SOUPIS STAVEBNÍCH PRACÍ, DODÁVEK A SLUŽEB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nepředvídatelné práce a jejich úhrada v rámci fondů EU
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
Aspe - systém pro řízení stavebně investičních projektů
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Nástroje územního plánování
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Zadávání veřejných zakázek §§§
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1. Poskytování informací komunikace mezi uchazečem a zadavatelem Dobrá praxe = Otevřenost 2 kvalita & množství forma a způsob uveřejňování a poskytování.
SOUPIS STAVEBNÍCH PRACÍ, DODÁVEK A SLUŽEB
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Smluvní výtahy ve výstavbě Poptávka, nabídka, smlouva o dílo, plnění
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Propočet: stanovení orientační ceny stavebního objektu a stavby
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
NÁKLADY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a MOŽNOSTI JEJICH KONTROLY IODA, z.s. ČVUT Fakulta dopravní.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
ZÁKON O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK č.134/2016 Sb.
Požadavky na položkový rozpočet u zakázky na stavební práce
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

SOUPIS STAVEBNÍCH PRACÍ, DODÁVEK A SLUŽEB Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 230/2012 Sb., účinná od 1.9.2012

PŘÍSLUŠNÁ DOKUMENTACE Obecný odkaz na tento pojem je v § 44 odstavec 4 zákona, kde je uvedeno: Zadávací dokumentace veřejných zakázek na stavební práce musí kromě náležitostí uvedených v odstavci 3 obsahovat příslušnou dokumentaci v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem zpracovanou do podrobností, které specifikují předmět veřejné zakázky v rozsahu nezbytném pro zpracování nabídky, Vyhláška stanoví v § 1, že příslušnou dokumentací se rozumí dokumentace určující stavbu v technických, ekonomických a architektonických podrobnostech, které jednoznačně vymezují předmět veřejné zakázky……… Podle § 1 odst. 3 vyhlášky platí, že pro všechny stavby je příslušnou dokumentací projektová dokumentace pro provádění stavby.

ZATŘÍDĚNÍ OBJEKTŮ Nová povinnost zadavatele zatřídit stavební objekt dle klasifikace Klasifikace je stanovena – viz. Doporučení MMR JKSO (Jednotná klasifikace stavebních objektů) Dostupné na stránkách MMR, RTS, popřípadě jinde Nelze předvídat důsledky nesplnění této povinnosti www.cenovasoustava.cz www.rts.cz www.mmr.cz

SOUPIS PRACÍ Důraz na jeho úplnost a podrobnost pro následné ocenění, vazba na § 44 odstavec 1 zákona, odpovědnost zadavatele Vyhláška v § 4 zdůrazňuje podrobnost a obsahové vymezení položek tak, aby je bylo možné jednotně ocenit. Pro vyjasnění obsahu je použit pojem „Cenová soustava“ – viz § 11 vyhlášky www.cenovasoustava.cz Cenová soustava je popis technických, kvalitativních a obsahových podmínek jednotlivých položek stavebních prací RTS, ÚRS – cenová soustava – buď volně přístupná a v ZD je odkaz kde, nebo musí být součástí zadávací dokumentace.

SOUPIS PRACÍ Každý stavební objekt, inženýrský objekt a provozní soubor, definovaný příslušnou dokumentací, musí mít vlastní soupis prací. Není zákaz aby jich měl více (řemesla) Ke každému soupisu prací musí být přiložena rekapitulace ve všech úrovních členění soupisu tak, jak byla tato členění použita (např. stavební díly, funkční díly, případně jiné obdobné členění). Rekapitulaci vymezuje zpracovatel soupisu Pokud je stavba popsána ve více soupisech, podklady pro zpracování nabídkové ceny musí obsahovat rekapitulací všech soupisů. Jde o zajištění obsahové jednotnosti nabízených cen.

POLOŽKA STAVEBNÍCH PRACÍ Každá položka v soupisu musí mít následující parametry pořadové číslo položky, číselné zatřídění položky, pokud je možné danou položku zatřídit, s označením cenové soustavy,pokud je použita, popis položky jednoznačně vymezující druh a kvalitu prací, dodávky nebo služby, s případným odkazem na jiné dokumenty, zejména technické a cenové podmínky, měrnou jednotku, množství v měrné jednotce, výkaz výměr k uvedenému množství. Nejsou vymezený důsledky pokud bude některý povinný údaj chybět, ale lze očekávat následně negace zejména u zakázek, kde jsou peníze EU

VÝKAZ VÝMĚR Pozor na záměnu pojmu, jde o výpočet množství Povinně u každé položky (nesmysl, ale platí) - u mnoha nemá význam – přesuny hmot - u množství 1 je rovněž nelogický. Jsou možné odkazy na jiné výpočty Bude stanovisko MMR

