Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF."— Transkript prezentace:

1 Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Je jedním z největších problémů veřejných financí. Je jedním z největších problémů veřejných financí. Je to nesoulad mezi rozpočtovými příjmy a výdaji. Je to nesoulad mezi rozpočtovými příjmy a výdaji. Fiskální nerovnováhou se rozumí existence pohledávek vůči budoucím daňovým příjmům, kdy dochází k přerozdělování dosud nevytvořených zdrojů 1). Fiskální nerovnováhou se rozumí existence pohledávek vůči budoucím daňovým příjmům, kdy dochází k přerozdělování dosud nevytvořených zdrojů 1). Fiskální nerovnováha se projevuje jednak deficitem rozpočtu a jednak veřejným dluhem. Fiskální nerovnováha se projevuje jednak deficitem rozpočtu a jednak veřejným dluhem. 1) STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. 1) STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6.

3 Celkový rozpočtový deficit PříjmyVýdajeÚroky z veřejného dluhuCelkovýrozpočtovýdeficit REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2.

4 Primární rozpočtový deficit PříjmyVýdajePrimárnírozpočtovýdeficit REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2.

5 Rozpočtový deficit V případě, že příjmy rozpočtu jsou menší než celkové výdaje, mluvíme o deficitu rozpočtu. V případě, že příjmy rozpočtu jsou menší než celkové výdaje, mluvíme o deficitu rozpočtu. Za rozpočtový deficit zodpovídá vláda. Za rozpočtový deficit zodpovídá vláda. Druhy rozpočtového deficitu: Druhy rozpočtového deficitu: 1. Aktivní – strukturální deficit = způsoben vládním rozhodnutím v případě mimořádných událostí (př.: přírodní katastrofa – povodně) nebo populistickým rozhodnutím (př.: zvýšení sociálních dávek, zvýšení porodného atd.). 1. Aktivní – strukturální deficit = způsoben vládním rozhodnutím v případě mimořádných událostí (př.: přírodní katastrofa – povodně) nebo populistickým rozhodnutím (př.: zvýšení sociálních dávek, zvýšení porodného atd.). 2. Pasivní – cyklický deficit – vzniká v důsledku ekonomických vlivů (př.: v době ekonomické recese při zvýšení nezaměstnanosti – vláda financuje vyšší státní výdaje). 2. Pasivní – cyklický deficit – vzniká v důsledku ekonomických vlivů (př.: v době ekonomické recese při zvýšení nezaměstnanosti – vláda financuje vyšší státní výdaje).

6 Krytí rozpočtového deficitu Využití státních finančních aktiv (př.: výnosy z privatizace – prodej státního majetku), tyto finanční prostředky by měly sloužit opět k obnově majetku státu (př.: obnova a rekonstrukce památek). Využití státních finančních aktiv (př.: výnosy z privatizace – prodej státního majetku), tyto finanční prostředky by měly sloužit opět k obnově majetku státu (př.: obnova a rekonstrukce památek). Emisní financování rozpočtového deficitu – centrální banka (CB) nakoupí státní dluhopisy přímo od státu, zvýší množství peněz v oběhu, tím zvýší cenovou hladinu a vzniká inflace – tzv. monetizace deficitu – CB natiskne peníze. Emisní financování rozpočtového deficitu – centrální banka (CB) nakoupí státní dluhopisy přímo od státu, zvýší množství peněz v oběhu, tím zvýší cenovou hladinu a vzniká inflace – tzv. monetizace deficitu – CB natiskne peníze.

7 Dluhové financování rozpočtového deficitu Dluhové financování rozpočtového deficitu vnitřní dluh – v případě, že firmy nebo jednotlivci nakupují státní cenné papíry, tím dochází ke snížení reálné spotřeby soukromých subjektů a o to více vláda nakupuje, nemá na to finanční zdroje a půjčuje si v zahraničí – vznik zahraničního dluhu vnitřní dluh – v případě, že firmy nebo jednotlivci nakupují státní cenné papíry, tím dochází ke snížení reálné spotřeby soukromých subjektů a o to více vláda nakupuje, nemá na to finanční zdroje a půjčuje si v zahraničí – vznik zahraničního dluhu Nejdražší je tzv. obsluha dluhu = platba úroků z úvěru je součástí výdajové stránky rozpočtu, která těmito úroky z úvěru neustále narůstá. Nejdražší je tzv. obsluha dluhu = platba úroků z úvěru je součástí výdajové stránky rozpočtu, která těmito úroky z úvěru neustále narůstá.

8 Veřejný dluh Je souhrn pohledávek ostatních ekonomických subjektů vůči státu. Je souhrn pohledávek ostatních ekonomických subjektů vůči státu. Veřejný dluh vzniká převzetím závazků soukromých subjektů státem. Veřejný dluh vzniká převzetím závazků soukromých subjektů státem. Způsobuje nárůst pohledávek do budoucna. Způsobuje nárůst pohledávek do budoucna. Domácí dluhová past Úroky z úvěrů (obsluha dluhu) způsobují růst výdajů státního rozpočtu, a to i v případě, že by státní rozpočet měl deficit nula. Úroky z úvěrů (obsluha dluhu) způsobují růst výdajů státního rozpočtu, a to i v případě, že by státní rozpočet měl deficit nula.

9 ÚKOLY Vysvětli pojem rozpočtová (fiskální) nerovnováha. Vysvětli pojem rozpočtová (fiskální) nerovnováha. Čím se projevuje rozpočtová (fiskální) nerovnováha? Čím se projevuje rozpočtová (fiskální) nerovnováha? Jaké znáš druhy rozpočtového deficitu? Jaké znáš druhy rozpočtového deficitu? Zamysli se nad problémem převažujících výdajů státního rozpočtu nad příjmy a jaké navrhuješ řešení? Zamysli se nad problémem převažujících výdajů státního rozpočtu nad příjmy a jaké navrhuješ řešení? Vysvětli rozdíl mezi celkovým a primárním rozpočtovým deficitem. Vysvětli rozdíl mezi celkovým a primárním rozpočtovým deficitem. Co si představuješ pod pojmem „domácí dluhová past“? Co si představuješ pod pojmem „domácí dluhová past“?

10 LITERATURA REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8. FUCHS, Kamil Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8. STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. FUCHS, Kamil. Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, 2000. ISBN 80-210-2268-X. FUCHS, Kamil. Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, 2000. ISBN 80-210-2268-X.


Stáhnout ppt "Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF."

Podobné prezentace


Reklamy Google