ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rozpočtové hospodaření obcí
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Daňová teorie a politika
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A32 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Soustava veřejných rozpočtů II.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
F ISKÁLNÍ POLITIKA Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví.
Rozpočty územních samosprávných celků
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vládní neziskové organizace
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Ekonomické aspekty veřejné správy
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soustava veřejných rozpočtů
Fiskální politika Pavel Seknička.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Příjmy a výdaje SR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hospodářská politika státu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Název projektu: Moderní škola
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ekonomické aspekty veřejné správy
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Závěrečný účet a účetní závěrka 2013
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Daně.
Transkript prezentace:

ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE 11-3-14 Rozpočet EU a ČR Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace podporuje výuku středoškolského ekonomického vzdělávání. K plnění své funkce potřebuje stát peníze. Stát jako hospodář plánuje množství peněz. Pokud si stát půjčí na své výdaje, pak musí dluh splácet včetně úroků. Jaké příjmy a výdaje stát má, jsou obsahem této prezentace.

Historický pohled na státní rozpočet Feudalismus vznik státního rozpočtu je spojen s oddělením státního hospodářství od soukromého hospodářství panovníka 1766 sestaven první státní rozpočet v Habsburské monarchii 1688 zavedeno schvalování veřejných příjmů Parlamentem v Anglii 20. století Státní rozpočet je využíván jako aktivní nástroj k ovlivňování poptávky a sociálních procesů

Státní rozpočet hospodaření státu sestaven na jeden je plán finančního rok má formu zákona navrhuje vláda a schvaluje poslanecká sněmovna státní rozpočet obsahuje odhad příjmů a rozdělení výdajů do různých kapitol využití prostředků jednotlivých kapitol je v kompetenci vlády, ministerstev a dalších institucí

Typy rozpočtu P = V (výdaje se rovnají příjmům) schodkový též deficitní rozpočet P < V (výdaje jsou vyšší než příjmy) vyrovnaný rozpočet P = V (výdaje se rovnají příjmům) přebytkový rozpočet P > V (příjmy jsou vyšší než výdaje)

Státní rozpočet PŘÍJMY VÝDAJE Daně Cla Sociální pojištění Poplatky Dotace Podpory, dary Podej zpoplatněných statků a služeb Půjčky od státu Příjmy z rozpočtu EU VÝDAJE Státní výdaje (obrana státu, školství, zdravotnictví, kultura, státní správa, komunikace a infrastruktura apod.) Transferové platby (finanční pomoc zemědělcům) Transferové platby domácnostem (podpora v nezaměstnanosti, sociální dávky apod.) Intervence (náklady na vládní zásahy spojené s řízením a regulací jiných subjektů) Platby na úhradu jistiny i úroků z přijatých úvěrů nebo emitovaných státních dluhopisů Odvody do rozpočtu EU

Státní rozpočet České republiky Je plán hospodaření České republiky Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet Účet státního rozpočtu spravuje centrální banka ČR – ČNB Státní rozpočet České republiky schvaluje Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákonem Zákon podepisuje prezident a vyhlásí se ve Sbírce zákonů ČR Zákon o státním rozpočtu se přijímá každoročně pro nový fiskální rok

POUŽITÁ LITERATURA AUTOR NEUVEDEN. Státní rozpočet [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det AUTOR NEUVEDEN. Státní rozpočet České republiky [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det_%C4%8CR