Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
příznivě ovlivňují vlastnosti krmiv, zdraví zvířat nebo jejich užitkovost jsou doplňovány do krmiv v nepatrných dávkách (obvykle do 1 %) zvyšují využití krmiva a biologickou hodnotu a jakost živočišných produktů, zlepšují užitkovost a odolnost zvířat, podporují jejich reprodukční kondici a umožňují kontrolu reprodukce
Do doplňkových látek zahrnujeme: barviva emulgátory stabilizátory zhušťující a želírující látky regulátory kyselosti enzymy mikrobiologicky účinné látky vitamíny antioxidanty mikroelementy zchutňovadla pojiva konzervanty
Mikrobiologicky účinné látky 1. Chemoterapeutika 2. Antikokcidika 3. Probiotika
Antikokcidika používané ve velkochovech drůbeže proti propuknutí kokcidiózy se provádí imunizace kuřat živou vakcínou preventivně se používají u jehňat, telat a kožešinových zvířat
Probiotika Mikrobiotika - živé mikrobiální kultury symbiotických mikroorganizmů - potlačují růst podmíněně patogenních a patogenních zárodků Probiotika enzymového typu - účinnou složku tvoří intracelulární nebo extracelulární enzymy - zlepšují stravitelnost a využitelnost živin krmiva Izokyseliny - kys. izovalerová, izomáselná a metylmáselná - jsou esenciálním růstovým faktorem pro celulolytické bakterie
Antioxidanty zabraňují oxidaci živin v krmivech jde především o oxidaci látek obsahujících dvojné vazby (vitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další) používají se především tokoferoly, kys. askorbová, etoxyquin, butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluen a estery kyseliny gallové
Zchutňovadla látky pozitivně ovlivňujících vůni a chuť krmiva povzbuzují vylučování trávicích šťáv a podporují trávení extrakty z rostlin a živočichů, éterické oleje a chemické (syntetické) sloučeniny jako umělé sladidlo se používá především sacharin, cyklamáty, sorbit, manitol, sladidla na bázi aminokyselin a podobně
Konzervanty látky s konzervačním účinkem založeným na principu usmrcení bakterií a plísní, případně zastavení jejich množení a růstu v krmivech látky snižující pH – organické kyseliny (kys. benzoová a její soli, kys. octová a její soli, kys. mravenčí a její soli, kys. propionová a její soli) dalšími konzervačními látkami jsou oxid siřičitý, stříbro, dusitany a dusičnany, chlór a jeho sloučeniny a mnoho dalších
Barviva Dělení: 1. Barviva rostlinného či živočišného původu - karotenoidy, antokyany, flavony, chlorofyl, betain, karamel…… 2. Barviva syntetická látky přidávané do krmiv, které mění nebo zintenzivňují jejich barvu
Emulgátory, stabilizátory, zhušťující a želírující látky látky fyzikálně upravující konzistenci krmiv Zahušťovadla - v přítomnosti vody se mění v husté gely (želatina, škroby, deriváty celulózy, pektiny, algináty, galaktomanany, agar, arabská guma) Emulgátory - snižují povrchové napjetí látek Stabilizátory - používají se k ochraně krmiv před nežádoucími fyzikálními, případně chemickými, změnami
Rostlinná aditiva působením na čichové a chuťové receptory zvyšují příjem krmiva zvyšují využitelnost živin a užitkovost zvířat zvyšují kvalitu živočišných produktů (masa, vajec a mléka) nejčastěji používané jsou heřmánek, fenykl, sléz, česnek, tymián, mateřídouška, máta, dobromysl snížují zátěž prostředí cizorodými látkami - nezanechávají rezidua v živočišných produktech