Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bouřka pod vodou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bouřka pod vodou."— Transkript prezentace:

1 Bouřka pod vodou

2 Pomůcky obličejový kryt byreta s nástavcem kádinky 100 a 250 ml
zkumavka a držák

3 Chemikálie kyselina sírová koncentrovaná (H2 SO4)
manganistan draselný (KMnO4) ethanol

4 Postup Několik ml koncentrované kyseliny sírové nalijeme do kádinky (100ml). Pomocí byrety přemístíme kyselinu do zkumavky. Kyselinu převrstvíme několika ml ethanolu, převrstvujeme opatrně, aby se kapaliny nepromíchaly. Stěny zkumavky musí být suché.

5 Postup Ve zkumavce je vidět rozhraní mezi kyselinou sírovou a ethanolem. Ve spodní části zkumavky je umístěna kyselina, v horní části ethanol.

6 Postup Zkumavku je vhodné chladit ponořením do kádinky (250ml) s vodou, popřípadě ledem. Do zkumavky vhodíme pár zrnek manganistanu draselného. Po chvilce se na rozhraní obou kapalin tvoří jiskry.

7

8 Chemická rovnice 2 KMnO4 + H2SO4 → Mn2O7 + K2SO4 + H2O
Vznikající oxid manganistý (Mn2O7) prudce reaguje s ethanolem za vzniku jisker, které se tvoří na rozhraní kyseliny a ethanolu. Dalším produktem je síran draselný (K2SO4) a voda.

9 Vysvětlení pokusu Reakcí kyseliny sírové a manganistanu draselného vzniká oxid manganistý, který prudce oxiduje ethanol. Oxid manganistý se při styku s ethanolem rozkládá za vzniku tepla, které způsobí jiskření. Jiskry vznikají na rozhraní kyseliny a ethanolu.


Stáhnout ppt "Bouřka pod vodou."

Podobné prezentace


Reklamy Google