(pavel.simoncik@eru.cz) Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Informace k individuálního projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Setkání starostů zlínského kraje
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Distribuce a prodej elektřiny
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Výroba elektrické energie - obecná část
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Kód vzdělávacího materiálu:
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Přehled a stav avizovaných systémových úprav
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Aktuální informace k hodnocení strategií MAS
Služby následné péče.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Katedra finančního práva a národního hospodářství
RIZIKO.
Vykazování postupu nebo stavu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Procesy ČEZ Distribuce
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Cyklus malého projektu
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

(pavel.simoncik@eru.cz) Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“ provozovatele distribučních soustav. Ing. Pavel Šimončík (pavel.simoncik@eru.cz) Semináři k V. Výzvě Smart Grids, Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Obsah: - Návrh novely vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny - Návrh novely vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou

Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (vztahy mezi PDS) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP* Zavedení nových definic (pojem nadřazená soustava pro řešení vztahů mezi přenosovou soustavou, (regionálními) distribučními soustavami a (lokálními) distribučními soustavami. Řešení poskytování náhrad v důsledku událostí v nadřazené soustavě a následné finanční vyrovnání. Základní koncept zůstává částečně zachován: Definice pro nadřazenou a podřazenou soustavu se nezavádí. Je řešeno pouze popisem situace. Zavádí se definice krátkodobého přerušení. Základní koncept zůstává zachován, tj. náhradu poskytuje provozovatel té soustavy, do které je zákazník/výrobce elektřiny připojen, nicméně náklady mu pak poskytne provozovatel té soustavy, ve které došlo k porušení standardu, které způsobilo porušení standardu v jeho soustavě. * veřejný konzultační proces (plán přelom srpen a září)

Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (uplatňování náhrad za nedodržení standardu) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Přepracování postupů a lhůt pro poskytnutí náhrad za porušení standardu. Dodržování smluvní logiky (souslednosti) při uplatňování náhrad. Základní koncept zůstává zachován: náhrady na žádost zákazníka/výrobce, náhrady s automatickým principem výplaty, nové termíny pro uplatnění náhrady a vyplacení náhrady mezi účastníky trhu). Pouze změna v odložené účinnosti pro náhrady s automatickým principem výplaty – návrh od r. 2021. Základní koncept zůstává zachován, tj. PDS/obchodník - zákazník/výrobce komunikují na základě smluvních vztahů.

Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (finanční kompenzace) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Globální navýšení náhrad u (téměř) všech standardů. Základní koncept zůstává zachován: navýšení finanční kompenzace, zrušení slev ze služby distribuční soustavy a zavedení fixní částky (standard ukončení přerušení a standard plánovaného omezení), naopak zavedena sleva ze služby distribuční soustavy u standardu kvality napětí (50% z ceny zajišťování distribuce elektřiny pod dobu trvání snížené kvality).

Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (nové standardy) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Zavedení nových distribučních i dodavatelských standardů a rušení stávajících Základní koncept zůstává zachován: Standard pro vyřízení žádosti na změnu distribuční sazby (dodavatel i distributor) Návrh na zrušení standardu pro dodržení schůzky se zákazníkem.

Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (vykazování kvality dodávek elektřiny) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP Změna pravidel pro vykazování kvality dodávek elektřiny (obchodník i distributor) Zavedení nového ukazatele pro vykazování kvality (MAIFI) Základní koncept zůstává zachován u PDS, u obchodníků se přitvrzuje: PDS (nerozlišuje se mezi regionálními a lokálními) budou vykazovat ERÚ souhrnnou zprávu o dosažené úrovni kvality distribuce elektřiny (ne jen na žádost ERÚ). U obchodníků byl původní koncept vztažen na > 1000. Nový návrh je vztažen obchodníky, kteří dodávají zákazníkům (tj. dotkne se všech obchodníků s min. 1 zákazníkem). Základní koncept zůstává zachován, ovšem s rozdílem, že vykazovat budou pouze PDS s > 90 000 zákazníky.

Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (další změny) Doplnění mírně upravených (v logice vyhlášky) kategorií přerušení do Přílohy č. 4, které byly doteď pouze v PPDS. Formuláře na náhrady se mění na obsahové náležitosti žádosti (Přílohy č. 1 – č. 3).

Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP* Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou (změny v oblasti působení na krátkodobých trzích a v oblasti zajišťování regulační energie) Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP* Zavedení nové platformy pro nákup regulační energie. Uzavření vyrovnávacího trhu s regulační energií. Základní koncept zůstává zachován. Nově dochází: k upřesnění obchodování na krátkodobých trzích s elektřinou (denní a vnitrodenní trh) – z důvodu jednotného propojování krátkodobých trhů v rámci EU, k upřesnění postupu pro předkládání údajů z dvoustranných obchodů a vypořádání energie ve stavech nouze, k upřesnění postupu pro poskytování N-PpS provozovatelem DS. * veřejný konzultační proces (plán přelom srpen a září)

Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou (další) Návrh ze dne 20. 6. 2019 již neobsahoval Návrh do VKP Upřesnění procesu pozastavení změny dodavatele stávajícím dodavatelem při probíhající změně dodavatele elektřiny. Zavedení nového paragrafového znění postupu pro podání žádosti o poskytnutí služby PS a DS u nově vzniklého předávacího místa mezi PS a DS a mezi DS navzájem. Upřesnění doby sjednávání RK účastníky trhu u DS připojené k PS a u DS připojené k jiné DS. Upřesnění vykazování ostatní spotřeby provozovatele LDS a vykazování ztrát. Změna dodavatele (žádost o ukončení a pozastavení nebo zastavení procesu změny dodavatele). Změna poskytnutí služby PS a DS u nově vzniklého předávacího místa. Změna postupu sjednávání RK. Změna přílohy č. 11 – výkaz o měsíční spotřebě elektřiny v LDS

Děkuji za pozornost