Národní akční plán adaptace na změnu klimatu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Operační program Životní prostředí. Finanční rámec OPŽP 2,6 mld. €
Tématické zaměření. 1- Inovativní a sociálně odpovědný DR 1.1. Zlepšování rámcových podmínek a vyváženého přístupu ke znalostem zlepšení strategických.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Jakub Horecký odbor obecné ochrany přírody a krajiny Jana Paluchová odbor energetiky a ochrany klimatu Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Aktuální informace o KAP a MAP
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Regionální environmentální centrum ČR
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Regionální akční plán / ITI
Příprava programového období 2014–2020
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Kalamitní situace - opatření
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Transkript prezentace:

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu XIX. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE POZEMKOVÉ ÚPRAVY Plzeň, 5. října 2016 Linda Franková odbor obecné ochrany přírody a krajiny

Adaptační strategie Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR schválená vládou v říjnu 2015 usnesením č. 861 identifikuje nejvíce postižené oblasti změnou klimatu: - lesní hospodářství - zdraví a hygiena - vodní hospodářství - cestovní ruch - zemědělství - doprava - sídla - průmysl a energetika - biodiverzita - mimořádné události definuje adaptační opatření do r. 2020 s výhledem do r. 2030 vyhodnocení a aktualizace adaptační strategie proběhne k roku 2020 a následně v intervalu 10 let http://www.mzp.cz/cz/adaptace_na_zmenu_klimatu

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu Národní akční plán adaptace na změnu klimatu (NAP adaptace) implementuje „adaptační strategii“ a rozpracovává adaptační opatření do konkrétních úkolů vzniká v široké meziresortní spolupráci – jedná se o úkol pro všechny členy Vlády ČR stanovený usnesením o schválení adaptační strategie koordinátorem zpracování je MŽP termín pro předložení Vládě ČR je do konce roku 2016 vzniká od ledna 2016 v tematických pracovních skupinách (členěných dle projevů změny klimatu, viz dále) opatření z adaptační strategie => multikriteriální analýza (podklad pro určení priorit) => formulace konkrétních úkolů, termínů a gestorů

Zaměření NAP adaptace dle projevů změny klimatu Dlouhodobé sucho Povodně a přívalové povodně Zvyšování teplot Extrémní meteorologické jevy (vydatné srážky, extrémně vysoké teploty, extrémní vítr) Požáry v přírodě NAP adaptace obsahuje: textovou část s popisy jednotlivých projevů a dopadů změny klimatu tabulkovou část s úkoly pro řešení všech projevů změny klimatu

Hlavní cíle pro řešení dlouhodobého sucha pro které jsou v NAP adaptace stanoveny opatření a konkrétní úkoly s termíny a gestory: Ochrana a obnova přirozeného vodního režimu v lesích Zvýšení efektivity pozemkových úprav s ohledem na ZK Zastavení degradace půdy nadměrnou erozí, vyčerpáním živin, ztrátou organické hmoty a utužením Omezení vzniku a dopadů zemědělského sucha Zlepšení hospodaření se srážkovými vodami v sídlech jejich využíváním Zvýšení přirozené retenční schopnosti vodních toků a niv Efektivní ochrana a využívání vodních zdrojů Minimalizace znečištění povrchového odtoku Adaptace staveb na změnu klimatu

Hlavní cíle pro řešení dlouhodobého sucha Podpora adaptability sídel snižováním stopy urbanizovaných území Zvýšení ekologicko-stabilizačních funkcí a prostupnosti krajiny Zajištění flexibility a spolehlivosti dopravního sektoru s ohledem na projevy změny klimatu Zajištění bezpečnosti průmyslových zařízení vzhledem k očekávaným dopadům ZK Ochrana obyvatelstva, systém včasného varovaní před mimořádnými událostmi Rozvoj a posílení integrovaného záchranného systému

Hlavní cíle pro řešení povodní Zmírňování následků povodní v urbanizovaném území Zvýšení efektivity pozemkových úprav s ohledem na změnu klimatu Ochrana obyvatelstva, systém včasného varovaní před mimořádnými událostmi Rozvoj a posílení integrovaného záchranného systému Zvýšení přirozené retenční schopnosti vodních toků a niv Ochrana a obnova přirozeného vodního režimu v lesích Zastavení degradace půdy nadměrnou erozí, vyčerpáním živin, ztrátou organické hmoty a utužením Zlepšení hospodaření se srážkovými vodami v sídlech jejich využíváním Zvyšování environmentální bezpečnosti Posílení stability a biologické rozmanitosti agroekosystémů

