Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA Téma: Opakování učiva fyziky – Gravitační síla Ročník: 7. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Opakování kapitoly Gravitační síla

3 Kdo se zabýval gravitační silou?
Galileo Galilei Isaac Newton

4 Doplň věty: Země působí na všechna tělesa přitažlivou silou, která se nazývá značka:         základní jednotka:   Gravitační síla Fg N – Newton (čti ňůtn)

5 Znázorni na Globusu směr :
svislý vodorovný - směrem do středu Země - kolmý na směr vodorovný

6 Vodováha: K čemu slouží vodováha? Které profese vodováhu používají?
Jaký je jiný název pro vodováhu? K určení vodorovného směru. Např.: zedník, truhlář, tesař Libela

7 K určení svislého směru.
Olovnice K čemu slouží olovnice? Které profese olovnici používají? K určení svislého směru. Např.: zedník, tesař,

8 Jak vypočítáme gravitační sílu?
Fg = Jaká je hodnota gravitační konstanty? m. g g = 9,81 N/kg, Pro naše výpočty zaokrouhlíme na 10 N/kg

9 Vyřeš slovní úlohu: Baruščin pes má hmotnost 12 kg, Petrův batoh g. Co je přitahováno větší silou? Řešení: Najdi, jaké to může být plemeno psa. Bára: Fg = m . g → Fg = = 120 N Petr: m = g = 10 kg Fg = m . g → Fg = = 100 Větší silou je přitahován Bářin pes.

10 Bonbóny mají hmotnost 15 g.
Zjisti hmotnost těles Jirka je k Zemi přitahován silou 480 N, sáček bonbónů silou 0,15 N. Jirka: Fg = m . G 480 = m . 10 m = 480 : 10 m= 48 kg Jirka má hmotnost 48 kg. bonbóny: Fg = m . G 0,15 = m . 10 m = 0,15 : 10 m= 0,015 kg = 15 g Bonbóny mají hmotnost 15 g.

11 Vyřeš slovní úlohu: Na povrchu Měsíce je těleso přitahováno silou 6x menší než na Zemi. Jak velkou silou je na povrch Měsíce přitahován astronaut o hmotnosti 114 kg (hmotnost astronauta ve skafandru)? Fg = m . g Fg = Fg = N Měsíc má přitažlivost 6 x menší = 190 N Astronauta přitahuje na Měsíci síla 190 N.

12 Hmotnost horolezce musí vážit méně než 100 kg.
Vyřeš slovní úlohu: Lano se přetrhne působením síly N. Jakou maximální hmotnost může mít horolezec? Fg = m . g 1 000 = m . 10 m = : 10 m = 100kg Hmotnost horolezce musí vážit méně než 100 kg.

13 Domácí úkol: Jaká gravitační síla působí na tebe?
Jaká gravitační síla působí na tvého domácího mazlíčka? Zjisti, jaká gravitační síla působí na fotbalový míč, na bochník chleba, na hokejový puk. Porovnej gravitační sílu působící na vzpěrače a na činku, kterou zvedá. Na který náš orgán působí největší gravitační síla?

14 Citace Soubor:GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < ler-IsaacNewton-1689.jpg>. Soubor:Galileo by leoni.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < eoni.jpg>.

15 Anotace Opakování pojmu síla, gravitační síla, výpočet gravitační síly, využití v praxi – směr svislý a vodorovný, práci s prezentací je vhodné zakončit praktickou ukázkou vodováhy, olovnice. Cíl hodiny: Možnost společného opakování učiva, použit jako test, opakování je možné využít pro 7. ročník při fyzice, podle typu učebnice a ŠVP školy i pro 6. třídu, jednodušší úlohy pro ZŠP. Práce s prezentací: Zejména v domácím úkolu – lze využít i jako samostatnou práci v hodině , souvislost tématu s úlohami v M, Z, Př, D Průřezová témata:

16 Zdroj citace Vlastní tvorba www.microsoft.com
Fyzika 2. Praha: SPN a.s., ISBN JIŘÍ BOHUNĚK, EVA HEJNOVÁ. Tematické prověrky z učiva fyziky základní školy. Praha: Prometheus, ISBN JAN ŠEDIVÝ, JAN PURKAR, STANISLAV PFEFRČEK. Úlohy z fyziky. Praha: Fortuna, ISBN JIŘÍ BOHUNĚK. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2. díl. Praha: SPN , 1992.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google