Pokusy s droždím Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Husté pokusy a akce z Plzně a Stříbra
Advertisements

Kouzelný den v laboratoři na SOŠ ve Veselí nad Lužnicí
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
200 g HERY Zpět na HERU Zpět na HERU, MOUKUHERUMOUKU.
Bouřka pod vodou.
Pokrmy z brambor.
Vánoční perníková vesnička
Podle žáků kvarty gymnázia TGM Hustopeče
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Praktikum - mikrobiologie
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
1. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK WOrld - DIdo - AttacK.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jak uvařit guláš a´la Kočka
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Bramboráky.
Vanilkové rohlícky. Ingredience Na obalení: Cukr moucka 8dkg vlašské ořechy 28 dkg hladká mouka 20dkg máslo 8dkg cukr moučka.
200 g másla 200 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 4 vejce 300 g polohrubé mouky šťáva z citrónu nebo citrónovou kůru trochu mléka.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Ořechovo medové řezy Medovník.
Směsi Opakovací otázky
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Základní skupiny organismů
Základní skupiny organismů
Sinice jsou Sinice jsou velice jednoduché prokaryotické organismy - s jistým zjednodušením je možno říci, že se jedná o gramnegativní bakterie s chlorofylem.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Čokoládové muffiny Ingredience: Pokračujete kliknutím.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Lasaně zapečené se zeleninou
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Efektní chemické pokusy
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
280 g hladké mouky 140 g másla 50 g mletých ořechů 10 g droždí kávová lžička cukru 2 lžíce mléka citronová šťáva citronová kůra kávová lžička mletého.
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Mramorová bábovka Od babičky.
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
Donuty. Donuty pečené ve speciální „pekárně“ Příprava těsta a pečení: Sypké suroviny smíchat.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
BANÁNOVÉ CHIPSY (Mustafa) 20/08/15 | Recept | GhanaGhana
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Uděláme si odměrku (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 6. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČEPAUGŠ (Anita a Zulaj) 21/01/15 | Recept | Č e č ensko Č e č ensko
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Třídění živých organismů
Recept – Hororové cupcakes
Šlehačkový dort s ovocem
LÍVANCE pancakes.
VY_32_INOVACE_09_PRV_Voda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Pokus. konec.
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Blanka Kusá
Název projektu: Moderní škola
Recepty ,udělej si sám’.
Transkript prezentace:

Pokusy s droždím

Droždí obsahuje malinkaté zvířátka – jmenují se kvasinky. Nejsou vidět pouhým okem, pouze mikroskopem. Teďka si uděláme pokus, jak kvasinky budou pracovat Droždí

-Balonek -Cukr ( je jedno jaký ) -Mouka ( je jedno jaká ) -Nádoba s úzkým hrdlem -Noviny -Horkou vodu -Suché droždí Ingredience

Podložíme novinama – aby se při pokusu neudělal veliký nepořádek Připravíme si nádobu z úským hrdlem a nalijeme vodu Do nádoby s vodou nasypeme droždí, několik lžiček cukru a mouky Potom pořádně zamícháme Na úzké hrdlo nasadíme balonek Postup přípravy

Co se bude dít Jakmile se probudí kvasinky, začnou jíst cukr a mouku a tím budou vylučovat oxid uhličitý ( CO2 ), tedy balónek se začne nafukovat

Další pokusy s kvasinkama Můžete také vyzkoušet odolnost kvasinek – třeba smícháme sůl a cukr nebo nasypeme jenom mouku. Také můžete třeba použít i jar. Když se jim tedy bude dařit balonek se nafoukne, když ne tak zůstane tak jak byl