Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁKLADY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a MOŽNOSTI JEJICH KONTROLY IODA, z.s. ČVUT Fakulta dopravní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁKLADY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a MOŽNOSTI JEJICH KONTROLY IODA, z.s. ČVUT Fakulta dopravní."— Transkript prezentace:

1 NÁKLADY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a MOŽNOSTI JEJICH KONTROLY IODA, z.s. ČVUT Fakulta dopravní

2 KALKULACE NÁKLADŮ a JEJICH KONTROLA ZADAVATELI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK STAVEBNÍ OBJEKT vs. DOPRAVNÍ VÝKON Ve STAVEBNICTVÍ -existují ceníky (orientačních a směrných) cen materiálů a stavebních prací -existuje normativní základna pracnosti (množství práce) a spotřeby materiálu jednotlivých stavebních prací uvedených v ceníku -lze na základě výkazů výměr (v projektu) přesně stanovit rozsah prací dodavatele -ke kalkulaci nákladů na realizaci stavby je možno využít širokou datovou základnu společností (ÚRS, Callida, RTS aj.) -existuje (byť jen obecně uznávaná) struktura a metodika kalkulace nákladů -odběratel a dodavatel spolu obvykle uzavírají smlouvu, jejíž součástí je detailní položkový rozpočet -výběrová řízení probíhají obvykle s využitím tzv. slepých (položkových) rozpočtů DODAVATEL STAVBY realizuje stavbu BEZ DOTACÍ. (příp. příjemcem dotací je investor) Pro DOPRAVNÍ OBSLUŽNOST -NEexistují ceníky (orientačních a směrných) cen dopravních výkonů -NEexistuje normativní základna pracnosti a spotřeby pohonných hmot, energií jednotlivých dopravních výkonů -NEexistuje klasifikace (kategorizace) dopravních prostředků, o kterou by se opírala normativní základna -NEprovádí se soupis prací (svým způsobem obdoba výkazu výměr) anebo je tento často bagatelizován na pouhý rozsah dopravních výkonů -NElze využít žádnou oficiální (ani komerční, ani nekomerční) datovou základnu -NEexistuje žádná legislativně předepsaná metodika kalkulace nákladů -objednatel a dopravce spolu obvykle uzavírají smlouvu (jejíž plnění je navíc často dlouhodobé), ve které deklarují pouze hrubé členění nákladů DOPRAVCE realizuje dopravní výkon JEN DÍKY DOTACÍM.

3 DOTACE NA ZAJIŠTĚNÍ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI podle poskytovatele dotace a podle druhu dopravy V roce 2014 byly celkové dotace ve výši téměř cca 20 mld. Kč. Z toho šlo téměř 6 mld. Kč na autobusovou (VLD bez MHD) a necelých 14 mld. Kč na železniční (ŽOD) dopravu.

4 DOTACE NA ZAJIŠTĚNÍ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI na železniční osobní dopravu a na autobusovou dopravu V roce 2014 byly celkové dotace do ŽOD ve výši téměř 14 mld. Kč, z čehož 48% bylo z rozpočtu krajů (resp. 70% spolu s dotací MD krajům) a 30% šlo z rozpočtu státu (MD). V roce 2014 byly celkové dotace do VLD (bez MHD) ve výši téměř 6 mld. Kč, z čehož 90% bylo z rozpočtu krajů a 10% z rozpočtu obcí.

5 Pokud se Vám naše prezentace líbila, budeme rádi, začnete-li také využívat naše webové databáze: http://www.ioda.cz a http://www.vyrocenky.cz


Stáhnout ppt "NÁKLADY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a MOŽNOSTI JEJICH KONTROLY IODA, z.s. ČVUT Fakulta dopravní."

Podobné prezentace


Reklamy Google