Voda, vzduch Vodík, kyslík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Voda Základní podmínka života Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Den vody Prchalová Zdeňka 2. stupeň Základní školy speciální
13 úvod do chemie - opakování
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Oběh vody v přírodě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_13_05_vodstvo na Zemi
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Abiotické podmínky života.
Země a život, vývoj života
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Projekt voda.
Atmosféra Země.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Neživá příroda - vzduch
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Složení a funkce atmosféry
Vlastnosti alkanů.
Vodík - Hydrogenium nejrozšířenější prvek ve vesmíru (90% všech atomů), na Zemi 3. PSP I.A skupina  1 valenční e- 1. perioda  1 orbital Z = 1 X = 2,2.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Voda, vzduch Vodík, kyslík

VODA (je to sloučenina vodíku H a kyslíku O) Chemický vzorec vody je H2O (je to sloučenina vodíku H a kyslíku O) Bod varu za normálních podmínek je 1000C Bod tání a tuhnutí za normálních podmínek je 00C Vodní obal Země se nazývá HYDROSFÉRA

VODA Voda se vyskytuje na Zemi ve třech skupenstvích: VODNÍ PÁRA KAPALINA LED

VODA Poměr vody a souše: Rozdělení slané a sladké vody:

VODA Hydrosféru tvoří: moře a oceány, řeky, potoky, jezera, přehrady, ledovce…

Koloběh vody v přírodě

Koloběh vody v přírodě Voda se vypařuje z ________ ________________________. Mění se v _________ ______ a stoupá vzhůru. Ve větších výškách se ochlazuje a v podobě ________________ nebo __________ se vrací opět na zem. Část vody se znovu _________, část vsákne do země, kde vytváří zásoby podzemní vody. Voda pak stéká do potoků, z potoků do __________ a ty potom vodu odvádí zpět do __________ a _______________.

Rozdělení vody podle obsahu rozpuštěných látek: VODA MĚKKÁ- obsahuje málo rozpuštěných látek - dešťová voda, potoky, řeky TVRDÁ- více rozpuštěných látek - prochází vrstvami zemské kůry MINERÁLNÍ- hodně rozpuštěných látek - v lázních - minerálky

Rozdělení vody obsahu nečistot: VODA PITNÁ – zdravotně nezávadná (přidává se chlor) UŽITKOVÁ – ke koupání, mytí - nepoužívat k pití, vaření, mytí nádobí PROVOZNÍ – v průmyslu - nekladou se na ni nároky na nezávadnost ODPADNÍ – vzniká činností člověka v domácnosti, v zemědělství a v průmyslu

VODA ODPADNÍ Musí se čistit v čističkách odpadních vod (ČOV) – usazují se větší nečistoty a probíhá mechanické a chemické čištění. Čističky musí mít továrny a mají je i některé domy.

ČOV

Otázky na zkoumání: Porovnej hustotu ledu a vody, jak se tento rozdíl projeví? Znáte nějakou katastrofu z historie dopravy, za kterou může led? Které moře je nejslanější?

Vzduch Atmosféra (10 000 km nad povrchem Země)

Pokus: důkaz kyslíku ve vzduchu

Ozónová vrstva Je tvořena ozónem O3 Chrání Zemi před škodlivými ultrafialovými paprsky ze slunce Je ve výšce cca 25 - 35 km Ozónová díra – místo s velmi slabou nebo žádnou ozónovou vrstvou

Kyslík Bezbarvý plyn, O2 Dá se zkapalnit Přepravuje se v tlakových lahvích s modrým pruhem

Laboratorní příprava kyslíku Rozkladem peroxidu vodíku: Duch v baňce Sloní zubní pasta

Vodík Je to plynná látka, lehčí než vzduch - H2 Je hořlavý – štěká Ve směsi se vzduchem je výbušný Je to biogenní prvek – nutný pro život (tvoří živé organismy)

Laboratorní příprava vodíku Reakcí zinku a kyseliny chlorovodíkové Zn + 2 HCl ZnCl2 + H2