Hlavní cíle pro řešení zvyšování teplot Podpora přirozených adaptačních schopností lesů a posilování jejich odolnosti proti změnám klimatu Posílení stability a biologické rozmanitosti agroekosystémů Diverzifikace zemědělství za účelem snížení negativních dopadů změny klimatu Zvýšení ekologicko-stabilizačních funkcí a prostupnosti krajiny Koncepční rozšíření ochrany přírody o perspektivu změny klimatu Omezení šíření invazních druhů Řízení a rozvoj šetrného a udržitelného cestovního ruchu s ohledem na změnu klimatu Posílení znalostní základny vzájemných vztahů a dopadů změny klimatu na cestovní ruch Zajištění výzkumu, prevence, zdravotní péče a eliminace infekčních a neinfekčních chorob Informování a vzdělávání veřejnosti o možnostech preventivního přístupu v ochraně zdraví ve vztahu ke ZK

Hlavní cíle pro řešení extrémních meteorologických jevů =>Vydatné srážky, Extrémně vysoké teploty, Extrémní vítr Zvýšit ochranu kritické infrastruktury Adaptace staveb na změnu klimatu Podpora přirozených adaptačních schopností lesů a posilování jejich odolnosti proti změnám klimatu Posílení ekologické stability a snížení rizik spojených s teplotou a kvalitou ovzduší v urbanizované krajině Rozvoj a posílení integrovaného záchranného systému Optimalizace prostředí v dopravních prostředcích Optimalizace prostředí v dopravních prostředcích Zvýšení přirozené retenční schopnosti vodních toků a niv

Příklady opatření a úkolů

Příklady opatření a úkolů

Aktuální stav zpracování NAP adaptace finalizace tabulkové části s úkoly (jednání s resorty – zejm. MMR, MZe) cca 150 konkrétních úkolů s prioritou 1 nejvíce prioritních úkolů je v oblastech lesního hospodářství, zemědělství, vodního režimu krajiny a povodňové ochrany návrh projednán s výbory RVÚR, uveřejněn na úřední desce (srpen 2016) oponentura materiálu -> CzechGlobe (září – říjen 2016) říjen 2016 – vnitřní připomínkové řízení MŽP listopad 2016 – meziresortní připomínkové řízení prosinec 2016 – předložení NAP adaptace Vládě ČR od r. 2017 – naplňování NAP adaptace v r. 2020 – aktualizace Adaptační strategie

Podpora adaptace na změnu klimatu v ČR Vybrané projekty, které podporují adaptaci v ČR (s finanční podporou grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska) Systém pro výměnu informací o dopadech změny klimatu, zranitelnosti a území ČR - http://www.klimatickazmena.cz/ Podpora výměny informací o dopadech změny klimatu a adaptačních opatření na národní a regionální úrovni - http://www.regio-adaptace.cz/ Rozvoj strategií přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách měst s využitím ekosystémově založených přístupů k adaptacím - http://urbanadapt.cz/ Resilience a adaptace na klimatickou změnu v regionálních strategiích - http://www.veronica.cz/resilience Adaptace sídel na změnu klimatu ‐ praktická řešení a sdílení zkušeností - http://www.adaptacesidel.cz/ Národní strategie adaptace budov na změnu klimatu - http://www.sanceprobudovy.cz/kategorie/zmeny-klimatu

Děkuji za pozornost Gestor: Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. Koordinátor: Ing. Jiří Klápště, tel. 267 12 2022, e-mail: jiri.klapste@mzp.cz Projektová kancelář: Ing. Linda Franková, tel. 267 12 2175, e-mail: linda.frankova@mzp.cz RNDr. Jakub Horecký, Ph.D., tel. 267 12 2410, e-mail: jakub.horecky@mzp.cz Ing. Júlia Tóbiková, tel.: 267 12 2712, e-mail: julia.tobikova@mzp.cz