Mechanika VY_32_INOVACE_05-19 Ročník: VI. r. VII. r.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
Advertisements

Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Magnety přírodní a umělé
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
Elektromotor a jeho využití
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Gravitační síla a hmotnost
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzikální síly.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Tíha tělesa.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Fyzika – Magnetická síla
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-08 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzájemné silové působení těles
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Transkript prezentace:

Mechanika VY_32_INOVACE_05-19 Ročník: VI. r. VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanika Téma:  Pole – druhy Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 23.4.2011 Metodický popis, (anotace):  Materiál seznamuje s třecí silou, s různými druhy polí a předkládá úlohy k uvažování. VY_32_INOVACE_05-19

Pole /ale ne orné/ G 𝐅 𝐠 = m . g Žijeme na planetě, která si nás k sobě přitahuje i ve značné vzdálenosti od svého povrchu. Tomuto prostoru říkáme gravitační pole Země. Přitahují se však vzájemně všechna hmotná tělesa. Třeba tužka s perem ve vašem penále. Jenomže mají malou hmotnost, a proto je jejich přitažlivá síla velmi malá. Jak můžeme popsat gravitační sílu? Její směr je vždy svislý dolů a její velikost je tím větší, čím větší hmotnost má těleso, které k sobě přitahuje. m – hmotnost tělesa g – v naší zeměpisné šířce stálé číslo, 10 N / kg 𝐅 𝐠 = m . g

Dovedeme vypočítat? Jak velkou silou přitahuje Země mouchu o hmotnosti 8 mg 𝐅 𝐠 = 0,00008 N myš o hmotnosti 15 g 𝐅 𝐠 = 0,15 N králíka o hmotnosti 2,3 kg 𝐅 𝐠 = 23 N medvěda o hmotnosti 180 kg 𝐅 𝐠 = 1800 N slona o hmotnosti 4 200kg 𝐅 𝐠 = 42 000 N = 42 kN

Příklad z Měsíce Na povrchu Měsíce je těleso přitahováno silou šestkrát menší než na Zemi. Jak velkou silou je na povrchu Měsíce přitahováno těleso o hmotnosti 54 kg? Myslíš-li si, že těleso je přitahováno Měsícem silou 90 N, pak jsi počítal jak? No přece správně.  Pověz, jak jsi uvažoval?

Tření, třecí síla Gravitační síla Země k sobě přitahuje všechny předměty. Chceme-li předmět, který neuneseme, přemístit posunutím po podložce, musíme vynaložit určitou sílu. Proč? Mezi předmětem a podložkou působí třecí síla, která posouvání brání. Třecí síla mezi dvěma tělesy je tím větší, čím jsou plochy, které se vzájemně dotýkají, hrubší a čím více jsou k sobě přitlačovány. Tření velmi často potřebujeme – bez něj bychom nemohli chodit, nepostavili bychom dům, nemohli bychom psát, brzdit vozidla ani je rozjet, nedržel by hřebík ve dřevě, vlákna textilních látek by po sobě klouzala, ….. Tření nám ale mnohde vadí – zmenšujeme mazáním, používáním kol, válečků, ložisek, přiměřeným ohlazením styčných ploch,……….

A teď hurá do praxe! Proč na mokré dlažbě dostane motocykl snadno smyk? Proč se skluzavka na koupališti polévá vodou? Popiš svou chůzi v zimě po chodníku posypaném pískem a po chodníku zledovatělém. Automobil jede stálou rychlostí po přímé vodorovné silnici. Při tom na něj působí tahová síla motoru 1 250 N. Jaká je celková třecí síla? Když chce skupina chlapců přesunout těžkou bednu, pak se na počátku opřou do bedny a jeden z nich řekne: raz, dva, teď. Proč není nutné dávat takový příkaz v případě, že bedna je již v pohybu? Roli hraje tak zvaná klidová třecí síla. Ta je vždy větší, než třecí síla, která na stejné těleso působí, když už se těleso pohybuje.

Pole jiné, /ale stále ne orné/ M Magnetické pole – nachází se kolem magnetů. Magnety jsou přírodní i umělé /vyrobené v továrně/. Jakou máš zkušenost s magnety, kde jsi se s nimi setkal? Magnety přitahují k sobě předměty ze železa a oceli. Dva magnety se ale kromě přitahování mohou i odpuzovat.

Tak takhle pracujeme Magnety se přitahují Magnety se odpuzují Netečné pásmo Magnety se přitahují Magnety se odpuzují Magnety se odpuzují Severní pól magnetu N Jižní pól magnetu S Zmagnetování předmětů ze železa a oceli Elektromagnet – sílu magnetického pole lze ovlivnit velikostí elektrického proudu, který prochází cívkou, do které je vloženo jádro z měkké oceli.

Severní magnetický pól I Země je magnet Jižní magnetický pól S Severní zeměpisný pól N Jižní zeměpisný pól Severní magnetický pól

Pole další/orné zase ne/ E Elektrické pole Nachází se kolem elektricky nabitých částic, nebo zelektrovaných těles. Tělesa mohou být nabita kladně – převažuje na nich kladný náboj. Mohou být nabita i záporně – převažuje na nich náboj záporný. Dvě souhlasně nabitá tělesa se odpuzují. Dvě nesouhlasně nabitá tělesa se přitahují.

Ejhle! Některá tělesa lze zelektrovat třením – například tyč z plastu pomocí vhodné textilie, igelitový sáček třením o umyté suché vlasy - + + + - -

Použitá literatura MACHÁČEK, Martin. Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk, 2. vydání. Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-217-1. BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl. 1. vydání. SPN Praha 1992. ISBN 80-04-26025-X. Použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-04-23].