Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Doplňkové minerální krmivo pro Telata a mladý skot RESPIBOL Bolus 10 g. Balení: Plastová krabička s 15 nebo 30 bolusy. Presentace Návod na použití Doba.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Molekulární biotechnologie č.10e
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
SANI BED Nový přípravek na ošetření podestýlky Hospodářská zvířata
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa a hygiena potravin
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Nutraceutika – témata pro samostatné projekty
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Kontrola prostředí a sterility
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Jak číst nápisy na potravinách
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Letní pozdrav.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Ovoce, … Doplňky 1.
Transkript prezentace:

Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat

příznivě ovlivňují vlastnosti krmiv, zdraví zvířat nebo jejich užitkovost jsou doplňovány do krmiv v nepatrných dávkách (obvykle do 1 %) zvyšují využití krmiva a biologickou hodnotu a jakost živočišných produktů, zlepšují užitkovost a odolnost zvířat, podporují jejich reprodukční kondici a umožňují kontrolu reprodukce

Do doplňkových látek zahrnujeme: barviva emulgátory stabilizátory zhušťující a želírující látky regulátory kyselosti enzymy mikrobiologicky účinné látky vitamíny antioxidanty mikroelementy zchutňovadla pojiva konzervanty

Mikrobiologicky účinné látky 1. Chemoterapeutika 2. Antikokcidika 3. Probiotika

Antikokcidika používané ve velkochovech drůbeže proti propuknutí kokcidiózy se provádí imunizace kuřat živou vakcínou preventivně se používají u jehňat, telat a kožešinových zvířat

Probiotika Mikrobiotika - živé mikrobiální kultury symbiotických mikroorganizmů - potlačují růst podmíněně patogenních a patogenních zárodků Probiotika enzymového typu - účinnou složku tvoří intracelulární nebo extracelulární enzymy - zlepšují stravitelnost a využitelnost živin krmiva Izokyseliny - kys. izovalerová, izomáselná a metylmáselná - jsou esenciálním růstovým faktorem pro celulolytické bakterie

Antioxidanty zabraňují oxidaci živin v krmivech jde především o oxidaci látek obsahujících dvojné vazby (vitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další) používají se především tokoferoly, kys. askorbová, etoxyquin, butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluen a estery kyseliny gallové

Zchutňovadla látky pozitivně ovlivňujících vůni a chuť krmiva povzbuzují vylučování trávicích šťáv a podporují trávení extrakty z rostlin a živočichů, éterické oleje a chemické (syntetické) sloučeniny jako umělé sladidlo se používá především sacharin, cyklamáty, sorbit, manitol, sladidla na bázi aminokyselin a podobně

Konzervanty látky s konzervačním účinkem založeným na principu usmrcení bakterií a plísní, případně zastavení jejich množení a růstu v krmivech látky snižující pH – organické kyseliny (kys. benzoová a její soli, kys. octová a její soli, kys. mravenčí a její soli, kys. propionová a její soli) dalšími konzervačními látkami jsou oxid siřičitý, stříbro, dusitany a dusičnany, chlór a jeho sloučeniny a mnoho dalších

Barviva Dělení: 1. Barviva rostlinného či živočišného původu - karotenoidy, antokyany, flavony, chlorofyl, betain, karamel…… 2. Barviva syntetická látky přidávané do krmiv, které mění nebo zintenzivňují jejich barvu

Emulgátory, stabilizátory, zhušťující a želírující látky látky fyzikálně upravující konzistenci krmiv Zahušťovadla - v přítomnosti vody se mění v husté gely (želatina, škroby, deriváty celulózy, pektiny, algináty, galaktomanany, agar, arabská guma) Emulgátory - snižují povrchové napjetí látek Stabilizátory - používají se k ochraně krmiv před nežádoucími fyzikálními, případně chemickými, změnami

Rostlinná aditiva působením na čichové a chuťové receptory zvyšují příjem krmiva zvyšují využitelnost živin a užitkovost zvířat zvyšují kvalitu živočišných produktů (masa, vajec a mléka) nejčastěji používané jsou heřmánek, fenykl, sléz, česnek, tymián, mateřídouška, máta, dobromysl snížují zátěž prostředí cizorodými látkami - nezanechávají rezidua v živočišných produktech