ tj. jako spouštěč strachu o to, jestli „jsem tady plnohodnotný“, nikoli jako zacílení žáka na předmět učení. Problém lze konceptualizovat částečně jako obyčejně nářeční (nebo dokonce mezirodinný) rozdíl. Částečně jako učení se další (spisovné, oficiální) vrstvě jazyka. Situační zarámování: Ve škole o hodině/ když jdeme do divadla/ v televizi… se řekne… Funkční zarámování: Když nechci urazit/ předvádím krále, dělám novináře….

Logopedická cvičení Přízvuk na předposlední slabice fonetického celku, krácení délek na polodélky rytmus řeči, tleskání na přízvuky, zdůrazňování délek Fonetika: j – Muzeum, Andrea, Kleopatra, kakao (bez vkládání j mezi vokály) ř – běžné jazykolamy tl→ etn. kl (tlustý, potloukl, tlachá, matlá) ps→ etn. pc (psaní, psi, psovod, Psáry) hř → etn. ř (hřeben, hříbě, hřmí) chř→etn. kř (chřipka, chřípí, machři) asimilace sykavek (Saša, sušenky, sluší, sešup) – tj. oproti etnolektnímu Šaša,…

Cvičení skloňování Cizí slova –izmus, -um (v etn. často nebývá skloňováno vůbec) (Nákupní) centrum: Kdes byl?/ Kam jdeš?/ Odkud jdeš?/ V období komunizm___./ Před komunizm__... Slova vzoru „pán, předseda“, pl. 1. vs. 4. pád: Čtení textu s obrázky místo skloňovaných osob.

Morfosyntax Instrumentál předložkový a bezpředložkový Předložka za Pojedu…. (auto, letadlo, vlak) Budu mít nudle (mák, kečup, kakao) Prolezu (tunel, okno, díra) Udělám to (nohy, prsty, ruce, vidlička, nůž) Neudržela se (smích) Předložka za Jak by se řeklo spisovně… Brečím za tátou, umírá za svojí ženou, jsem smutná za mámou,…?

Rozlišování směru (kam) a místa (kde) Projevuje se u příslovců, předložek i u pádů Přiřaď buď k jdu nebo jsem Tady, kde, venku, do práce, na Václavské náměstí, u nás, k nám, na oběd, na obědě, na koně, na koni, kde, kam, sem, v práci, u kamarádky, na výstavu, na výstavě, do obchodu, v obchodě…

Konstrukce s počítanými předměty 1) Nejdřív jenom sousloví: Počítejte do osmi: jeden kůň/pán/kluk/koruna, dva koně,….. Pět koní, šest koní Hodně, málo, několik, dost, pár, tolik, kolik…+ konkrétní pods. jména 2) S procvičenými souslovími celé věty: Jeden kůň šel. Pět …… Jedna koruna mi chybí. Deset ……. Nebyl tam jeden člověk, ale víc. Kolik přesně ………? My tři to svedeme sami. (5 lidí, mluv o nás) Jeden člověk se tam nevejde. Deset…… Jedna koruna nestačí. Pět korun ….. To není jeden problém. ……víc…… Není nás málo. (Dořekni) ………………dost. Nejsem doma sama. (Dořekni) ………… hodně. Můžu to udělat sama. (Pět lidí řekne o sobě) …………………..