VEDLEJŠÍ A OSTATNÍ NÁKLADY Nejzásadnější změna proti stávajícímu stavu Vedlejší náklady jsou spojené s umístěním stavby a jsou v podstatě totožné s bývalými VRN Ostatní náklady jsou náklady na splnění obchodních podmínek (pojištění, bankovní záruky apod.) a dříve nebyly součástí soupisu Musí mít svůj vlastní soupis (musí tedy být i v rekapitulaci soupisů) Podmínky pro jejich ocenění musí stanovit zadavatel v zadávací dokumentaci Jsou součástí Cenové soustavy RTS www.cenovasoustava.cz

ELEKTRONICKÁ PODOBA SOUPISU Elektronická podoba soupisu musí mít otevřený formát, který umožní transfery dat a jejich zpracování různými softwarovými produkty pro sestavení nabídkové ceny a zároveň se jedná o formát volně dostupný (tedy ne PDF nebo specielní program) Standardně EXCEL nebo XML formát. Elektronická podoba soupisu prací musí být pro danou veřejnou zakázku jednotná. Zadavatel v zadávací dokumentaci uvede pokyny týkající se struktury údajů, jejich formátu a metodiky pro jejich zpracování. www.stavebnionline.cz www.mmr.cz

OSTATNÍ SOUVISEJÍCÍ INFORMACE 1 Uvádění obchodních jmen v soupisu jen výjimečně, ve chvíli, kdy lze objektivně odůvodnit, jinak pořád platí jejich zákaz Zadavatel musí podrobně a přesně popsat způsob zpracování nabídkové ceny v zadávacích podmínkách Zadavatel musí zkontrolovat všechny nabídky v rozsahu soupisů stavebních prací (není jasné co to přesně znamená) Podmínky, zda může být v soupisu 0,- Kč nebo ne stanoví zadavatel, vyhláška otázku zpracování nabídkové ceny neřeší.

OSTATNÍ SOUVISEJÍCÍ INFORMACE 2 Není jasné právo zadavatele na elektronickou formu položkových rozpočtů Pozor na nově zaváděnou kontrolu hospodárnosti (ROP) Nutnost upřesnit smlouvy se zpracovateli příslušné dokumentace a soupisu – vady v nich a důsledky

OSTATNÍ SOUVISEJÍCÍ INFORMACE 3 Soupis je součástí textové části zadávací dokumentace – jde tedy na profil Pozor na změny soupisu na základě dotazů dodavatelů – nutné prodloužení lhůty pro podání nabídek Kontrola rozpočtů zahrnuje i kontrolu splnění zadavatelem provedených změn. Kontrola nabídek v rozsahu soupisů jen SW řešením, jinak nemožná.

Sestavení soupisu Sestavení soupisu Dílčí soupisy řemesel Obchodní názvy / Technické popisy – Dílčí soupisy řemesel Sestavení předpokládané hodnoty objektů Sestavení VN a ON Samostatný soupis

Soupis do ZD na stavbu Kontrola Tisková podoba Elektronická podoba – xls / xml Podmínky pro zpracování nabídky Úvod soupisu – popis podmínek

Dodatečné informace k ZD Oprava – nový dílčí soupis Změna – formou dodatku

Sestavení nabídkové ceny dodavatelem Import soupisu Doplnění jednotkových cen Rekapitulace – automaticky / kontrola ceny Kontrola oceněného soupisu a rozpočtu – tisk a e.soupis Obsah nabídky - Celková nabídková cena Návrh smlouvy / nabídkový rozpočet

Posouzení nabídek Soupis prací ze ZD Rozpočet projektanta Jiný kontrolní rozpočet Import nabídkového rozpočtu Všechny nabídky po sobě Kontrola formátu

Posouzení nabídek Posouzení úplnosti cenových nabídek Všechny soupisy Položky – nechybí / nepřebývá Změna údaje v položce Neoceněná položka vyznačit rozdíly Posoudit rozdílnost – vyřadit ANO / NE Protokol – obsahuje rozdíly – důvody pro každou nabídku – formální správnost

Posouzení nabídek Posouzení cen Posouzení celkových nabídkových cen Rekapitulace nabídek s cenami objektů / soupisů Nastavení srovnávací hladiny průměr nabídek / předpokládaná hodnota / jiný srovnávací rozpočet Rekapitulace ve vztahu k srovnávací hladině Posouzení objektu / soupisu / díl / položka Extrémy v cenách / příčiny mimořádně nízké ceny

Posouzení nabídek Protokol o výsledku posouzení ceny Včetně komentáře - odůvodnění

Posouzení nabídek Posouzení hospodárnosti Není ze zákona Poskytovatel dotace – pravidla Informativně – očekávaný problém Protokol ? Co s ním ?

Posouzení ceny Mimořádně nízká nabídková cena Uzavření smlouvy Žádost o vysvětlení Vysvětlení Posouzení vysvětlení – rozhodnutí Uzavření smlouvy Položkový rozpočet z nabídky Snížení ceny – hospodárnost - projednat

Další informace najdete na: www.rts.cz www.stavebnionline.cz www.stavebnistandardy.cz www.cenovasoustava.cz Tato prezentace je ke stažení na www.stavebnionline.cz Děkujeme za pozornost.