Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M TÉMA: Newtonovy zákony ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena žákům 6. tříd základních škol.
V první části je zmíněn Isaac Newton, dále jsou zde uvedeny jeho tři zákony - zákon síly, zákon setrvačnost, zákon akce a reakce. Ve druhé části prezentace jsou otázky k zamyšlení a správné odpovědi.

3 NEWTONOVY ZÁKONY

4 Isaac Newton (1643 – 1727) Tento anglický fyzik jako první vytvořil ucelenou teorii pohybů těles ve vesmíru, opírající se o gravitaci.

5 Newtonovy zákony Zákon setrvačnosti Zákon síly Zákon akce a reakce

6 Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, dokud není přinuceno vnější silou tento stav změnit.

7 Zákon síly Změna rychlosti (tj. zrychlení 𝑎) tělesa je tím větší, čím větší je síla 𝐹 působící na těleso a tím menší, čím větší je hmotnost tělesa 𝑚. 𝑎= 𝐹 𝑚

8 Zákon akce a reakce Dvě tělesa na sebe navzájem působí stejně velkými silami opačného směru. Jednu ze sil nazýváme akcí a druhou reakcí.

9 Zamyslete se… Proč při zakopnutí padáte dopředu? Vlivem setrvačnosti.

10 Zamyslete se… Jedno závodní auto dosáhne z klidu rychlosti 100 km/h za 8,2 s. Druhé o stejné hmotnosti této rychlosti dosáhne za 6,7 s. U kterého automobilu vyvíjí motor při rozjezdu větší sílu? U druhého automobilu.

11 Zamyslete se… Proč můžete sedět v klidu na židli, když vás Země přitahuje? Protože židle působí na sedícího stejně velkou silou, která má ale opačný směr. Jedná se o akci a reakci.

12 Citace: JÁCHIM, František a Jiří TESAŘ. Fyzika pro 6. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a. s., ISBN Fyzika na ZŠ Vltava: Newtonovy zákony. Fyzika na ZŠ Vltava: Newtonovy zákony[online]. [cit ]. Dostupné z: BRAUNA. Horsíci a koníci: Jezdectví. BRAUNA. Horsíci a koníci: Jezdectví [online]. [cit ]. Dostupné z: WANDERER, Ludvík. Newtonovy zákony: lino. WANDERER, Ludvík. Newtonovy zákony: lino [online]. [cit ]. Dostupné z: Sbírka řešených úloh z fyziky: Mechanika. Sbírka řešených úloh z fyziky:Mechanika [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google