Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Jak se vám dýchá?.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Voda Zpracoval: Petr Jabůrek 8.C. Hydrosféra -voda  Voda je základní stavební jednotka všeho živého a proto bychom ji měli chránit.  Voda může být pro.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
95% konfidenční interval
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Vliv dopravy na životní prostředí
Biopotraviny ve školním stravování
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Hodnocení expozice.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Miroslava Rýparová
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Krajina a životní prostředí
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
- váhy jednotlivých studií
Epidemiologicky rizikové potraviny
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
Rutinní zdravotnická statistika
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Epidemiologicky rizikové potraviny
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Hodnocení zdravotních rizik
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Využití výsledků laboratorního vyšetřování v hodnocení zdravotních rizik. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Životní prostředí a zdraví Životní prostředí je jedním z determinant zdraví. Některé odhady uvádějí, že v Evropském regionu je ŽP atributivně zodpovědné až za 20 % úmrtí (WHO) Složky životního prostředí vnější ovzduší vnitřní prostředí (indoor) voda hluk odpady

Vnější ovzduší a zdraví Emise z dopravy, domácích topenišť a průmyslových aglomerací Suspendované částice (PM10, PM2,5) Kovy (As, Cd, Hg, Pb, Ni...) PAU (benzo-a-pyren) Těkavé organické látky

Voda a zdraví Dusičnany Chloroform: vedlejší produkt chlorace po interakci Cl a organická látka. Karcinogenita. Mikrobiologické ukazatele V ČR je 60 % obyvatelstva zásobeno tzv. malými vodovody (zásobující méně než 5000 obyvatel) s častějšími odchylkami ve kvalitě.

Ostatní Vnitřní prostředí: vliv vnějšího ovzduší + specificky hlavně těkavé organické látky ze stavebních a spotřebních materiálů (formaldehyd, styren, xyleny, trichlorethylen, tetrachlorethylen) Odpady: kovy s ohledem na specifické vlastnosti odpadů (Hg, Cd, Li...) Potraviny: chemické látky kontaminující (kovy, POPs,), bezpečnost aditivních látek, příjem deficitních minerálů (I, Se), mykotoxiny, bakteriální kontaminace (Enterobacteriaceae spp., Listeria monocytogenes). Systémové účinky hluku

Účinky na zdraví Krátkodobá expozice vysokým dávkám: akutní účinky většinou jako následky havárií, otrav a epidemií. Výskyt méně častý. Dlouhodobá expozice relativně nízkým dávkám, účinky chronické, příp. kumulativní, genotoxické (karcinogenita, reprodukční toxicita). Postup hodnocení zdravotních rizik využívá výsledků laboratorních zkoušek s cílem kvantifikovat velikost "může". Význam není primárně klinický, ale regulační pro ochranu zdraví populace.

Risk management Hodnocení, řízení a komunikace

Nebezpečí vs. riziko Riziko … MŮŽE… Nebezpečí Určuje pravděpodobnost nepříznivé změny zdravotního stavu Je mat. funkcí nebezpečí P = 0 … 1 P = 0 % … 100 % Nebezpečí Charakterizuje vlastnosti agens Patogenita, toxicita. ..  … MŮŽE… Pravděpodobností a emoční vnímání rizika.

Úskalí při zvažování rizik Riziko je (také) emoce veřejnost ví velmi málo o pravděpodobnosti a nadhodnocuje její význam odborníci vědí (většinou) velmi málo o emocích; odborníci si proto musí plně uvědomit, že emoce jsou měřitelné stejně, jako pravděpodobnost emoce lze ovlivňovat, stejně jako lze ovlivňovat pravděpodobnost emoce jsou legitimní součástí rizika

Hodnocení zdravotních rizik (Risk Assessment) Identifikace nebezpečí může agens (též činitel, aktivní původce) poškodit zdraví? Vztah dávka - účinek jaký je numerický vztah mezi velikostí expozice a následkem na zdraví? Hodnocení expozice jak významný je kontakt jedince/populace s agens? Charakterizace rizika lze potvrdit předpoklad nepříznivého účinku agens na zdraví?

Hodnocení expozice Dávka nabídnutá Odpovídá koncentraci agens v prostředí (tj. v ovzduší, vodě, potravinách, půdě), v přepočtu na jednotku hmotnosti, objemu nebo plochy matrice Dávka vstřebaná Závisí na rychlosti difuze a kapacitě receptoru Ingesce, inhalace, kontakt s pokožkou nebo sliznicemi Pozn.: kromě koncentrace může determinovat velikost účinku také doba trvání expozice Dávka účinná Definována koncentrací agens v cílovém orgánu

Hodnocení expozice – metody zjišťování Nepřímé metody založené na statistických odhadech Monitorování prostředí: množství agens v matrici násobená průměrným příjmem matrice exponovanými osobami Průměrný dechový objem (22 m3/osobu a den) Průměrná spotřeba vody na osobu (1,9 litru/den) Průměrné množství zkonzumované potraviny na osobu a den SISP 2004 Průměrná délka pobytu v bazénu Nepřesnost vyvolaná Inter-individuálními rozdíly je značná

Hodnocení expozice – metody zjišťování Přímé metody Mají přednost, ale jsou obecně hůře dostupné Osobní monitoring a biologický monitoring Biomarkery expozice: plazmatické hladiny těžkých kovů nebo iontů Biomarkery účinku: měřitelné patofyziologické změny orgánů, např. průkaz toxických metabolitů Biomarkery vnímavosti: měřitelná změna ve vnímavosti

Výrok charakterizující riziko Škodlivost pro zdraví nebyla potvrzena Expozice škodlivému faktoru snižuje míru pohody (zdraví v širším slova smyslu) Expozice škodlivému faktoru představuje ohrožení zdraví v dlouhodobější perspektivě, přičemž posuzovaný faktor působí nanejvýše jako jeden z více činitelů nemoci (dlouhodobé a multifaktoriální účinky na zdraví) Expozice škodlivému agens představuje bezprostřední hrozbu pro lidské zdraví nebo životy