Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktuální informace k hodnocení strategií MAS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktuální informace k hodnocení strategií MAS"— Transkript prezentace:

1 Aktuální informace k hodnocení strategií MAS

2 Obecně k hodnocení žádostí o podporu strategií CLLD (SCLLD)
Žádost podalo všech 179 standardizovaných MAS. Všechny MAS mají svou žádost buďto v procesu hodnocení, nebo jejich žádost byla již schválena. Výjimku představují dvě MAS, jejichž žádost byla zamítnuta v průběhu roku Tyto MAS budou mít možnost podat novou žádost ve 3. výzvě k předkládání žádostí o podporu SCLLD, kterou MMR–ORP plánuje vyhlásit v průběhu dubna. Vstupujeme do poslední třetiny procesu hodnocení/schvalování SCLLD. Většina žádostí již prošla 2. vlnou hodnocení formálních náležitostí a přijatelnosti a podstoupí už jenom poslední úpravy (pokud již nebyly schváleny). V souladu s Obecným nařízením (č. 1303/2013) musí být proces hodnocení/schvalování SCLLD kompletně ukončen do konce roku Současný stav hodnocení nasvědčuje tomu, že tento termín bude dodržen. MMR–ORP nicméně průběžně využívá všechny dostupné prostředky k tomu, aby proces v maximální možné míře urychlilo. Počet schválených žádostí o podporu SCLLD v roce 2017 dynamicky narůstá, jen v průběhu března bylo schváleno 23 žádostí (stav k 30. březnu).

3 Faktory ovlivňující rychlost schvalování žádostí o podporu SCLLD
Mezi faktory, které prodlužují proces schvalování žádostí o podporu SCLLD, lze zařadit: velký počet standardizovaných MAS v ČR, přičemž všechny plánují na svém území implementovat integrovaný nástroj CLLD a požádaly o podporu svých integrovaných strategií; některé MAS podaly žádost opakovaně, nevyhovující kvalitu mnoha žádostí, která se odráží v delší době potřebné na provedení hodnocení, vyhotovení souvisejících protokolů a v opakovaném vracení žádostí o podporu SCLLD k úpravám a doplnění, nedostatečnou reakci MAS na připomínky/požadavky MMR–ORP a ŘO na úpravu žádostí, která má za následek opakované vracení žádostí o podporu SCLLD žadatelům k dalšímu přepracování, s výše uvedeným bodem souvisí i časté žádosti žadatelů o prodloužení lhůt na doplnění/úpravu žádostí, velký počet žádostí o podporu SCLLD byl podán v posledních dnech trvání výzev – to v následujících týdnech vytvořilo vysoké kapacitní nároky na hodnocení a administraci žádostí, občasné technické problémy související s funkčností systému MS2014+.

4 Opatření vedoucí ke zrychlení hodnocení žádostí o podporu SCLLD
Je nutno poznamenat, že proces schvalování je metodicky nastaven tak, aby byl časově co nejméně náročný a současně byla zachována kritická úroveň kvality schválených dokumentů. Pro zrychlení procesu schvalování v jeho průběhu přijalo MMR–ORP několik opatření, mezi které lze zařadit přijetí nových interních pracovníků na oddělení podpory venkova, navýšení počtu externích hodnotitelů formálních náležitostí a přijatelnosti SCLLD, omezení prezenčního jednání velké komise ŘO (resp. nahrazení prezenčního jednání korespondenčním hlasováním) nebo přijetí metodického stanoviska zavádějícího třetí vlnu hodnocení. V únoru 2017 také došlo k vydání dalšího metodického stanoviska, kterým byla zrušena povinnost jednání velké komise ŘO v případech, kdy jsou v rámci dané vlny věcného hodnocení všechna dílčí hodnocení relevantních ŘO rovna „Ano s výhradou“.

5 Stav hodnocení žádostí z 1. výzvy (stav k 30. březnu)
Zaregistrováno 165 Odesláno do 1. vlny věcného hodnocení 150 Ukončeno v rámci hodnocení FN+P 15 Ukončeno v rámci věcného hodnocení 4 Staženo žadatelem 3 Schváleno 70 Vydány akceptační dopisy 59 Odesláno do 2. vlny věcného hodnocení: 124 Odesláno do 3. vlny věcného hodnocení: 72

6 Stav hodnocení žádostí z 2. výzvy (stav k 30. březnu)
Zaregistrováno 36 Odesláno do 1. vlny věcného hodnocení 30 Hodnoceno v 1. vlně hodnocení FN+P 4 Ukončeno v rámci hodnocení FN+P 2 Ukončeno v rámci věcného hodnocení Staženo žadatelem Schváleno Vydány akceptační dopisy Odesláno do 2. vlny věcného hodnocení: 1 Odesláno do 3. vlny věcného hodnocení: 1

7


Stáhnout ppt "Aktuální informace k hodnocení strategií MAS"

Podobné prezentace


Reklamy Google