DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
Advertisements

Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Inf Počítačové viry a červy, malware a spyware. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – posílání příloh Jak poslat em celý soubor?
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_037.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze import.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
= Sada diapozitivů (snímků), které se promítají na promítacím přístroji (zpětném projektoru). Jednotlivé snímky se zobrazují v určitém pořadí a umožňují.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Grafická úprava prezentace
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Počítačové viry Matěj Navrátil
Inf Počítač a lidé s handicapem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
ŘÁD POČÍTAČOVÉ UČEBNY VY_32_INOVACE_01
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
WORD Číslování stránek
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Inf Ovládání operačního systému
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tvorba webových stránek - hyperlink
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
EXCEL 2010 Úvod k funkcím 1. část.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
WORD Tabulky - ohraničení
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
2. cvičení Univerzitní WebNet
Opakování učiva pro 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Tvorba webových stránek - úvod
Informační a komunikační technologie Informatika
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Informační technologie Tematický okruh Úvod do výpočetní techniky Téma Spyware, Adware Označení DUMU VY_32_INOVACE_559 Jméno autora Mgr. Jan Krejčí Datum vytvoření 27.3.2014 Anotace Seznámení s pojmy spyware a adware. Jejich dělení a funkce. Ochrana před spyware a adware.

Spyware, adware

Spyware, adware Spyware spyware je program, který využívá internet k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele mohou odesílat informace pro cílenou reklamu (navštívené stránky, nainstalované programy) mohou odesílat hesla, čísla účtů a kreditních karet oba typy se považují za škodlivé představuje velkou hrozbu z hlediska bezpečnosti dat

Spyware, adware Spyware většinou se šíří jako část shareware bez vědomí uživatele, ale s vědomím autorů programu při instalaci takového shareware se instaluje i spyware spyware často obsahují programy P2P pro stahování hudby, filmů atd.

Spyware, adware Nejčastější příznaky výskytu spywaru nežádoucí domovská stránka dlouhé nabíhání operačního systému zdánlivě pomalejší připojení k internetu při prohlížení internetu ve zvýšené míře vyskakují reklamní okna (Pop-up okna) u vytáčeného připojení přesměrování linky nestabilní operační systém (časté chyby, restarty …) nové ikony na ploše

Spyware, adware Druhy spywaru adware – při práci na PC obtěžují reklamou hijacker – mění domovskou stránku key logger – zaznamenává a odesílá stisknuté klávesy Remote Administration – umožňuje vzdálenému uživateli ovládat PC

Spyware, adware Spyware může odesílat části registru systému IP adresu uživatele MAC adresu historii prohlížených stránek informace o nainstalovaném software informace o multimediálních souborech, které jsou uloženy na PC seznam otevíraných souborů dokumenty uživatelská jména a hesla k webovým serverům čísla kreditních karet

Spyware, adware Ochrana proti spywaru nenavštěvovat stránky s podezřelým obsahem používat aktualizovaný internetový prohlížeč používat antispywarové programy provádět aktualizaci operačního systému používat firewall neinstalovat podezřelé programy

Spyware, adware Odstranění spyware z PC antivirové programy většinou spyware nenajdou, proto je vhodné používat antispyware Antispyware programy Spyware Terminator AVG Anti-spyware FREE Spy Emergency

Spyware, adware Adware produkty, které znepříjemňují práci na PC reklamními aktivitami změna domovské stránky reklamní banery reklamní pop-up okna zástupci na ploše nejsou nebezpečné jako spyware neshromažďují a neodesílají data)

Spyware, adware Adware jsou spojeny s některým, většinou free programem (díky tomuto adware programátoři financují svůj program) instaluje se za souhlasu uživatele (nabízí možnost volby, buď se program nainstaluje i s adware nebo se instalace přeruší) některé programy umožňují Adware odstranit po zaplacení existují anti-adware programy (většinou adware neodstraňují, ale omezují jeho činnost)

Spyware, adware Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Spyware http://cs.wikipedia.org/wiki/Adware