Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla Číslo DUM: III/2/FY/2/1/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí se silou jako fyzikální veličinou, jednotkami síly a jejich převody. Naučí se poznávat jednotlivé druhy sil a určovat svislý a vodorovný směr. Klíčová slova: Síla, vzájemné působení sil, gravitační síla, elektrická síla, magnetická síla, svislý směr, vodorovný směr. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Síla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Co je to síla a kde se s ní setkáme?
Síla je fyzikální veličina. Vyjadřuje nám vzájemné působení těles. Setkáváme se s ní v každodenním životě. Stojíme na podlaze-působíme na ní silou, ona působí silou na nás. Chytíme míč-působí silou na naší ruku, ruka působí na míč. Síla může být např. elektrická, magnetická, gravitační.

4 Vzájemné působení těles
Pro vzájemné působení těles platí: Když působí jedno těleso na druhé silou, působí současně i druhé těleso na první stejně velkou silou. Silovým působením se může změnit tvar tělesa. Deformace: - dočasná (těleso se vrátí do původního tvaru) - trvalá(těleso už se nevrátí do původního tvaru) Silovým působením se může změnit pohyb tělesa. Uvedení do pohybu Zrychlení pohybu Zpomalení pohybu Zastavení Změna směru pohybu

5 Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo na dálku působením polí
Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo na dálku působením polí. Se vzdáleností těles se vzájemné účinky zmenšují. Např. Elektrická síla Magnetická síla Gravitační síla

6 Gravitační síla Kolem Země existuje gravitační pole. Na všechna tělesa v gravitačním poli působí Země přitažlivou gravitační silou. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností a působí svisle dolů do středu Země.

7 Gravitační silou se přitahují každá dvě tělesa (dva lidé, sešit a penál, tabule a stěna, atd.).
Velikost gravitační síly závisí na hmotnosti tělesa. Čím větší je hmotnost tělesa, tím větší je gravitační síla. Proto jsou účinky gravitační síly pozorovány pouze u těles s velkou hmotností.

8 Jak poznáme, kdy je síla větší?
1. Položíme si na jednu dlaň závaží o hmotnosti 500 g a na druhou o hmotnosti 200 g. Porovnáme. Cítíme, že síla způsobená závažím o hmotnosti 500 g je větší. 2. Zavěsíme na jednu pružinu závaží o hmotnosti 100 g a na druhou o hmotnosti 50 g. Porovnáme prodloužení pružiny. Působením závaží o hmotnosti 100 g se pružina prodloužila více.

9 Existuje gravitace jen kolem Země?
Astronomové už dávno zjistili, že naše Země je přitahována gravitací Slunce, proto Země obíhá kolem Slunce. Stejně jako Měsíc obíhá kolem Země. Měsíc má také svojí gravitaci. Astronauti se mohou procházet po povrchu Měsíce, ale tato gravitace je přibližně šestkrát menší než u Země.

10 Směr svislý a vodorovný
Svislý směr je směr do středu Země. Svislý směr určujeme pomocí olovnice. Je zhotovená z provázku, na kterém je zavěšena ocelová tyčka se špičkou. Nit se působením kovové tyčky napne a ustálí se ve svislém směru. Olovnici používají třeba zedníci.

11 Vodorovný směr je kolmý na směr svislý.
Hladina kapaliny v nádobě je vždy vodorovná. Vodorovný směr určujeme pomocí vodováhy nebo libely. Vodováha – součástí je skleněná trubička s kapalinou a vzduchovou bublinou. Je-li bublina v místě mezi ryskami, je vodováha ve vodorovném směru. Pokud jsou dvě místa více vzdálená, používáme hadicovou vodováhu (libelu).

12 Otázky a úkoly: Jak charakterizujeme sílu?
Je to fyzikální veličina, která nám vyjadřuje vzájemné působení těles. 2. Co platí pro vzájemné působení těles? Silové působení je vždy vzájemné. Síla může způsobit změnu tvaru nebo změnu pohybu. 3. Jak na sebe mohou působit dvě tělesa? Při dotyku nebo na dálku vlivem polí. Síla může být např. elektrická, gravitační, magnetická. 4. Popiš gravitační sílu. Kolem Země existuje grav. pole. Na všechna tělesa v grav. poli působí svisle dolů grav. síla. Je vždy přitažlivá. Závisí na hmotnosti tělesa. Působí mezi každými dvěma tělesy.

13 Otázky a úkoly: 5. Co je to svislý směr a pomocí čeho ho určíme?
Svislý směr je směr do středu Země. Určujeme ho pomocí olovnice. Co je to vodorovný směr a pomocí čeho ho určíme? Vodorovný směr je kolmý na svislý směr. Určujeme ho pomocí vodováhy, libely.

14 Použité zdroje: PEDIADEEP. wikimedia: CD s papírky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: JONATHAN ZANDER. wikimedia: magnety [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: PETER NUSSBAUMER. wikimedia: magnet [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: POCO A POCO. wikimedia: vodopád [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: HARRISON SCHMITT OR RON EVANS. wikimedia: Země [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: HARMAN SMITH AND LAURA GENEROSA. wikimedia: Sluneční soustava [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:

15 Použité zdroje: SILVER SPOON. wikimedia: Země a Měsíc [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic na WWW: BOWER. wikimedia: Země [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: JIM THOMAS. wikimedia: olovnice [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: ROBB. wikimedia: vodováha [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany na WWW: BD. wikimedia: libela [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: WESSMANN.CLP. wikimedia: vodováha [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí version 2 and version 3 of the GNU General Public License na WWW: Kliparty z galerie. Ostatní obrázky autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla"

Podobné prezentace


Reklamy Google